Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Castell d'Encus Ekam

    Maak favoriet

    21 op voorraad

    85% Riesling en 15% Albarino en 20% van de druiven hebben de "pouriture noble" ondergaan (edele rot). De wijn wordt gegist in meer dan 500 jaar oude open cuvees in de bergen. Dit is een typische koud weer Riesling met een grote complexiteit en zal zich dan ook heel rustig ontwikkelen. Deze wijn is zeer elegant, met een hele mooi balans. Het heeft een goede zuurgraad, mooi rijp fruit van appel en citrus en is zeer verfrissend. Een enorm lange afdronk en een waar genot om te drinken. Geen wonder dat deze wijn tot de top 10 van Spanje is benoemd. Prachtig voor nu maar kan zich nog verder ontwikkelen en blijft zeker fraai tot 2026. Door de internationale aandacht voor de wijnen van Castell d'Encus zijn deze wijnen zeer schaars (verkrijgbaar). 93 Parkerpunten gekregen. 


    Lees meer

  • 2016 Castell d'Encus Taleia

    Maak favoriet

    21 op voorraad

    Deze wijn wordt gegist in meer dan 500 jaar oude open cuveés in de Spaanse Pyreneeën. De mooie klassieke combinatie tussen Sauvignon Blanc en Semmillon komt hier prachtig tot zijn recht. Een enorme complexe wijn met een mooie mineraliteit en finesse. De body is vrij vol en kruidig.De afdronk is lang en zeer aangenaam. Deze wijn heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept en is dit jaar benoemd als beste Spaanse wijn door ABC. Aanrader voor liefhebbers van loire of witte bordeaux wijnen. Mooier en complexer!!!

    93/100 Parkerpunten


    Lees meer

  • 2015 Castell d'Encus Taleia

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Deze wijn wordt gegist in meer dan 500 jaar oude open cuveés in de Spaanse Pyreneeën. De mooie klassieke combinatie tussen Sauvignon Blanc en Semmillon komt hier prachtig tot zijn recht. Een enorme complexe wijn met een mooie mineraliteit en finesse. De body is vrij vol en kruidig.De afdronk is lang en zeer aangenaam. Deze wijn heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept en is dit jaar benoemd als beste Spaanse wijn door ABC. Aanrader voor liefhebbers van loire of witte bordeaux wijnen. Mooier en complexer!!!


    Lees meer

  • 2013 Castell d'Encus Quest

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    De Quest van Castell D'Encus is een Bordeaux-achtige wijn uit de bergen in de Pyreneeën. Dit is een zeer fraaie blend van de typische bordeayx druiven Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot en Merlot van wijngaarden die in 2003 werden geplant. De druiven zijn uitsluitend gefermenteerd in de oude stenen baden uitgehakt in de bergen uit de 12e eeuw. Het heeft daarna 18 maanden in nieuw Franse eiken vaten mogen rijpen. De aroma's zijn kruiden & pittig, met de eik op de achtergrond en tonen van bessen, leder en kruiden. In de mond is deze full bolied erg elegant met mooie verfijnde tannines van de Bordeaux-variëteiten. De wijn heeft een zeer goede zuurgraad en een opmerkelijke lange afdronk. Erg Fraai en niet voor niets 94/100 Parker gekregen!!


    Lees meer

  • 2013 Castell d'Encus Thalarn Syrah

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Thalarn is een van de meest expressieve Syrahs uit Spanje. De Thalarn is genoemd naar de naam van de plaats waar Bodega Castell D'Encus is gevestigd. De druiven zijn gefermenteerd in de rots baden in de de pyreneeën (vanaf de 12e eeuw!) welke de wijnen van Castell D'Encus zo uniek maken. Daarna is de wijn vervolgens overgebracht naar nieuwe Franse eiken vaten voor malolactische gisting en de 11 maanden rijping. In de neus blijft de eik zoals hoort ondergeschikt aan het kruidige karakter van de Syrah. Zwart fruit en leder ruiken we naast de kruiden en ook een mineralig karakter. De Thalarn is medium bodied met een zeer fijne textuur en gepolijste tannines en een goede zuurgraad en lengte. De wijn is prima op dronk maar met enige jaren veroudering zal de wijn zich nog verder ontwikkelen. Dit is geen doorsnee Syrah maar dit is een expressieve syrah welke gastronomisch heerlijk is bij een stoofpot of andere vleesgerechten die hoog op smaak zijn.


    Lees meer

  • 2014 Castell d'Encus Acusp Pinot Noir

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Acusp is een zeer delicate rode wijn gemaakt voor 100% van Pinot Noir. Acusp is vernoemd  naar een hoge heuvel/berg in het landgoed waar de Pinot Noir in 2003  is geplant op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau. Een deel van de wijn is in 12e eeuwse stenen bassins gefermenteerd en de rest in roestvrij staal, gevolgd door malolactisch in nieuwe Franse eiken vaten waar de wijn 11 maanden heeft mogen ontwikkelen. De neus is subtiel geparfumeerd, met aroma's van kersen, knoflook en zoete kruiden In de mond proeven we kersen, eiken, honing en wat romigheid. Er is goede zuurheid en frisheid, en de afwerking is mooi en subtiel bitter. Deze fluweerzachte sappige Pinot Noir heeft een hele mooie complexiteit en een goede structuur. Zijn diepe kersenfruit, met caramel en elegant houtgebruikt maakt deze wijn een waar genot om te drinken. 


    Lees meer

  • 2016 Castell d'Encus Acusp Pinot Noir

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Acusp is een zeer delicate rode wijn gemaakt voor 100% van Pinot Noir. Acusp is vernoemd  naar een hoge heuvel/berg in het landgoed waar de Pinot Noir in 2003  is geplant op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau. Een deel van de wijn is in 12e eeuwse stenen bassins gefermenteerd en de rest in roestvrij staal, gevolgd door malolactisch in nieuwe Franse eiken vaten waar de wijn 11 maanden heeft mogen ontwikkelen. De neus is subtiel geparfumeerd, met aroma's van kersen, knoflook en zoete kruiden In de mond proeven we kersen, eiken, honing en wat romigheid. Er is goede zuurheid en frisheid, en de afwerking is mooi en subtiel bitter. Deze fluweelzachte sappige Pinot Noir heeft een hele mooie complexiteit en een goede structuur. Zijn diepe kersenfruit, met caramel en elegant houtgebruit maakt deze wijn een waar genot om te drinken.  93+/100 Parker


    Lees meer

7 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen