Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Drapo Vermouth Dry

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Turin Vermouth is een van de beste producenten ter wereld. Vanuit van oudsher het centrum van de Vermouth rond Turijn in Italië. Vermouth wordt gemaakt van witte wijn, kruiden en specerijen. Hierna wordt nog alcohol toegevoegd. Om tot de top-kwaliteit te komen is het van belang dat de alle ingrediënten de juiste balans hebben en dat de de rijping met de kruiden op de juiste wijze gebeurt. Drapò doet dit op ambachtelijke wijze en dat is te proeven. De Drapo dry Vermouth is een verfijnde en droge Vermouth. De Drapo Vermouth (of vermout) heeft 18% alcohol en is de basis voor vele cocktails. Het aantal gebruikte specerijen zijn er meer dan 25. Deze droge versie heeft al enkele prijzen in de wacht gesleept op Vermouth concoursen. Vermouth is als aperitief ook uitstekend te combineren met verschillende soorten tapas. On the rock’s met een schijfje limoen en een scheutje Tonic is een veel voorkomende toepassing. 


    Lees meer

  • 2014 Vega Sicilia Oremus Late Harvest

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    In 1993 heeft de Spaanse familie Álvarez, eigenaar van het fameuze Vega Sicilia de wijngaarden in Tokaj over genomen en gaf het de naam ' Oremus'. 'Oremos' betekent in het Spaans: ' Laat ons bidden' en dit is Oremus in het Latijn. De Late Harvest Oremus is een blend van de vier eerder genoemde druiven die wel door de botrytis zijn aangetast. In de neus associaties van bitterkoekje en abrikozen. Heel fris en uitnodigend. Brede smaak met goede zuren.
    Lees meer

  • La Spinetta Contratto Vermouth Bianco

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De La Spinetta Contratto Vermouth  Bianco is een mooie witte Italiaanse vermouth is gemaakt met maar liefst 50 ingrediënten waaronder korianderzaad, kaneel, muntblaadjes, gember wortel, kardemom, nootmuskaat en bittere sinaasappelschil waardoor het een heerlijke gekruide vermouth is. Deze aromatische blend is gemaakt op basis van witte wijn met een fijne citroen twist. De Contratta heeft aroma's van munt, gember, brandnetel, alsem, rabarber, sinaasappelschil, hibiscus, salie en behoort tot de beste Vermouth Bianco's die er zijn. Contratto is opgericht in 1867 door Giuseppe Contratto. Contratto heeft een lange en rijke geschiedenis en produceert wijnen die over de hele wereld worden verspreid en voornamelijk in koninklijke huizen. Zo was Contratto ook de persoonlijk leverancier van het Vaticaan alsmede de Italiaanse koninklijke familie. Het bewaken van smaak en kwaliteit is niet eenvoudig. De basiswijn, het versterkende distillaat, het kruidenmengsel, de extractietijd en temperatuur spelen allen een rol in het eindresultaat. Hier waakte Guiseppe Contratto dan ook zeer stipt over. 


    Lees meer

  • 2016 Chateau Mont-Redon Chateauneuf du pape Blanc

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Het team van de Mont Redon maakt een mooie en elegante Châteauneuf du Pape Blanc die is gemaakt van 55% Grenache, 20% Clairette en de rest Bourboulenc en andere toegestane rassen. De wijn wordt opgevoed in roestvrij staal gedurende zes maanden. De Mont-Redon is een aromatische witte Châteauneuf met zacht citrusfruit, mooie mineraliteit en een goede zuurgraad. Helder goudgeel. Fris en levendig dankzij voldoende zuur. In de mond rond en soepel, lange afdronk met tonen van honing en amandelen. Een witte Châteauneuf-du-pape is schaars en ozo verfijnd.
    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen