Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Cillar de Silos El Quintanal

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De wijnen van Cillar de Silos uit de duero zijn allemaal indrukwekkend. Deze Quintanal is een sappige, jonge fruitige volle wijn welke 4 maanden houtopvoeding heeft gehad. Donker paarse kleur met een fruitige neus van kruiden en bramen. Frisse en fruitige neus met aroma's van rode aalbes en frambozen. Een toets van zachte kruidnagel. Volle body, goed uitgebalanceerde tannines, smaak van kersen, kruidige pruimen en geplette rode vruchten. Heerlijke voor de liefhebber van niet te zware wijnen.
    Lees meer

  • Cillar de Silos Golfo Vermouth

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Vermouth of in het spaanse Vermut. Deze Vermut is van het fraaie huis Cillar de Silos. Het is een volwassen, volle maar frisse vermouth gemaakt van overrijpe tempranillo druiven gelegen inin de Ribera del Duero (Quintana del Pidio - Burgos - Spanje). De "Old Vines" heeft gerijpt in eiken vaten. Het heeft een mahonie kleur met licht oranje tinten. Un de neus heeft de wijn een intense neus geharmoniseerd met elegante tonen van kruiden. In de mond heeft de Golfo een mooie frisheid en maturiteit wat vooral komt door de hoog gelegen en noordelijk gelegen wijngaarden in de Duero. Zalig in de mix met een lekkere cava (1/3 golfo, 1/3 bruisend water en 1/3 Cava of 2/3 Cava en 1/3 Golfo ). Heerlijk bij Tortillas
    Lees meer

  • 2015 Cillar de Silos Crianza

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De wijnen van Cillar de Silos uit de Duero zijn allemaal indrukwekkend en deze wijnmaker staat ook wel bekend als de Tempranillo specialist en deze Crianza toont de ware zuiverheid en elegantie van deze druif. Ongekend fraai (91 Parkerpunten en 92 Penin punten). Cillar de Silos wordt gezien als een van de mest consistente producenten uit de Ribera. De crianza wijnen hebben altijd 90+ punten over de laatste 10 jaar.
    Lees meer

  • Cillar de Silos Torresilo

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Hoogste kwaliteit van een rijp geoogste rode wijn uit Spanje van de klassieke tempranillo-druif, vaak met cabernet-sauvignon en met flink houtopvoeding. Toegankelijk, rijk, goede complexiteit, behoorlijk krachtig. Veel fruit met geweldige houttannines met soms een vanilletoontje van de opvoeding op Amerikaans eikenhout. Standaard ieder jaar ruim boven de 92+ Parkerpunten. 93 WA, only 'Ribera del Duero' gold medal at the IWC
    Lees meer

  • flor de silos

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De rokerige Flor de Silos is het topmodel van dit eigenzinnige fraaie wijnhuis uit de Ribera del Duero. De Flor de Silos 2015 is een van de weinige wijnen in Europa die voortkomen uit pre-phylloxera-wijnstokken. Het is de originele expressie van de tempranillo-variëteit komende van een zandige bodem van zeer oude wijnstokken. De wijnstokken zijn meer dan 100 jaar oud, hoewel hun exacte leeftijd niet met zekerheid bekend is. Het is een woest terrein, heel arm in een verborgen gebied. Het fruit dat ze geven is erg schaars en van deze Flor de Silos zijn slechts 5000 flessen gevuld. De 100% tempranillo heeft 18 maanden gerijpt op frans eiken en heeft rijp zwart fruit en een volle body met veel tannines en eiken-gerelateerde smaken. Het eindigt met een lichte bitterheid.
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen