Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 La Parde de Haut-Bailly 2nd vin du Château Haut-Bailly

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    De La Parde van Chateau Haut Bailly bereikt de laatste jaren de hoogste kwaliteitsnorm. Er wordt namelijk steeds meer en meer in de tweede wijn van de grote broer verwerkt, met als resultaat dat ook deze tweede wijn zeer hoogstaand is. Hij komt van het grote terroir en wordt gevinifieerd door hetzelfde team. Het hogere percentage merlot maakt hem wel sneller toegankelijk. Dit is in elk geval een kwalitatieve wijn die een mooi diner perfect zal begeleiden en voor veel drinkplezier zal zorgen. Deze La Parde de Haut-Bailly heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en is stuk vriendelijker qua prijs dan zijn hele grote broer. De La Parde de Haut-Bailly 2015 heeft een boeket met frisse tonen van bosbes en kers. De smaak is medium-bodied met rijpe tannine, een vleugje grafiet met veel blackberry en bosbes. Dit is een gestructureerde La Parde de Haut-Bailly. In de mond is de wijn licht kalkachtig met een precieze afwerking. De 2015 is een zeer geslaagde jaargang die jong al verleidelijk lekker smaakt.
    Lees meer

  • 2015 Château Haut-Bailly Cru Classé

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Château Haut-Bailly uit de Pessac Leognan heeft een aparte stijl die een goede combinatie vormt van klassiek met modern en van elegantie, finesse en zachtheid met structuur. The gladheid van de tanines zorgt voor elegante en complexe aroma's. Château Haut-Bailly kan nog vele jaren bewaard worden echter het is nu ook al een heerlijke wijn om te drinken. Deze Château Haut-Bailly krijg veel lof van wijn-experts die er over eens zijn dat deze Château Haut-Bailly complex genot biedt en beschikt over een rijkdom die niet agressief is maar ook niet opzichtig is. Al deze mooie attributen die deze wijn tot zijn beschikking heeft komen vooral voort uit het selectie process van de druiven en het landschap en het klimaat waarin de druiven groeien. De 2015 (en 2016) waren na tijden weer geweldige vintages en deze wijn heeft 97+ Parkerpunten gekregen.


    Lees meer

  • 2005 Château Haut-Bailly Cru Classé

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Château Haut-Bailly heeft een aparte stijl die een goede combinatie vormt van klassiek met modern en van elegantie, finesse en zachtheid met structuur. The gladheid van de tanines zorgt voor elegante en complexe aroma's. Château Haut-Bailly kan nog vele jaren bewaard worden echter het is nu ook al een heerlijke wijn om te drinken. Deze Château Haut-Bailly krijg veel lof van wijn-experts die er over eens zijn dat deze Château Haut-Bailly complex genot biedt en beschikt over een rijkdom die niet agressief is maar ook niet opzichtig is. Al deze mooie attributen die deze wijn tot zijn beschikking heeft komen vooral voort uit het selectie process van de druiven en het landschap en het klimaat waarin de druiven groeien.


    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen