Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

2 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2011 Bodegas Lan Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Bodegas LAN is opgericht in 1972 en vernoemd naar de initialen van de 3 provincies in de Rioja: Logroño (nu La Rioja), Álava en Navarra. Het wijnhuis is gelegen in het hart van de Rioja Alta, die synoniem staat voor traditie en prestige. Rioja’s meeste spectaculaire wijngaard, de viña Lanciano is gelegen in een adembenemend meander van de rivier de Ebro. De Lan Reserva bestaat voor 80% Tempranillo, 10% Garnacha en 10% Mazuelo en is gelegen op een klei en vuurstenen terroir. Gisting heeft plaats gevonden in roestvrijstalen tanks. Geweekt gedurende drie weken met pompen om de extractie van kleur vergemakkelijken. Veroudering in Franse en Amerikaanse eik gedurende ten minste 12 maanden. De wijn heeft in het glas een prachtige diepe kersrode kleur. In de neus heeft de Reserva een bouquet van rijp rood en zwart fruit complexe smaak met elegante toetsen van eikenhout.
    Lees meer

  • 2011 Bodegas Lan A Mano Edicion Limitada

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De A Mano Edición Limitada is gemaakt van 85% Tempranillo, 10% Mazuelo, 5% Graciano van geselecteerde druiven van 35 jaar oude wijnstokken afkomstig van de fameuze Pago El Rincón, gelegen op de grens tussen de Rioja Alta en Alavesa. De vergisting van de ontsteelde druiven vond plaats onder gecontroleerde temperatuur rond 28ºC in roestvrij stalen tanks voor een paar dagen. Daarna volgende maceratie gedurende vier weken in nieuwe Franse eik en verdere . De wijn heeft gedurende 6 maanden in nieuwe Franse eik mogen verouderen en daarna nog 4 maanden in nieuwe Russische eiken vaten. De wijn is niet geklaard en gefilterd (natuurlijke sedimentatie en decanteren in het vat). De A Mano Edicion Limita staat al een aantal opeenvolgende jaren in de prestigieuze top 100 van Wine Spectator en heeft 94 punten gekregen van Wine Spectator en 93 punten van Guia. De A Mano Limited Edition is uitgegroeid tot een referentie voor Rioja wijnen. De wijn is vlezige en complex met in de neus hints van kruiden en rood en zwart fruit, tabak, ceder en chocolade. In de mond is de wijn vlezig, romig met verfijnde tannines en een verbluffende frisheid.
    Lees meer

2 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen