Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Belondrade Quinta Clarisa

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Van dezelfde maker als de beroemde Belondrade y Lurton. De Quinta Clarisa is een rosé gemaakt met Tempranillo druiven. De Quinta Clarisa heeft een heldere roze kleur en in de neus heeft het mooie frisse aardbeien en kersen. De wijn heeft een optimale zuurgraad en een lange volle afdronk. De Clarisa is een heel aangename rosé en ideaal voor een aperitief of lichte maaltijd. Van deze rose worden maar slechts een 8000 flessen gemaakt en vanaf jaargang 2016 is de schil-inweking nog korter (om de kleur zeer licht te krijgen) maar blijft de wijn langer in contact (5 maanden) met zijn lees (sur lie). Dit maakt de rose een elegante wijn en gastronomisch beter dan veel andere rose's uit deze prijsklasse.
    Lees meer

  • 2017 Quinta Apolonia Belondrade

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Apolonia wordt geassembleerd waarbij 30% van de grote broer de Beldondrade wordt gebruikt en 70% niet hout gelagerd Verdejo. Dit maakt deze prachtige Verdejo iets minder houterig en boterig en dus ook frisser. Dit is een zalige wijn als aperitief of bij vis-en schelpdieren. Het heeft een strogele kleur, floraal aroma met fris fruit en lichte tonen van hout. Het karakter is exotisch fris zoals je van een Verdejo verwacht met, heel fraai, een zachte houttoon die de wijn power geeft. Door de opvoeding is dit ook een wijn die zeker tot 2022 heerlijk blijft.  90/100 Peñín

    Weetje: Clarisa en Apolonia zijn de namen Didier Belondrade's dochters


    Lees meer

  • 2016 Belondrade Y Lurton Belondrade Fermentado en Barrica

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Belondrade en Ossian worden beschouwd als de beste witte (Verdejo) wijnen van Spanje. Beide gemaakt van zeer oude Verdejo wijngaarden (waarbij die van Ossian wel extreem oud zijn).  Dit is geen wijn maar een belevenis! De Belondrade van Lurton uit de Rueda is gemaakt van 100% Verdejo gist en rijpt hun wijn op eikenhouten vaten. Voor de botteling wordt de wijn uit de verschillende vaten met elkaar gemengd in roestvrijstalen cuves. De wijn wordt slechts licht gefiltreerd. De Lurton Belondrade wordt 10 maanden gerijpt in Frans eiken. Goudgele, frisse, complexe, uitgebalanceerde wijn. Rijp wit fruit, mooie houttonen en een prachtige afdronk. Er worden in totaal enkele 10.000-en flessen van gemaakt gemaakt waarvan er maar zeer beperkt naar Nederland wordt geleverd. Overigens gingen er van de oogst in het verleden 2.500 flessen naar het restaurant van El Bulli (volgens kenners was dit één van de beste restaurants ter wereld gelegen nabij Barcelona) en was dit de favoriete wijn van Johan Cruijff.


    Lees meer

  • 2015 Belondrade Y Lurton Belondrade Fermentado en Barrica Magnum

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Belondrade is gemaakt van 100% Verdejo gist en rijpt hun wijn op eikenhouten vaten. Voor de botteling wordt de wijn uit de verschillende vaten met elkaar gemengd in roestvrijstalen cuves. De wijn wordt slechts licht gefiltreerd. De Lurton Belondrade 10 maanden gerijpt in Frans eiken. Goudgele, frisse, complexe, uitgebalanceerde wijn. Rijp wit fruit, mooie houttonen en een prachtige afdronk. Een werkelijk schitterende en bijzondere wijn. Er worden in totaal enkele 10.000-en flessen van gemaakt gemaakt waarvan er maar zeer beperkt naar Nederland wordt geleverd. Overigens gingen er van de oogst in het verleden 2.500 flessen naar het restaurant van El Bulli (volgens kenners was dit één van de beste restaurants ter wereld gelegen nabij Barcelona) en was dit de favoriete wijn van Johan Cruijff. Geweldige wijn en dan ook nog eens in een prachtige magnum van 1.5 liter.


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen