Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Château de Beaucastel Coudoulet De Beaucastel Côtes du Rhône Rouge

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    De wijnen van Coudoulet kunnen in grote jaren tot ongekend grote hoogte stijgen en genieten vaker de voorkeur boven de veel kostbaardere Beaucastels. De rode Coudoulet is een blend van Grenache 30%, Mourvèdre 30%, Syrah 20%, Cinsault 20%. De Coudoulet de Beaucastel Côtes du Rhône biedt een verrassend rijpe, afgeronde stijl met tonen van aardbeien, frambozen en peperige kruiden. De wijn is helder en levendig. In de mond is deze medium-bodied wijn en is zeer prettig romig in de mond en hits van tijm. Een mooie afdronk met zachte tannines.
    Lees meer

  • 2015 Château de Beaucastel Coudoulet De Beaucastel Côtes du Rhône Blanc

    Maak favoriet

    16 op voorraad

    De wijnen van Coudoulet kunnen in grote jaren tot ongekend grote hoogte stijgen en genieten vaker de voorkeur boven de veel kostbaardere Beaucastels. In het glas is de witte Coudoulet van Chateau Beaucastel lichtgeel. In de neus is de wijn bloemig met rijp wit fruit, abrikozen, witte perzik, venkel. In de mond heeft een zeer prettige frisheid een mooi bittertje, mineralig en goed droog. Het open parfum vibreert met florale aroma's als kamperfoelie en oranjebloesem rondom een kern van witte perzik. Een vleugje kalk geeft deze wijn een weergaloze lengte.
    Lees meer

  • 2013 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Rouge

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Becausastel Chateauneuf du Pape is de fameuze wijn van Perrin en bevat de dertien druivenrassen van de Châteauneuf-du-Pape appellation. De 2013 Chateauneuf du Pape is een zeldzame schoonheid en heeft een zeer fraaie diepgang en complexiteit. In het glas is deze fameuze Beaucastel diep inkt-achtig robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van zwarte bessen, bramen, chocola, tabak en garrigue (gedroogde Provençaalse kruiden). In het smaakpalet tonen van zeer rijp, klein zwart fruit, kersenjam, vijgen, lavendel en tijm, die worden gevolgd door een lange afdronk met mooie zacht rijpe tannines. Deze wijn zal met de jaren nog verbeteren en heeft een drinkvenster tot 2030+ - Robert Parker 93/100, Jancis Robinson 17,5/20


    Lees meer

  • 2016 Chateau de Beaucastel Chateauneuf du Pape Roussanne Vieilles Vignes

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De beroemdste wijn van 100% roussanne is de witte Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes van Château de Beaucastel. Een prachtige wijn met in de mond tonen van limoen, peer, sinaasappelschil, karamel en kamperfoelie, die worden gevolgd door een levendige en zeer lange afdronk met fraaie zuren. In de neus herkennen we aroma’s van grapefruit, exotisch fruit, jasmijn, honing, hazelnoot en anijs. Hier worden maar 500 kistjs van 3 flessen van gemaakt (dus 1500 flessen). Ongekend fraai en tyyperend is de laatste zin van Parker uit de beoordeling: "I found it especially hard to spit out."

    96/100 Parker en 100/100 Jeb Dunnuck


    Lees meer

  • 2012 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Hommage Jacques Perrin

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Chateauneuf du Pape Hommage a Jacques Perrin is een geweldenaar van een wijn Het is een blend van 60% Mourvèdre, 20% Grenache en Syrah en de rest Counoise, Dit alles van zeer oude wijngaarden. Van deze top-uitvoering van Beuacastel worden maar een zeer beperkt aantal flessen gemaakt en dit mag niet ontbreken in een top wijn-collectie. In de beoordeling van de Wine-Advocate schrijft Jeb Dunnuck dat hij het niet over zijn hart kon verkrijgen om deze wijn tijdens de tating uit te spugen!! In het glas heeft de een diep zwart-robijnrode kleur. De wijn heeft een ongelooflijke mineraliteit tezamen met zwart en blauw fruit, bosgrond en leer. Full-bodied, met inkt besmeurd, geconcentreerd met serieuze tannine dus laat het nog even rusten in de kelder en deze uitvoering heeft zeker een drinkvenster tot 2045+ 

    Parkerbeoordeling: 99


    Lees meer

  • 2013 Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape Hommage Jacques Perrin

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De 2013 Chateauneuf du Pape Hommage a Jacques Perrin is een geweldenaar van een wijn Het is een blend van 60% Mourvèdre, 20% Grenache en Syrah en de rest Counoise, Dit alles van zeer oude wijngaarden. Van deze top-uitvoering van Beuacastel worden maar een zeer beperkt aantal flessen gemaakt en dit mag niet ontbreken in een top wijn-collectie.In het glas heeft de een diep zwart-robijnrode kleur. De wijn heeft een ongelooflijke mineraliteit tezamen met zwart en blauw fruit, bosgrond en leer. Full-bodied, met inkt besmeurd, geconcentreerd met serieuze tannine dus laat het nog even rusten in de kelder en deze uitvoering heeft zeker een drinkvenster tot 2055+ Zoals Ze bij Chateau Beaucastel zelf zeggen is dit "A wine to be kept for your retirement" 

    Parkerbeoordeling: 96+


    Lees meer

  • 2009 M. Chapoutier Ermitage le Pavillon

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Maison M. Chapoutier staat voor nederigheid en verlangen. Een wijnhuis dat al sinds 1808 wijnen produceert met het grootste respect voor de natuurlijke balans en terroir. Hun motto: lef en geduld is het enige wat je nodig hebt om het in deze business te maken. We gaan aan deze wijn en vooral deze jaargang niet al te veel worden aan vuil maken. Dit is een perfecte wijn en heeft niet voor niets de maximale score van 100/100 gekregen van de Wine Advocate. In het glas is de wijn diep granaatrood met paarse schakeringen. Teerachtig en rokerig in de neus met tonen van framboos, blauwe bessen, walnoot en drop. De wijn is complex, fluweelachtig en goed in balans. De afdronk is lang.
    Lees meer

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen