Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2013 Brigaldara Valpolicella Superiore Case Vecie DOC

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    Het moment van oogsten is bij een goede Valpolicella erg belangrijk want als je maar iets te vroeg of te laat bent dan is de balans zoek en is de wijn vaak te zuur. Brigaldara is een absoluut tophuis uit de Veneto en bij deze Brigaldara Casa Vecie Valpolicella Superiore proef je het verschil tussen een normale Valpolicella en een goede Valpolicella. Deze Brigaldara is het topmodel onder de Valpolicella's en de druiven komen van hun topwijngaard de "Case Vecie". De 2013 jaargang is pas eind 2015 beschikbaar gekomen en heeft 12 maanden opvoeding gehad op slovenisch eiken foeders van 2000 liter en daarna nog 4 maanden flesrijping. Parker schreef over een eerdere jaargang (2013 is nog niet beoordeeld): "The Valpolicella from Brigaldara is incredibly sexy juice"


    Lees meer

  • 2015 Brigaldara Valpolicella Classico Superiore Ripasso IL Vegro DOC

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De Brigaldara Il Vegro is een Ripasso opgevoed allereerst in RVS vaten en daarna in Sloveens eiken vaten. Volgens Decanter behoort deze tot de 5 beste Valpolicella Ripasso. Granaat rode kleur met in de neus mooie tonen van droge rijpe rode vruchten, kersen en vanille. 


    Lees meer

  • 2013 Brigaldara Amarone della Valpolicella Classico

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    De Amarone della Valpolicella Classico is een dikke en heerlijke vastberaden jammy wijn. Het boeket heeft complexe gebalanceerde tonen van gedroogd fruit, pruimen, kersen, kruiden, leder en chocolade. De intensiteit is absoluut onweerstaanbaar en de Brigaldara is krachtig met een zijden handschoen. Ronde tannines en zachte fruit geeft de wijn veel energie en de wijn heeft een lange afdronk. Gambero Rosso: 3 rode glaasjes
    Lees meer

  • 2012 Brigaldara Amarone della Valpolicella Case Vecie DOC

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Amarone della Valpolicella Case Vecie biedt een fantastische textuur. Donkere fruit zoals kersen en bramen maar ook kaneel, bloemen, kruiden en zoethout zijn enkele van de vele geuren en smaken die springen uit het glas. De Brigaldara amarone maakt indruk dankzij de fantastische algehele balans. De wijnen van Brigaldara hebben een meer dan uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en het is alom bekend bij de Amarone liefhebbers dat 2012 een geweldige jaar was voor de Amarone-wijnen. Deze Amarone komt van de topwijngaard van Brigaldara de "Case Vecie"
    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen