Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Chateau Pesquie Cotes du Ventoux Cuvee des Terrasses Blanc

    Maak favoriet

    2016 Chateau Pesquie Cotes du Ventoux Cuvee des Terrasses Blanc

    Aanbiedingsprijs: € 8,95

    Normale prijs: € 10,95

    15 op voorraad

    Château Pesquié 'Terrasses' Blanc is een cuvée van 70% Viognier, 15% Roussanne en 15% Clairette, die goed gedijen op de terrassen van de Mont Ventoux, die op gemiddeld 350 meter boven zeeniveau liggen en veel kalksteen bevatten. De oogst van de viognier vond begin september plaats, roussanne en clairette werden eind september geoogst. Alle druivensoorten werden ca. 15 dagen in edelstalen tanks vergist. Van het gebruik van hout is bewust afgezien. Omdat viognier alleen met maximaal 50% in de Ventoux A. P is toegestaan, werd de wijn als ‘Vin de France‘ gekwalificeerd, wat niets verandert aan het feit dat het een echte Pesquié Terrasses is!


    Lees meer

  • 2016 Chateau Pesquie Cotes du Ventoux Cuvee des Terrasses Rouge

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Pesquie Terrasses Rouge is een volle smaakvolle wijn, met geuren van rood fruit, pruimen, wat hout, enige aardse aroma's, is verbluffende waar voor z'n geld! Doordat de wijn profiteert van de verkoeling van Mont Ventoux, en van de Zuid Franse zon, is de smaak tegelijk fris en vol rijp. De wijn heeft 12 maanden houtopvoeding gekregen op vaten van 2-4 jaar oud. Dit zorgt ervoor dat de wijn diepte krijgt maar waarin fruit blijf prefereren. Heerlijk rood fruit en zwart fruit zoals kers, framboos en braam zijn duidelijk te herkennen in deze geweldige jaargang. In de mond proeven we tonen van zouthout en specerijen en de wijn heeft een ongekende afdronk en complexiteit voor een wijn uit deze prijsklasse. De wijn krijgt steevast hoge beoordelingen en Robert Parker spreekt over een Amazing wine van deze Ventoux welke zonder enig probleem verward kan worden met een goede bordeaux. Jeff Dunnuck (Wine Advocate) schrijft: "Chateau Pesquie is without a doubt one of the top estate in Ventoux and the wines are under-priced given their quality."


    Lees meer

  • 2015 Chateau Pesquie Muscat de Beaume-de-Venise

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Alex en Fred van Ch Pesquie brengen deze nieuwe wijn sinds kort op de markt met als wens en doel de friste Muscat de Beaume-de-Venise te maken die er is. En die wens lijkt ons in vervulling te zijn gegaan. Want deze wijn is fantastisch met een prachtige licht gouden kleur en een loepzuivere frisse neus waarin het fruit haast explodeert. Zeer elegante wijn en zeker niet te zoet. Dit proefde u nog niet, zo fantastisch. Organisch gemaakt van 50 jaar oude stokken. De Muscat de Beaume-de-Venise is een geweldige fraaie desert-wijn. Drink deze fraaie wijn lichtgekoeld.
    Lees meer

  • 2016 Chateau Pesquie Quintessence Blanc

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Van deze schitterende wijn worden per jaar slechts 3000 tot 4000 flessen gemaakt (80% Rousanne en 20% Clairette en enkele rijtjes Viognier). De Roussanne en Clairette worden afzonderlijk vergist. De Clairette wordt koud geperst, terwijl de Roussanne een ‘maceration’ ondergaat. Na de assemblage rijpt de wijn nog eens 12 maanden op de fles. Gebotteld op het Château Pesquié. De kleur is goud wit en bijzonder helder. Zeer complexe neus met tonen van witte bloemen, exotisch fruit en een verfijnde mix van kruiden, saffraan en curry. Rijke, volle smaak met krachtige aroma’s van rijp fruit. Mooie balans. De Quintessence Blanc is een top cuvée welke maar liefst 91 Parkerpunten heeft gekregen.
    Lees meer

  • 2016 Chateau Pesquie Quintessence Rouge

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze overrompelende wijn, gemaakt van Syrah (80%) en Grenache (20%), wordt alleen gemaakt in de beste jaren en is afkomstig van terrasvormige wijngaarden op zuidhellingen, gelegen in het noordelijke deel van de appellation. De stokken zijn gemiddeld meer dan 50 jaar oud. De wijn ligt 12 maanden op houten vaten (50% nieuwe Frans eiken en 50% is één à twee jaar oud). De Quintessence is (nog) voller en intenser dan de Terrasses Rouge. De wijn heeft een heldere dieprode kleur met in de geur frambozen (Grenache), zoethout, leer, tabak en peperachtige kruiden. Een hint van eucalyptus doet heel plezierig aan. Zachte smaak vol rijpe zwarte kersen en uiterst elegant. De afdronk is bijzonder lang en krachtig. Wat een rijkdom!. De Quintessence heeft maar liefst 91-93 Parkerpunten gekregen.
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen