Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Calem Porto Fine Tawny

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Calem Tawny port is een schitterende koperkleurige Tawny gemaakt van 30% Tinta Roriz, 30% Tinta Barroca, 20% Tinto Cao en 20% Touriga Franca. In het glas is deze port roodbruin. De wijn heeft 4 jaar in eikenhouten vaten gerijpt. Deze Tawny heeft een bouquet van noten met een zweem van hout. Zachte fruittonen. Deze port combineert prima met bij koude fruitsalade, chocoladecake of roomkaas.
    Lees meer

  • Calem Porto Fine White

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Calem Fine White port is een blend van de 5% Viosinho, 25% Malvasia Fina, 25% Verdelho en 25% Rabigato. In het glas een mooie goudachtige kleur ontstaan door de 3-jarige opvoeding. De port is bloemig en heeft een elegant bouquet met tropische fruittonen. Verfrissende witte port! Deze Calem Witte port is een goede begeleider van lichte desserts of als longdrink (met tonic, ijs en citroen).
    Lees meer

  • Calem Porto Fine Ruby

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De Calem Ruby port is gemaakt van 30% Tinta Roriz, 30% Tinta Barroca, 20% Tinto Cao en 20% Touriga Franca. Mooi bouquet van rode bessen met een authentieke fruitsmaak.
    Lees meer

  • Calem Porto 10 Years Giftpack met 2 glazen

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Calem 10 years old Tawny port is het resultaat van speciaal geselecteerde ports welke op hout hebben gelagerd. Deze hebben allen rond de 10 jaar op vaten gelegen alvorens deze geblend zijn. Deze tawny can Calem heeft een subtiele smaak van gedroogd fruit, honing en hout maken deze port erg smaakvol. Deze uitvoering zit in een fraaie doos met twee prachtige port glazen van Calem. Deze port combineert prima met diverse stevige kazen!
    Lees meer

  • 2000 Calem Porto Colheita

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Colheita Tawny port van Calem is licht bruin gekleurd met een oranje kleurige gloed. De port is een blend van 5% Touriga Nacional, 25% Tinta Roriz, 25% Touriga Franca, 25% Tinta Barroca. Krachtige complexe neus met geuren van gedroogde vruchten, tonen van hout en kruiden. Elegante, ronde en intense smaak met stevige tannines. Zachte smaak met een heerlijke afwerking. Smaakt perfect bij rijke chocolade desserts en blauwe of harde kazen. Maar ook heerlijk om zo van te genieten of met een fijne sigaar. Het woord colheita betekent oogstjaar en het gaat hier dan ook om port van één (goed) oogstjaar.
    Lees meer

  • 2002 Calem Porto Colheita

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Colheita Tawny port van Calem is licht bruin gekleurd met een oranje kleurige gloed. De port is een blend van 5% Touriga Nacional, 25% Tinta Roriz, 25% Touriga Franca, 25% Tinta Barroca. Krachtige complexe neus met geuren van gedroogde vruchten, tonen van hout en kruiden. Elegante, ronde en intense smaak met stevige tannines. Zachte smaak met een heerlijke afwerking. Smaakt perfect bij rijke chocolade desserts en blauwe of harde kazen. Maar ook heerlijk om zo van te genieten of met een fijne sigaar. Het woord colheita betekent oogstjaar en het gaat hier dan ook om port van één (goed) oogstjaar.
    Lees meer

  • 1998 Calem Porto Colheita

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De Colheita Tawny port van Calem is licht bruin gekleurd met een oranje kleurige gloed. De port is een blend van 5% Touriga Nacional, 25% Tinta Roriz, 25% Touriga Franca, 25% Tinta Barroca. Krachtige complexe neus met geuren van gedroogde vruchten, tonen van hout en kruiden. Elegante, ronde en intense smaak met stevige tannines. Zachte smaak met een heerlijke afwerking. Smaakt perfect bij rijke chocolade desserts en blauwe of harde kazen. Maar ook heerlijk om zo van te genieten of met een fijne sigaar. Het woord colheita betekent oogstjaar en het gaat hier dan ook om port van één (goed) oogstjaar.
    Lees meer

  • Calem Porto Tawny 20 Years Old

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Tawny 20 Years Old is een blend van 30% Touriga Nacional, 30% Tinta Roriz, 30% Touriga Franca en 10% TInta Barroca druiven. Deze zogenaamde Aged Tawny  behoort tot de moeilijkste ports om te maken. Hij wordt samengesteld van ports uit verschillende oogstjaren en pas na jarenlange vatrijping geblend en gebotteld. De port heeft een mooie bruine kleur met groene reflecties. Op de neus wulps met hout aroma’s en tonen van honing en subtiele specerijen. De port heeft een prachtig gestructureerde smaak met stevige en verfijnde tannines. Kruidige afdronk. 

    Ideaal bij voorgerechten zoals als sterke kazen en paté. Ook heerlijk in combinatie met gedroogde vruchten, ganzenlever, brownies en pistache.


    Lees meer

  • Calem Porto Vintage 2015 in houten kist

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze Calem Porto Vintage 2015 smaakt terwijl hij nog vrij jong is, ook al heerlijk en verleidelijk maar is ook zeer geschikt om in de kelder verder te laten rijpen. De port is mooi in balans, smaakt krachtig en intens en rijk aan tannines met op de neus mooi gerijpt zwart fruit met lichte vleugjes cacao en kruiden. Lange afdronk met een uitstekende balans tussen fris en zoet. 

    Smaakt perfect bij rijke pure chocolade, maar ook heerlijk om zo van te genieten of met een fijne sigaar.


    Lees meer

  • Calem Porto Tawny 30 Years Old in houten kist

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Tawny 30 Years Old is een blend van 30% Touriga Nacional, 30% Tinta Roriz, 30% Touriga Franca en 10% TInta Barroca druiven. Deze zogenaamde Aged Tawny  behoort tot de moeilijkste ports om te maken. Hij wordt samengesteld van ports uit verschillende oogstjaren en pas na jarenlange vatrijping geblend en gebotteld. De port heeft een mooie bruin getaande kleur met groene reflecties. Op de neus prachtig aromatisch met tonen van hout, specerijen en gedroogde vruchten. De port heeft een zijdezachte smaak.

    Ideaal bij voorgerechten zoals als sterke kazen en paté. Ook heerlijk in combinatie met gedroogde vruchten, ganzenlever, brownies en pistache.


    Lees meer

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen