Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Champagne Bollinger Special Cuvee Brut 0.375 ltr

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Speciale Cuvée Brut onstaat volgen een uniek proces in de Champagne. Van alle grote wijnjaren laat Bollinger in zijn kelders honderden magnums van elke afzonderlijke Cru-wijngaard rijpen. verpakt in mooie giftbox

    Beoordeling: 90 parkerpunten


    Lees meer

  • Champagne Bollinger Special Cuvee brut in giftbox

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Bollinger Special Cuvée Brut onstaat volgen een uniek proces in de Champagne. Van alle grote wijnjaren laat Bollinger in zijn kelders honderden magnums van elke afzonderlijke Cru-wijngaard rijpen. Men gebruikt deze om toe te voegen aan de basiswijn voor de Special Cuvée, zodat de hoge kwaliteit altijd wordt bereikt, ook bij mindere jaren. Meer dan 80% van de druiven, Pinot Noir en Chardonnay, is afkomstig van eigen wijngaarden, uitsluitend gesitueerd in Grand of Premier Cru gemeentes. De Bollinger Special Cuvee is beoordeeld met 90 parkerpunten.


    Lees meer

  • Champagne Bollinger Rose

    Maak favoriet

    Champagne Bollinger Rose

    Aanbiedingsprijs: € 61,95

    Normale prijs: € 65,95

    niet op voorraad

    Champagne Bollinger Rose - deze non-vintage rose champagne heeft heel lang op zich laten wachten, maar is eindelijk een feit. De Bollinger Rose is gebaseerd op de Special Cuvee blend en bestaat uit 60% Pinot Noir, 35% Chardonnay en 15% Pinot Meunier. De prachtige kleur en de delicate aroma's van rijp rood fruit dankt zij aan de toevoeging van rode Grand Cru wijnen afkomstig van de Cote d'Ay en Verzenay. Op het 26e Proefschrift Wijnconcours is Bollinger Rosé officieel verkozen tot ROSÉ CHAMPAGNE VAN HET JAAR. Deze rosé champagne van Bollinger behoort dus tot de absolute top


    Lees meer

  • Champagne Bollinger Special Cuvee brut Magnum in giftbox

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Bollinger Special Cuvée Brut onstaat volgen een uniek proces in de Champagne. Van alle grote wijnjaren laat Bollinger in zijn kelders honderden magnums van elke afzonderlijke Cru-wijngaard rijpen. Men gebruikt deze om toe te voegen aan de basiswijn voor de Special Cuvée, zodat de hoge kwaliteit altijd wordt bereikt, ook bij mindere jaren. Meer dan 80% van de druiven, Pinot Noir en Chardonnay, is afkomstig van eigen wijngaarden, uitsluitend gesitueerd in Grand of Premier Cru gemeentes.

    Wine Spectator: 94/100
    Robert Parker: 91/100


    Lees meer

  • 2002 Champagne Bollinger R.D extra brut

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    R.D. staat voor 'Récemment Dégorgé', wat wil zeggen dat de wijn, na een rijping van minstens acht jaar, recentelijk van z'n droesem (lie) is ontdaan. Een uniek proces in de Champagne. De Extra Brut RD heeft zuurstof nodig om te openen. De wijn toont een ongekende diepte, complexiteit en geweldige expressie van de top wat Bollinger in huis heeft. Rijpe abrikozen, peren, rook, mineralen en as zijn enkele van de nuances die voortvloeien uit deze breedgeschouderde Champagne. Dit is een intense wijn die ideaal is als begeleider bij een maaltijd (heerlijke schelpdieren bijvoorbeeld). De Bollinger RD is een blend van 67% Pinot Noir, 33% Chardonnay, waarvan 75% uit de Grand Cru serie komt en 25% uit de Premier Cru. Verwachte looptijd: 2015-2025


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen