Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 12

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Vina Carmen Carmenere Gran Reserva

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Ook bij het maken van de Carmenère Gran Reserva heeft wijnmaker Sebastián Labbé gekozen voor één wijngaard, met een ideaal terroir voor deze druif. Het gaat om Apalta, in het hart van de Colchagua Valley. Krachtige expressie van het warme terroir van Apalta, vol, intens, rijk met een fluwelen afdronk, peperig en romig tegelijk.


    Lees meer

  • 2014 Chateau Le Puy Cuvee Emilien

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Uit de Côtes de Franc komt deze verfijnde rode wijn welke een blend is van 85% Merlot, 14% Cabernet-Sauvignon en 1% Carménère. DeChateau Le Puy Cuvee Emilien heeft 24 opvoeding gehad in grote houten (eiken) foudres (bewust geen nieuw eiken omdat de druif de boventoon moet voeren) en komt van een wijngaard op een kalk/rotsachtige plateau en er wordt geteeld zonder kunstmest, herbiciden of insecticiden, oogst gebeurt manueel. De fermentatie is lang en gevinifieerd zonder toevoeging van zwavel. Een absolute geweldige wijn en een zeer authentieke fraaie bordeaux. Wij zijn een groot liefhebber van alle wijnen van Chateau Le Puy en vinden dit een van de mooiste wijnhuizen die wijnen hebben met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding.
    Lees meer

  • 2015 Chateau Le Puy Cuvee Emilien

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Uit de Côtes de Franc komt deze verfijnde rode wijn welke een blend is van 85% Merlot, 14% Cabernet-Sauvignon en 1% Carménère. DeChateau Le Puy Cuvee Emilien heeft 24 opvoeding gehad in grote houten (eiken) foudres (bewust geen nieuw eiken omdat de druif de boventoon moet voeren) en komt van een wijngaard op een kalk/rotsachtige plateau en er wordt geteeld zonder kunstmest, herbiciden of insecticiden, oogst gebeurt manueel. De fermentatie is lang en gevinifieerd zonder toevoeging van zwavel. Een absolute geweldige wijn en een zeer authentieke fraaie bordeaux. Wij zijn een groot liefhebber van alle wijnen van Chateau Le Puy en vinden dit een van de mooiste wijnhuizen die wijnen hebben met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding.
    Lees meer

  • 2015 Château de Fonbel Saint Emilion Grand Cru

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Het domein van Château de Fonbel ligt in het hartje van de appellatie Saint-Emilion en is in handen van de familie Vauthier, eveneens eigenaar van het prestigieuze Château Ausone. Prachtige (nog betaalbare) Grandcru Saint Emilion. Een zeer goede St.-Emilion Grandcru met tonen van cederhout, geroosterde kruiden, lavendel, zwarte kersen en specerijen. De wijn heeft 20 maanden opvoeding gehad op eiken. Men vindt er er iets zuidelijke Rhône-achtige aromaten in deze wijn. Echter, in de mond is de wijn een klassiek Bordeaux. 92/100 Parker
    Lees meer

  • 2015 Château Brane-Cantenac Margaux de Brane

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Familie Lurton heeft met de 2015 Brane Cantenac weer een zeer fraaie Margaux op de markt gebracht. De 2015 Margaux De Brane is 3e wijn en is een blend van 65,4 % Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc en 0,6% Carmenere. Komende uit het geweldige jaar 2015 is de wijn expressief in de neus, barstensvol fruit en rijke aroma's van wilde aardbeien, drop, menthol en caramel. Stevige, elegante tannines. Frisse smaak met toets van bloemen en chocolade en een mooie lange afdronk. Een verleidelijke en stevige wijn!
    Lees meer

  • 2014 Château de Fonbel Saint Emilion Grand Cru Magnum in houten kist

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Het domein van Château de Fonbel ligt in het hartje van de appellatie Saint-Emilion en is in handen van de familie Vauthier, eveneens eigenaar van het prestigieuze Château Ausone. Prachtige (nog betaalbare) Grandcru Saint Emilion. Een zeer goede St.-Emilion Grandcru met tonen van cederhout, geroosterde kruiden, lavendel, zwarte kersen en specerijen. De wijn heeft 20 maanden opvoeding gehad op eiken. Men vindt er er iets zuidelijke Rhône-achtige aromaten in deze wijn. Echter, in de mond is de wijn een klassiek Bordeaux,
    Lees meer

  • /

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Deze Clerc Milon Grand Cru Classe is een blend van 51% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 13% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot en 1% Carmenère. De wijn is prachtig kristalhelder granaatrood van kleur met violette accenten. De frisse en elegante neus straalt rijpe aroma's van morello-kersen uit gevolgd door subtiele tonen van zoethout en toast die een rijk en complex maar toch licht en luchtig bouquet voltooien. De wijn is aanvankelijk verfijnd en zijdeachtig, echter in het gehemelte verzamelt zich de kracht van fijn gebeitelde tannines, verpakt in frisse smaken van rood fruit, donkere chocolade en gedroogde bloemen. De rijke en harmonieuze smaken leiden naar een stijlvolle en sappige afdronk met een licht muntachtige frisheid. Past goed bij (wild)vlees en gevogelte.
    Lees meer

  • 2011 Errazuriz Kai Carmenère

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De Kai Carmenère is een grootse wijn van het befaamde Chileense huis Viña Errázuriz. Gemaakt van 92% carmenère. De druiven voor de Kai komen van de mooiste wijngaarden in de Aconcagua vallei. De kleur is intens diep paars-rood. Een geur van rijp zwart fruit met subtiele hints van chocolade, tabac en zoete kruiden. De smaak heeft zachte volle tannines met genoeg zuren om lang weg te leggen. Op dit moment is deze wijn enorm rijk van smaak met zwarte bessen geroosterde rode pepers, vers gemalen witte peper, truffel en kruiden. Een fantastische lange afdronk, zacht en elegant.
    Lees meer

  • 2015 Almaviva Roth­schild Puente Alto

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Perfecte wijn bestaat niet, of toch… Dit ware Rothschild-icoon ontving de maximale score van 100 punten van James Suckling én krijgt consistent hoge beoordelingen van de internationale wijnpers, voor alle jaargangen. Almaviva bewijst dat perfectie bestaat. "Far more satisfying than plenty of Bordeaux 2015’s!" schrijft Jancis Robinson over dit cultproject van de familie (Mouton) Rothschild en het iconische Concha y Toro. Het resultaat in het fantastische 2015 is niet te versmaden. Open, geurig, diep paars bijna zoet fruit, viooltjes, bloemen, vanille, chocola, complexiteit en verfijning. Typische Chileense eucalyptus. In de mond fluweelzacht maar met ruggengraad. Tannines als zacht cacaopoeder. Rijp zwoel fruit omsluit je smaakpappillen, zacht en romig met laurier, chocola, tabak en drop. Complex en zalig.


    Lees meer

  • 2015 Almaviva Roth­schild Puente Alto Magnum

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Perfecte wijn bestaat niet, of toch… Dit ware Rothschild-icoon ontving de maximale score van 100 punten van James Suckling én krijgt consistent hoge beoordelingen van de internationale wijnpers, voor alle jaargangen. Almaviva bewijst dat perfectie bestaat. "Far more satisfying than plenty of Bordeaux 2015’s!" schrijft Jancis Robinson over dit cultproject van de familie (Mouton) Rothschild en het iconische Concha y Toro. Het resultaat in het fantastische 2015 is niet te versmaden. Open, geurig, diep paars bijna zoet fruit, viooltjes, bloemen, vanille, chocola, complexiteit en verfijning. Typische Chileense eucalyptus. In de mond fluweelzacht maar met ruggengraad. Tannines als zacht cacaopoeder. Rijp zwoel fruit omsluit je smaakpappillen, zacht en romig met laurier, chocola, tabak en drop. Complex en zalig.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 12

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen