Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Castello Di Ama Chianti Classico Ama DOCG

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De Chianti Classico AMA heeft voor zijn eerst het levenslicht gezien in 2010 en is in 2014 op de markt gekomen. Na de pluk vindt de eerste gisting van de wijn, gedurende 25 dagen, plaats in stalen vaten. De wijn rijpt vervolgens verder in Frans eiken barriques gedurende 11 maanden, waarna de wijn wordt gebotteld. Op de fles rijpt de wijn nog verder in de kelders van het domein. De Chianti Classico van Castello Di Ama heeft een robijnrode kleur met in de neus hints van ceder en donkere kers. Elegant en verfijnd in de mond en de smaak is vol, rood fruit, met mooie niet al te zware tannines en een lange fruitige frisse afdronk.
    Lees meer

  • 2015 Castello Di Ama Haiku

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Haiku van het fameuze wijnhuis Castello Di Ama uit Toscane is een blend van Sangiovese, Cabernet Franc en Merlot en behoort inmiddels tot het de het rijtje fameuze super-tuscans. De Haiku heeft een diep robijnrode kleur en heeft een zeer complex boekt van rode kersen, bloemen, koffie, munt en kruiden. In de mond is deze medium/full bodied wijn erg prettig met een mooie aanzet rijpe tannines en verfijnde zuren. De wijn is goed in balans en elegant. Net als alle van de Castello di Ama wijnen heeft ook de Haiku stevige tannines die deze wijn een geweldig bewaarpotentieel geeft. Zeker zo goed als de meer bekende Tignanello (Antinori) maar stukken vriendelijker in prijs. De wijn heeft een 94+ beoordeling gekregen van Parker. De hoogste score ooit.
    Lees meer

  • 2011 Castello Di Ama Vigneto La Casuccia

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De Chianti Classico Vigneto La Casuccia (Sangiovese, Merlot) heeft een diepe purperrode kleur. De La Casuccia onthult een verbluffende helderheid en frisheid met zwarte kersen, viooltjes, mineralen en zoete specerijen. Deze dichte, rijk-gestructureerde wijn heeft een duizelingwekkende rijkdom en elegantie samen met adembenemende helderheid en precisie. Tonen van leer, rook, teer en zoethout blijven hangen in de lange, intense afdronk. Verwachte looptijd: 2015-2026. De La Casuccia jaargang behoort tot de allermooiste Chainti's en is de topwijn van Castello Di Ama.
    Lees meer

  • 2006 Castello Di Ama Vigneto La Casuccia

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Chianti Classico Vigneto La Casuccia (Sangiovese, Merlot) heeft een diepe purperrode kleur. De La Casuccia onthult een verbluffende helderheid en frisheid met zwarte kersen, viooltjes, mineralen en zoete specerijen. Deze dichte, rijk-gestructureerde wijn heeft een duizelingwekkende rijkdom en elegantie samen met adembenemende helderheid en precisie. Tonen van leer, rook, teer en zoethout blijven hangen in de lange, intense afdronk. De La Casuccio van Castello Di Ama is het vlaggenschip van Castello Di Ama. De 2006 jaargang heeft maar liefst 96 Parkerpunten gekregen en in beoordeling schrijft Parker: "Castello di Ama’s 2006s are spectacular and every bit as magnificent............. "


    Lees meer

  • 2014 Castello Di Ama L'Apparita

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De L'Apparita van Castello Di Ama heeft al sinds zijn eerste jaargang in 1985 een cultstatus. Op een hoogte van 490 meter ligt de Bellavista wijngaard van slechts van 3,84 hectare. De kalk/klei-rijke bodem maken deze kleine cru een ware parel in de internationale wijnwereld. De wijn heeft 18 maanden opvoeding gehad op eiken waarvan 50% nieuw. De 2008 L'Apparita is een pure expressie van Merlot met gedurfde fruit nuances van kersen en zwart fruit in de kern. De smaak is krachtig, vol, levendig, heerlijk bosfruit, mooie zachte tannines en een voortreffelijke lange krachtige afdronk. Deze jaargang is bijzonder verfijnd en elegant waarschijnlijk het resultaat van de haast optimale temperaturen en voldoende koelte wat heeft gezorgd voor een lang groeiseizoen. De 2008 belooft een langzame en gestage evolutie in de komende jaren een heeft een drinkvenster van 2016-2028+
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen