Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2014 Argiano Non Confunditur

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Vaak worden de initialen N.C. toegedicht aan eigenaar Noemi Cinzano. 'Non Confunditur' is echter Latijn en was het motto van de vorige eigenaren. Vrij vertaald betekent het: 'In eeuwigheid zal ik niet beschaamd worden'. De wijn is een uniek huwelijk tussen Toscaanse en Franse druivensoorten want de Non Confunditur is een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Sangiovese. Dit is een absolute alue for money wine. De oogst begint meestal half september met de oogst van Syrah en Merlot druiven en begin oktober met Sangiovese en Cabernet Sauvignon druiven. Elk van de vier verschillende rassen wordt afzonderlijk gefermenteerd met het oog op de individuele kenmerken. Voordat de wijn wordt geblend mag de wijn verouderen voor een korte periode op grote eiken vaten. De wijn is rijk aan zwart en rood fruit, intens met zachte tannines en een heerlijk lange afdronk. Dit is een haast ideale wijn bij typische italiaanse gerechten en is een super begeleider bij pizza.


    Lees meer

  • 2014 Argiano Rosso di Montalcino

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Argiano's Rosso di Montalcino is een prettige en vrolijke rode wijn met met vers donker-rood fruit en kers met minerale tonen. De wijn is medium-bodied met een fruitige zachtheid met ook in de mond vers fruit smaken en de natuurlijke zuurgraad je krijgt met Sangiovese met zachte tannines en een heerlijk lange afdronk. Dit is een lekkere stand-alone wijn maar is zeker aan te bevelen bij pasta met verse tomatensaus.
    Lees meer

  • 2013 Argiano Brunello di Montalcino

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Brunello di Montalcino van Argiano heeft heerlijke aroma's van rijp fruit, likeur, vlees en soja. Brede maar toch al zeer toegankelijke structuur met soepele tannines, complexe materie, kruidige en lange afdronk. Dit is een zeldzaam fraaie Brunello. De Argiano bracht twee jaar door in vat, gevolgd door een jaar in cement alvorens te worden gebotteld. Dat wij niet de enige zijn die enthousiast zijn over deze brunello blijkt uit de beoordelingen van de diverse wijncritici die unaniem zijn: 93+/100 Parker, 90/100 Wine Enthusiast ,95/100 James Suckling.
    Lees meer

  • 2013 Argiano Solengo

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Argiano Solengo barst uit het glas met bramen, gegrilde kruiden, zoethout en nieuwe leer. Deze blend van 30% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon, 25% Petit Verdot en 20% Syrah. De verschillende druiven werden apart gevinifieerd. De fermentatie van de merlot en syrah duurde 12 dagen, de cabernet sauvignon deed er 16 dagen over. Na de malolactische gisting rijpt de wijn 17 maanden in Franse barriques. Alle elementen vloeien sierlijk samen in deze zachte en wulpse wijn. De finesses en zijdezachte tannines maken deze jaargang wel erg mooi. Een wijn die met de jaren alleen maar mooier wordt
    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen