Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 K-Naia

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Absolute Value for Money wijn. Naia komt uit het dorp La Seca dat wordt beschouwd als de Grand Cru van deze streek. De K-Naia is een blend van 85% Verdejo en 15% Sauvignon Blanc. In het glas heeft deze fraaie Value for Money wijn een frisse lichtgele kleur. In de neus heeft de wijn mooie roma’s van tropisch fruit met tonen van venkel en vers gemaaid gras. In de mond is de wijn fris, levendig en aromatische met een lange afdronk. Dit is een zalige wijn bij rijst met vis, bij witte vis en oosterse schotels. De wijn heeft lovende recensies gekregen van Harold Hamersma en Hubrecht Duijker.
    Lees meer

  • 2017 Naia Naia Verdejo

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    De Naia Naia is een van de beste Verdejo's die men kan krijgen voor deze prijs. De Naia Naia  komt uit het dorp La Seca dat wordt beschouwd als de Grand Cru van deze streek. De 100% verdejo druiven zijn afkomstig van ruim 90 jaar oude pre-phylloxera-stokken. Frisse, fruitige, karaktervolle wijn. Fraaie recensie gekregen in de Rueda special van de Volkskrant van 12 juli 2015:  "Zeer rond, suggereert iets van houtrijping, hoewel hij die niet heeft gehad. Dat aspect komt door een langdurig verblijf op de lie, de droesem. Zeer geraffineerd, hoog niveau"


    Lees meer

  • 2013 Naia Naiades blanco

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Naia komt uit het dorp La Seca dat wordt beschouwd als de Grand Cru van deze streek. De druiven zijn afkomstig van ruim 90-130 jaar oude pre-phylloxera-stokken.De wijngaard heeft een terroir welke veel mergel, zand en kalk bevat en sommige druivenstokken staan op de eigen wortel en hebben geen druifluis gehad. De Naia Verdejo Viñas Viejas 'Náiades' Rueda is van 100% verdejo gemaakt. Na de eerste handmatige oogst de eerste koude (temperatuur gecontroleerde) maceratie met hele druiven. Daarna kneust men de druiven licht en vergist de wijn in barriques met regelmatige bâtonnage en rijpt gedurende 8-9 maanden op Frans eiken. De Naiades is licht goudkleurig in het glas en deze pracht Verdejo vertoont een verleidelijke neus van vanille, honing, specerijen, peer en meloen. In de mond is het hout mooi geïntegreerd maar zeker niet dominant en zorgt tegelijkertijd tot een romige textuur van de wijn en heeft een fabuleuze afdronk. Geweldige Verdejo welke een bijna ultieme begeleider is bij Scampi's en Kreeft.
    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen