Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Bodegas Tradición Fino Sherry

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Tradición geeft gemiddeld 3000 ongefilterde flessen vrij van oude (gemiddeld 10 jaar onder 'flor') Fino uit hun 'soleras". Dit is een verfijnde krachtige sherry met in de neus volle aroma's van krijt, hooi en stro, groene olijven en een ziltige zeebries. De smaak is medium tot full-bodied met een ietwat romig mondgevoel wat deze heeft meegekregen van de lange lagering op droesem (flor). Dit is een ernstige, krachtige, geconcentreerde Fino en is een perfecte combi met 'jamón' (ook verkrijgbaar bij Grandcruwijnen - klik hier voor een overzicht van onze Iberico hammen) . Men doet twee bottelingen gemiddeld per jaar dus maximaal 6000 flessen wereldwijd van deze fraaie Fino van het tophuis Tradicion.
    Lees meer

  • Bodegas Tradición Oloroso VORS Sherry

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Oloroso V.O.R.S. is de oude Oloroso van Bodegas Tradicion. Een V.O.R.S sherry moet minimaal 30 jaar oud zijn en in het geval van de Oloroso V.O.R.S van Bodegas Tradicion komt dit dichter bij 40-45 jaar oud zijn. Het is een zeer gerespecteerde en fameuze sherry en is een vast item op de wijnkaarten van bekende top-restaurants zoals El Bulli en The Fat Duck. De Oloroso V.O.R.S wordt twee keer per jaar gebotteld met een typische opbrengst van 1800-2500 flessen maximaal. Alle wijnen hebben een met de hand geschreven lotnummer en jaar op het etiket. De wijn heeft tonen van balsamico, leder, gebrande koffie, cacao en ceder. In de aanzet is de wijn vriendelijke, rijk, rond en romig maar bij het passeren in de keel vinden we een krachtige wijn, lange, stout met elegante medicinale tonen en geroosterd en bittere chocolade in de afdronk.
    Lees meer

  • Bodegas Tradición Amontillado VORS

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De De NV Tradicion Amontillado VORS is zeker de meest complexe en subtiele sherry van al le VORS van Tradicion uit Jerez. De wijn komt uit de beroemde Sherry driehoek tussen Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlúcar de Barrameda. De sherry is gemiddeld 45 jaar oud. Het heeft een zeer schone neus, met elegantie en complexiteit, krachtige maar subtiele noten van hazelnoten, honing, zeewier, zeewater en amandelen.  In de mond ook zeer krachtig, zoutig en droog met een zeer lange zoutige en notige afdronk. De wijn kan zeker 10-15 jaar worden bewaard en na opening blijft de sherry ook nog 12 maanden goed.

    96/100 Parker


    Lees meer

  • Bodegas Tradición Palo Cortado Vors

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Extreem hoge kwaliteit  - zo beschrijft Luis Gutiérrez van de Wine-avocate deze Palo Cortoda van Bodegas Tradicion. Deze Paolo Cortado heeft net iets meer het karakter van een Amontillado dus met meer pit. Deze 100% Palomino Vino komt van een zeer speciale selectie  gerijpt in de traditionele Solera systeem voor vele tientallen jaren in Amerikaanse eiken (deze uitvoering komt van vaten van 32 jaar oud). Dit is een geweldige begeleider bij (iberische) varkensproducten zoals de Jamon Bellota die wij ook in ons assortiment hebben. Ook geweldig bij gerookte vis zoals makreel en paling.


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen