Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Castello Dei Rampolla Chianti Classico

    Maak favoriet

    28 op voorraad

    Deze Chaintia classico van Castello Dei Rampolla heeft een heldere robijnrode kleur. In de neus rijke aroma’s van kersen en bessen met wat aardse ondertonen, cederhout en een hint van teer. (Half)vol van structuur, zeer goed in evenwicht, goed geïntegreerde rijpe tannines, frisse zuurgraad. De 2015 heeft zeer hoge beoordelingen gekregen: 92WA, 93AG, 93JS Wijnhuis Castello Dei Rampolla werkt met groot respect en vertrouwen in de natuur. Zij beoefenen dan ook biologisch-dynamische landbouw en creëeren de beste omstandigheden waarna ze de natuur haar werk laat doen. Topwijnen


    Lees meer

  • 2013 Castello Dei Rampolla Sangiovese di S. Lucia

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Toscaanse, droge, rode wijn van Castello Dei Rampolla. Deze Sangiovese di S. Lucia is diep robijnrood van kleur met aroma's van pruim, bosvruchten, mooie aardse tonen en een vleug specerijen. Een toegankelijke, fruitige wijn met stevige tannines en een gemiddelde zuurgraad. Deze wijn kreeg een 89 Parker waardering. 

    Heerlijk bij een diner met vleesgerechten (rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees & gevogelte). Ook erg mooi om als stand alone van te genieten bij een knapperend haardvuur.


    Lees meer

  • 2011 Castello Dei Rampolla Sammarco

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Prachtige rode wijn, intens robijnrood van kleur met paarse accenten. Deze frisse wijn heeft fijne aroma's van rijp fruit (pruimen, kersen, bessen) met een vleugje zachte specerijen en zouthout en een bosachtige ondergrond. Deze Sammarco heeft een sterke concentratie van krachtige tannines. De wijn is elegant en verfijnd en is gemaakt van Cabernet Sauvignon, vermengd met een percentage Sangiovese en Merlot. De wijn heeft een lange afdronk. Gemaakt door kwaliteitswijnhuis Castello Dei Rampolla volgens biologisch-dynamische landbouw.

    Een terechte 94+ Parker waardering.

    Deze wijn smaakt overheerlijk bij een diner met mooie (wild) vleesgerechten (rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees & gevogelte).


    Lees meer

  • 2011 Castello Dei Rampolla d'Alceo

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Een juweel van een rode wijn: intens, krachtig, warm, verfijnd en elegant. Sappig met aroma's van goed gerijpte rode vruchten die perfect passen bij de delicate tonen van sigaar en tabak - een verbluffende concentratie zonder zwaar te worden. Kreeg een uitstekende 95 Parker waardering. Deze d'Alceo van het gerenommeerde wijnhuis Castello Dei Rampolla weerspiegelt het karakter van de wijngaard.

    Voor deze wijn moet je echt even de tijd nemen en gaan genieten. Overigens komt enkele jaren bewaren deze wijn erg ten goede. Een karakter an sich, kan zeer goed op zichzelf worden gedronken bijvoorbeeld bij een speciale gelegenheid. Smaakt ook uitstekend bij een wat luxer (kerst) diner met vleesgerechten (wild) rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees & gevogelte. Ook mooi als afsluiter van een diner bij een paar fijne kazen. 


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen