Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 12

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Chateau Musar Jeune White

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Wie denkt dat de druiven in het warme Libanon altijd in de verzengende hitte staan, komt bedrogen uit. De Bekaa-Vallei heeft een ideaal klimaat voor de wijnbouw, mede door de nabijheid van de zee. Maar voor de witte druiven is bovendien gekozen voor een aanplant op grote hoogte, van maar liefst 1200 meter. Dat is een garantie voor een bijzondere frisheid van deze druiven. De witte druiven worden dan ook vaak pas geoogst in de eerste helft van oktober. Deze fruitige en sappige Musar Jeune is gemaakt van de mediterrane druiven viognier en vermentino, in combinatie met chardonnay. Hij wordt gemaakt als een fruitige wijn, door een gisting op roestvrij staal, waar de wijn rijpt op de lie, de dode gistcellen. Daarna wordt hij op fles gebracht, waarna hij nog een jaar rust voor hij op de markt wordt gebracht. Het is een wijn met een eigen karakter, soepel, fris en opwekkend. In het glas is de Musar Jeune licht strogeel. In neus ruiken we een bloemige geur, ananas en peer, gedroogde abrikozen, rokerig, een vleugje groene kruiden, basilicum. De smaak is Vol en mooi krachtig, zacht en smaakvol,mollig, iets mint, rijpe meloen, een hint van zoet, smakelijk bitter na.
    Lees meer

  • 2014 Chateau Musar Jeune Rouge

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Chateau Musar geldt als één van de meest bijzondere wijndomeinen in de wereld. Enerzijds is dat de locatie, de Libanese Bekaa Valley, anderzijds hanteert men er nog een volstrekt traditionele werkwijze. De wijngaarden liggen op kiezelhoudende kalk- kleibodems op zo'n 1000 meter hoogte. De Musar Jeune rood worden dezelfde druiven gebruikt als in de gewone Château Musar. Wel is voor deze wijn gekozen voor meer cinsault. Cinsault is in de Rhônestreek de druif die zachte en soepele druiven oplevert. Dat verklaart ook direct het soepeler karakter van deze wijn. De cabernet-sauvignon zorgt wel voor wat stevigheid en frisheid, om de wijn goed in balans te houden. In de neus ruiken we mooi rood fruit met fraaie tonen van bosbessen, kersen, een vleugje mint, viooltjes en in de verte wat rokerige tonen. In de mond heeft de Musar Jeune een soepele prettige smaak met een goede zuurgraad. Ook hier komt het rode fruit zoals de kersen naar voren zonder stevige tanninnes. Een zeer prettige fraaie wijn uit een uniek stukje uit de wijn-wereld
    Lees meer

  • 2013 Chateau Musar Hochar Pere et Fils

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Chateau Musar geldt als één van de meest bijzondere wijndomeinen in de wereld. Enerzijds is dat de locatie, de Libanese Bekaa Valley, anderzijds hanteert men er nog een volstrekt traditionele werkwijze. De rode wijn Hochar Pere et Fils van Chateau Musar is een blend van Cinsault/Caberernet Sauvignon/Carignan. In de neus heeft deze Musar rijpe, zwoele kruidige geur met zoethout en Provençaalse kruiden en rijp fruit zoals zwarte bessen, aardbeien en frambozen en vijg. De wijn is medium bodied met verassende smaken zoals laurier, vanille van de hout rijping, rijp zondoorstoofd fruit; zwarte bessen, aardbeien, frambozen en een lange geraffineerde afdronk. Laat je verassen!
    Lees meer

  • 2010 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge 0.375 ltr

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    2010 was een memorabel jaar in Libanon. De start was geweldig maar toen kwam er een hittegolf die ruim 20 dagen duurde met temperaturen boven de 40-graden. Dit heeft geresulteerd dat er met name van de Cabernet Sauvignon serieus minder kon worden geoogst dus 2010 bracht uiteindelijk een zeer lage opbrengst. Deze 2010 vintage werd gebotteld in de zomer van 2013 en heeft hier tot begin 2018 in de fles verder mogen rijpen. Voor alle Musar liefhebbers is devies niet te lang te wachten met aanschaf want er is maar zeer beperkte voorraad en ook deze jaargang kan zonder problemen tot 2032+ in de kelders blijven (en waarschijnlijk nog veel langer). De 2010 Chateau Musar: Bijzondere rode wijn met een helder roodbruine tint en een gerijpt, kruidig aroma met nuances van leer, gekonfijt rood fruit en eikenhout. Aroma’s van rozijnen, cederhout, pruimen en kaneel. Hartige en kruidige wijn met delicate kruidentonen en de rozijnen- en vijgensmaken in het palet. Een elegante vintage met frisse zuren en een lange droge finish.


    Lees meer

  • 2012 Chateau Musar Bekaa Valley Rosé

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    In het glas heeft de rose van Chateau Musar wijn een mooie licht zalmkleurig kleur met veel tranen. Het toont Provencaans en dat is niet verrassend omdat het hoofdbestanddeel van deze rosé ook is gebaseerd op de Cinsault druif zoals dat ook bij de provencaanse tophuizen (MIP, AIX, Ott) het geval is. In de neus is deze geweldige rose erg geurig met aroma's van perzik, wit fruit en bloemen, basilicum met een hint van rozenwater en mint. Dit is ondanks dat de kleur anders doet vermoeden een stevige en krachtige rosé maar tegelijkertijd zacht en soepel. De afdronk is mooi met een mineralige tint en een opwekkend bittertje na. Dit is een must-have voor de (vele) liefhebber van het tophuis Musar.
    Lees meer

  • 2006 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge

    Maak favoriet

    31 op voorraad

    Chateau Musar geldt als één van de meest bijzondere wijndomeinen in de wereld. Enerzijds is dat de locatie, de Libanese Bekaa Valley, anderzijds hanteert men er nog een volstrekt traditionele werkwijze. De rode Château Musar ontleent zijn karakter aan het grote aandeel Cabernet-sauvignon, die deze wijn een Bordeaux-achtige uitstraling geven. De 2006 vintage is de opvolger van de 2009 (en na de 2006 komt de 2010 - volgt u het nog). De familie bepaalt uiteindelijk welke jaargang wanneer wordt vrijgegeven en men vond dat de 2006 nog een langere rijping nodig heeft dan bij de 2007 en 2009 het geval was (de 2005 heeft trouwens ook zo'n lange rijping gehad). Dat betekent dat hij bij het op de markt komen al heerlijk op smaak is, helemaal klaar om direct van te genieten maar volgens Musar wordt deze wijn met de jaren alleen maar beter en heeft deze een drinkvenster van 2030+


    Lees meer

  • 2009 Chateau Musar Bekaa Valley White

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Chateau Musar geldt als één van de meest bijzondere wijndomeinen in de wereld. Na de gisting wordt de witte Château Musar gedurende negen maanden gelagerd op frans eikenhouten vaten. Daarna wordt hij geblend en gebottled en krijgt hij een zeer lange jaar kelderrijping .De Musar White is licht goudgeel van kleur met een licht oxidatieve toets, terwijl de smaak opvalt door zijn enorme vitaliteit met aroma’s van citrus en een knap evenwicht tussen vet en zuren. Het gaat hier wel degelijk om een witte bewaarwijn, te drinken tussen 10 en 15 jaar oud, zelfs ouder. Het is trouwens ook zonde om deze witte wijn te koud te drinken. De aanbevolen drink-temperatuur is 15 °C
    Lees meer

  • 2003 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge

    Maak favoriet

    40 op voorraad

    Chateau Musar geldt als één van de meest bijzondere wijndomeinen in de wereld. Enerzijds is dat de locatie, de Libanese Bekaa Valley, anderzijds hanteert men er nog een volstrekt traditionele werkwijze. De rode Château Musar ontleent zijn karakter aan het grote aandeel Cabernet-sauvignon, die deze wijn een Bordeaux-achtige uitstraling geven. De oogst van 2003 was een unieke ervaring en twee woorden kunnen het treffend samenvatten:Alcohol & Zuurgraad - deze vintage is rijk aan beide. Kenmerkend in de smaak zijn de rijpe vruchten als pruimen, vijgen en kersen met hints van theeblaadjes en donkere chocolade.


    Lees meer

  • 2011 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge

    Maak favoriet

    49 op voorraad

    De 2011 vintage is een traditionele mix van ongeveer een derde van Cabernet Sauvignon, Cinsault en Carignan. De botteling vond 3 jaar later plaats in 2014, nadat de wijnen een jaar in Frans-eiken vaten uit de bossen van Nevers hadden doorgebracht. De 2011 Musar is een rijke aromatische en fruitig neus vol moerbeien, zwarte kersen en een hint van mokka en heeft in het glas een donkere, haast bloedrode kleur. De smaak is intens en geconcentreerd palet, vol volume welke wordt gekarakteriseerd door zwart fruit met een elegante kruidigheid. Zachte en sappige tannines en een lange finale.


    Lees meer

  • 2010 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge

    Maak favoriet

    23 op voorraad

    2010 was een memorabel jaar in Libanon. De start was geweldig maar toen kwam er een hittegolf die ruim 20 dagen duurde met temperaturen boven de 40-graden. Dit heeft geresulteerd dat er met name van de Cabernet Sauvignon serieus minder kon worden geoogst dus 2010 bracht uiteindelijk een zeer lage opbrengst. Deze 2010 vintage werd gebotteld in de zomer van 2013 en heeft hier tot begin 2018 in de fles verder mogen rijpen. Voor alle Musar liefhebbers is devies niet te lang te wachten met aanschaf want er is maar zeer beperkte voorraad en ook deze jaargang kan zonder problemen tot 2032+ in de kelders blijven (en waarschijnlijk nog veel langer). De 2010 Chateau Musar: Bijzondere rode wijn met een helder roodbruine tint en een gerijpt, kruidig aroma met nuances van leer, gekonfijt rood fruit en eikenhout. Aroma’s van rozijnen, cederhout, pruimen en kaneel. Hartige en kruidige wijn met delicate kruidentonen en de rozijnen- en vijgensmaken in het palet. Een elegante vintage met frisse zuren en een lange droge finish.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 12

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen