Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Borgogno Barbera d'Alba DOC

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Borgogno is één van de allereerste en waarschijnlijk alleroudste wijnmakerijen in Piemonte. Het Italiaanse wijnhuis gelooft sterk in de klassieke en traditionele filosofie wat dan ook haar kracht is; al jaren wordt de naleving van deze tradities doorgegeven aan volgende generaties. In het glas is deze Barbera robijnrood met paarse tinten. De neus is vol en rijp met fruit van pruimen en kersen met een ondertoon van koffie en cacao. In de mond heeft deze medium-bodied wijn een mooie romig mondgevoel met smaken van bramen, tabak, kersen zachte tannines, Deze Borgogno barbera d'Alba heeft een fruitige, lange afdronk en is een heerlijke begeleider bij gebraden varkensvlees en gestoofde kip. De wijn heeft in de grote Hammersma ene beoordeling gekregen van een 8.5.
    Lees meer

  • 2014 Borgogno Langhe Nebbiolo DOC

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Deze 100% Nebbiolo van Borgogno is een zeer betaalbaar alternatief voor de vaak extreem dure Barolo's. In het glas is de wijn granaatrood ,met een baksteen rode rand zoals behoort bij een goede Nebbiolo. In de neus ruiken we rozen, herfst tonen, zoethout en tabak. In de mond is deze wijn inmiddels al fluweelzacht waarbij de tannines aanwezig zijn maar al fraai rond zijn en goed zijn geïntegreerd. Deze Nebbiolo is een uitstekende begeleider bij minestronesoep, pasta’s met paddenstoel en sjalotjes en zoete aardappel.
    Lees meer

  • 2013 Borgogno No Name DOC

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Borgogno is één van de allereerste en waarschijnlijk alleroudste wijnmakerijen in Piemonte. Het Italiaanse wijnhuis gelooft sterk in de klassieke en traditionele filosofie wat dan ook haar kracht is; al jaren wordt de naleving van deze tradities doorgegeven aan volgende generaties. In het glas heeft deze Borgogno Barolo een mooie typischer granaatrode kleur zoals behoort bij een mooie Nebbiolo. In de neus is de wijn intens en ruiken we tonen van vanille, specerijen als nootmuskaat, laurier en zwarte peper. Daarnaast geuren van rood fruit, zwarte drop, rozen en hout. In de mond is de wijn droog maar tevens zacht met frisse zuren, vol, krachtig, fluweelzacht en goed in balans.
    Lees meer

  • 2014 Borgogno No Name DOC

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Borgogno is één van de allereerste en waarschijnlijk alleroudste wijnmakerijen in Piemonte. Het Italiaanse wijnhuis gelooft sterk in de klassieke en traditionele filosofie wat dan ook haar kracht is; al jaren wordt de naleving van deze tradities doorgegeven aan volgende generaties. In het glas heeft deze Borgogno Barolo een mooie typischer granaatrode kleur zoals behoort bij een mooie Nebbiolo. In de neus is de wijn intens en ruiken we tonen van vanille, specerijen als nootmuskaat, laurier en zwarte peper. Daarnaast geuren van rood fruit, zwarte drop, rozen en hout. In de mond is de wijn droog maar tevens zacht met frisse zuren, vol, krachtig, fluweelzacht en goed in balans.
    Lees meer

  • 2013 Borgogno Barolo DOCG

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Borgogno is één van de allereerste en waarschijnlijk alleroudste wijnmakerijen in Piemonte. Het Italiaanse wijnhuis gelooft sterk in de klassieke en traditionele filosofie wat dan ook haar kracht is; al jaren wordt de naleving van deze tradities doorgegeven aan volgende generaties. In het glas heeft deze Borgogno Barolo een mooie typischer granaatrode kleur zoals behoort bij een mooie Nebbiolo. In de neus is de wijn intens en ruiken we tonen van vanille, specerijen als nootmuskaat, laurier en zwarte peper. Daarnaast geuren van rood fruit, zwarte drop, rozen en hout. In de mond is de wijn droog maar tevens zacht met frisse zuren, vol, krachtig, fluweelzacht en goed in balans.
    Lees meer

  • 2006 Borgogno Barolo Riserva DOCG

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    In het glas is de geweldige krachtpatser uit het fenomenale wijnjaar 2006 diep granaatrood. Deze barolo heeft een intense neus met kruidige aroma’s. Cacao, mint, zwarte kersen en leer versterkt door mooie accenten van gedroogde bloemen, specerijen, en zwarte peper. In de mond heeft de Borgogno Riserva mooie geraffineerde zoete tannines welke mooi zijn versmolten en dit maakt de wijn fluweelzacht. Dit een een klassieke en zeer elegante Barolo welke unaniem van de internationale wijnpers zeer mooie beoordelingen heeft ontvangen en behoort tot de 100 beste Italiaanse wijnen volgens Duemilavini (vereniging van italiaanse sommeliers)
    Lees meer

  • 2011 Borgogno Barolo Fossati DOCG

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Borgogno heeft de beschikking over verschillende Cru wijngaarden; Liste, Cannubi en Fossati. Deze wijngaarden liggen verspreid door het gebied en geven de beste en typische Barolo stijlen. De Fossati rijpt 4 jaar in Sloveense eiken vaten (4500 ltr) waarna de wijn nog 6 maanden rijpt op fles. De Fossati heeft in het glas een diep granaatrode kleur met de typische oranje tinten. In de neus fraaie tonen van viooltjes, rozen en hooi die evolueren in kruiden en tabak. In de mond een explosie van bloemen en rood fruit! Dit is een prachtige volle wijn met een goede balans tussen tannines en zuren en zoals een top Barolo behoort te zijn maar enfin dit is dan ook de Grandcru van Borgogno.


    Lees meer

  • 2011 Borgogno Barolo Cannubi DOCG

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Borgogno heeft de beschikking over verschillende Cru wijngaarden; Liste, Cannubi en Fossati. Deze wijngaarden liggen verspreid door het gebied en geven de beste en typische Barolo stijlen.  De Cannubi is de bekendste en meest geprezen Cru van Barolo en geeft wijnen die makkelijk 30 jaar oud kunnen worden. Krachtige wijn met een rijping van 4 jaar in Sloveense eiken vaten (6000 ltr) waarna de wijn nog 6 maanden rijpt op fles. De Cannubi heeft in het glas een diep granaatrode kleur met de typische dakpannen-oranje tinten. In de neus is de Borgogno Cannubi vol met geuren van rozen, kruiden en donker fruit. Prachtige lagen en zeer complex. In de mond een full bodied wijn, krachtig met verfijnde tannines. Je hebt Barolo en je het de Borgogno Cannubi.


    Lees meer

  • 2011 Borgogno Barolo Liste DOCG

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Borgogno heeft de beschikking over verschillende Cru wijngaarden; Liste, Cannubi en Fossati. Deze wijngaarden liggen verspreid door het gebied en geven de beste en typische Barolo stijlen. De Liste rijpt 4 jaar in Sloveense eiken vaten (6000 ltr) waarna de wijn nog 8 maanden rijpt op fles. De Baralo Liste heeft in het glas een diep donkerrode kleur met violet tinten. In de neus fraaie tonen van  rozen, gedroogde kersen en rode bessen die evolueren in kruiden en tabak. In de mond een explosie van bloemen en rood fruit! Dit is een prachtige volle wijn met een goede balans tussen tannines en zuren en zoals een top Barolo behoort te zijn maar enfin dit is dan ook de Grandcru van Borgogno.  Tip: Probeer het Trio van de Grandcru Barolo's (Cannubi, Liste en Fossati) eens in een fraaie proeverij verticaal te proeven. Geweldig om te zien wat terroir kan doen.


    Lees meer

  • 1982 Borgogno Barolo Cesare DOCG (1982,1996, 1998, 2004)

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Borgogno is voor ons een van de meest bijzondere en geweldige Barolo's die wij kunnen aanbieden (er zijn trouwens maar een handvol flessen gemaakt. Cesare begon in 1920 met het bewaren van de allerbeste oogsten in de kelders van het wijnhuis. Uiteindelijk werden dit de jaartallen: 2004, 1998, 1996 en 1982. Deze jaartallen heeft Cesare geblend in verschillende percentages en hier één topwijn van gemaakt: Borgogno Cesare. De Barolo liefhebber zal de jaartallen zeker herkennen want deze vintages worden gezien als de top voor Barolo en de Cesare is dus een Barolo welke het beste van de afgelopen 50 jaar in 1 fles heeft zitten! De Cesare is wellicht een van de allermooiste Barolo's en ondanks de serieuze prijs is dit een genot om te drinken en is het iedere druppel waard.


    Lees meer

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen