Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

2 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2013 Bodegas Borsao Zarihs de Syrah

    Maak favoriet

    2013 Bodegas Borsao Zarihs de Syrah

    Aanbiedingsprijs: € 15,95

    Normale prijs: € 18,95

    9 op voorraad

    Sinds 2001 werken de Australische Chris Ringland (deze heeft al enkele 100/100 punten-wijnen op zijn conto) en de Spanjaard Jose Luis Chueca nauw samen om het beste van wat er kan worden geproduceerd uit de streek van Campo de Borja te tonen. Zarish heeft de twee passies en de zielen van deze mannen gecombineerd. Chris voor zijn liefde en expertise voor de Shiraz en Jose Luis met zijn kennis over de bodem van de Moncayo en dit heeft geleidt tot een geweldig Shiraz wijn van Bodegas Borsao. De 2013 is de eerste jaargang van deze geweldige wijn en is pas eind 2016 gereleased. De Zarihs wordt alleen maar gemaakt in de goede jaren. De Zarihs is full-bodied met een pluche, zachte structuur. Aroma's van donkere bessen domineren tezamen met wilde bramen, gedroogde pruimen en tonen van espresso en dit allemaal is prachtig geïntegreerd.
    Lees meer

  • 2015 Bodegas Borsao Tres Picos

    Maak favoriet

    41 op voorraad

    De Tres Picos is gemaakt van Garnacha druiven die geoogst worden van zeer oude wijnstokken. De wijngaarden liggen tamelijk koel op ongeveer 650 meter hoogte in Campo de Borja, ten zuiden van de Rioja. Mede hierdoor rijpen de druiven langzaam en geleidelijk. Een belangrijke voorwaarde voor de productie van complexe en hoge kwaliteit wijnen. Na de gisting volgt een korte rijping op kleine eikenhouten fusten. In smaak is dit zeker de gelijke van een complexe Châteuneuf-du-Pape. In prijs wint de Tres Picos het gemakkelijk! De 2015 heeft 91 Parkerpunten en 93 Peninpunten gekregen.


    Lees meer

2 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen