Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 104

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Domaine William Fevre Chablis 0.375ltr

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De druiven voor Chablis van Fèvre zijn namelijk afkomstig van slechts een enkel perceel. Het is een wijngaard op de heuvels tegen enkele Grands Crus aan, met een zuidwestelijke oriëntatie naar de zon. De grond is hier wél uitzonderlijk rijk aan mineralen en fossiele kalk. En dat laat zich dankbaar vertalen in de smaak van de wijn die zich overduidelijk onderscheidt van zijn naamgenoten. De Chablis van William Fevre is een loepzuivere Chablis met de kenmerkende invloeden van de mergel en kalkbodem van de regio. Naast een verfijnde mineraligheid, een indrukwekkende vitaliteit, rijpe citrustonen en een tikkeltje room. Deze chablis is een grootse wijn die een plekje op tafel verdient naast vis, zachte kaas en zeevruchten. Een zeer fraaie wijn in een mooi flesje van 0.375 ltr goed voor drie glazen
    Lees meer

  • 2010 Louis Jadot Couvent de Jacobins 0.375ltr

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De rode Bourgogne Couvent des Jacobins is een cuvée van verschillende wijnen uit de Côte d'Or, de Chalonnais en Auxerrois. De wijn heeft negen tot zestien maanden rijping op eikenhout en staal ondergaan en is gedurende de prille twee jaar na botteling, licht koel geschonken een traktatie bij gegrild of gebakken rood vlees.
    Lees meer

  • 2017 Gilbert Picq Chablis

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Een krachtige smaak, rijk, mondvullend, en tegelijk heerlijk fris en levendig, met aangename 'zuurtjes'. In de neus heeft deze mooie tonen van appel en een vleugje citrus. Een zalige en mooie geprijsde chablis
    Lees meer

  • 2016 Domaine William Fevre Chablis

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De druiven voor  Chablis van Fèvre zijn namelijk afkomstig van slechts een enkel perceel. Het is een  wijngaard op de heuvels tegen enkele Grands Crus aan, met een zuidwestelijke oriëtatie naar de zon. De grond is hier wél uitzonderlijk rijk aan mineralen en fossiele kalk. En dat laat zich dankbaar vertalen in de smaak van de wijn die zich overduidelijk onderscheidt van zijn naamgenoten. De Chablis van William Fevre is een loepzuivere Chablis met de kenmerkende invloeden van de mergel en kalkbodem van de regio. Naast een verfijnde mineraligheid, een indrukwekkende vitaliteit, rijpe citrustonen en een tikkeltje room. Deze chablis is een grootse wijn die een plekje op tafel verdient naast vis, zachte kaas en zeevruchten.


    Lees meer

  • 2016 Olivier Merlin Mâcon La Roche Vineuse

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Voor de witte Merlin Blanc worden de chardonnay druiven van elk perceel afzonderlijk geoogst, geperst en gevinifieerd. Na een lichte natuurlijke bezinking vindt de alcoholische gisting plaats in eikenhouten vaten (40%) en in RVS tanks (60%). Na deze eerste gisting begint een lange opvoeding op ‘lies’ (eigen fijn bezinksel) met eens per week ‘bâtonnage’ (om- en doorroeren van het bezinksel voor meer vet, mineraliteit en complexiteit). De malolactische gisting ontstaat spontaan. De wijnen zijn op deze manier volledig stabiel van structuur voor ze gebotteld kunnen worden. Er vindt geen klaring plaats. Een lichte filtratie op fijne kiezelaarde (kieselguhr) wordt soms toegepast, als het oogstjaar daar om vraagt. Dikwijls is dat niet eens nodig. Deze Bourgogne blanc wordt wel licht gefilterd na een opvoeding van 9 maanden. De Merlin Mâcon La Roche Vineuse is fris en zeer aromatisch, met nuances van exotisch fruit. In de mond fris en zuiver, soepel en fruitig, met aroma’s van witte perzik. Een heerlijke frisse chardonnay welke duurzaam is geproduceerd want Olivier Merlin gebruikt geen synthetische bestrijding- of bemestingmiddel.
    Lees meer

  • 2015 Pierre Ponnelle Chablis

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze Chablis heeft een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding . In Winelife 2017 is deze ook beoordeeld en de recenssies waren zeer lovend “Zacht met een aangenaam bittertje. Schenk je dit bij steak tartare met oester dan krijg je het zeldzame 1 + 1 = 3 effect. De wijn pikt alle elementen op en brengt ze samen. Hemels” In het glas heeft de Ponnelle Chablis een heldere gouden kleur met een mooi gelaagd complex bouquet met tonen van ananassap, vers brood, hazelnoot. De smaak is krachtig en kruidig van smaak met tonen van gember en kalk en mooie mineraliteit afkomstig van de chablis kalkgronden. Dit is een heerlijk Aperitief en een uitstekende begeleider bij wit vlees, kip, zeevruchten en kreeft.
    Lees meer

  • 2015 Château de Chamilly Montagny Les Bassets

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Heerlijke witte chardonnay van wijnhuis Château de Chamilly uit de Bourgogne. Deze lekkere, frisse wijn is zeer zuiver, fris en elegant en heeft een prettige smaak vol rijp fruit en een knapperig zuurtje. Mooie expressie van de chardonnay druif. De wijn heeft een erg aangename en lange afdronk. Goede Bourgognes worden redelijk onbetaalbaar maar deze Les Bassets heeft nog een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding Deze wijn leent zich erg goed als hoogstaand aperitief, en smaakt ook heerlijk bij pastagerechten, vette vissoorten (zalm, tonijnsteak etc.), schelp- en schaaldieren en milde zachte kaassoorten.
    Lees meer

  • 2016 Domaine Oudin Chablis Les Caillottes

    Maak favoriet

    21 op voorraad

    Deze Chablis geproduceerd door Jean-Claude en Christiane Oudin en dochter Nathalie. Dit familie domein ligt in het plaatje Chichée 4km ten zuidoosten van Chablis en dit gedeelte heeft de beste terroirs. Deze cuvee "Les Caillottes" gemaakt uit 100% chardonnay is een zeer charmante en elegante wijn. Heeft 24 maanden "Sur Lie" mogen rijpen voordat het werd gebottled. Vers, mooi droog met complexe tonen van honing en limoen doorvlochten met mooie minerale tonen die zo typerend zijn voor een goede chablis. Chablis is jammergenoeg een mode-wijn geworden en koren tussen het kaf scheiden is lastig. De "Les Caillotes" van Domaine Oudin is een voorbeeld hoe een goede Chablis behoort te zijn en dit alles ook nog tegen een zeer acceptabele prijs.


    Lees meer

  • 2013 Domaine Marechal Cuvee Antoine Blanc

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een Bourgogne Chardonnay die ver boven z'n appellation uitstijgt: zeer geconcentreerd rijp fruit, rijke smaak bijna met een hint van Botrytis. De wijnstokken worden geteeld zonder kunstmest en verdere gif (biologisch). Handmatige oogst. De wijn wordt voor een periode van tussen de 9 en 12 maanden opgevoed op eiken vaten. Een bijzondere geweldige witte Bourgogne.
    Lees meer

  • 2016 Domaine Marc Colin & Fils Bourgogne AC Rouge

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De wijnstokken staan aangeplant op een onderbodem van kalksteen en klei en zijn aangeplant in 1985 en 1987. De volledige oogst geschiedt manueel en wordt uiterst streng geselecteerd. Vinificatie in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperaturen. Rijping in houten vaten gedurende 15 maanden. Deze Bourgogne A.C. Rouge is fruitig en elegant. Om zoveel mogelijk complexiteit, aroma's en kleur in de wijn te behouden, wordt deze niet gefilterd of geklaard. De Marc Colin Rouge heeft een mooie geparfumeerde heldere neus met tonen van kersen en cranberry. De smaak is fris met mooie heldere zuurgraad. Heerlijke elegante mooie frisse rode wijn waar jaarlijks maar ca 6000 flessen van worden gemaakt.
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 104

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen