Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Antinori Bramito Castello della Sala Chardonnay

    Maak favoriet

    45 op voorraad

    Deze prachtige 100% Chardonnay van de beroemde Super Tuscan producent Antinori is een goudgele wijn met een bouquet van zomerfruit en een zuiver Chardonnay karakter, met mooie hints van vanille. de smaak is zacht, met een mooie balans en een verfijnde structuur. De druivenstokken (100% Chardonnay) zijn aangeplant op een hoogte van 200 tot 400 meter. De Bramito is strogeel van kleur met gouden tinten. Het bouquet is fruitig met een zuiver Chardonnay karakter, mooie vanilletonen en wat getoaste tonen. De zachte smaak met mineralen heeft een goede balans met een schitterende structuur.
    Lees meer

  • 2015 Tenuta Guado al Tasso Antinori Il Bruciato Bolgheri

    Maak favoriet

    32 op voorraad

    Het domein Tenuta Guado al Tasso is gelegen nabij Bolgheri, in de Maremma aan de Toscaanse kust. De Guado al Tasso Il Bruciato ontleent zijn naam aan een Robin Hood-achtig figuur die in het Bolgheri gebied leefde. Antinori laat met deze wijn de potentie van het gebied zien, zeer rijke en tegelijkertijd elegante blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.  Een voortreffelijke Supertuscan wijn. Deze intens robijnrode wijn geeft een geur van rode bramen, is licht kruidig en geeft aromatische hints van eikenhout. De smaak is heel zacht, plezierig en heeft een mooie lange volle afdronk. 


    Lees meer

  • 2016 Antinori Cervaro della Sala

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    In het glas heeft deze een fraaie strogele kleur met in de neus een complex fruitig bouquet waar hints van citrus, ananas, peren en vanille (van het hout) in zijn te ontdekken. De smaak is mooi, vol en met een duidelijk karakter. Verder zijn hints van bloemen te ontdekken. Deze blend wijn uit Umbria is gemaakt van 85% Chardonnay en 15% Grechetto.
    Lees meer

  • 2013 Antinori Pian Delle Vigne Brunello di Montalcino

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een prachtige Brunello van een van Italië's oudste en meest bekende wijnproducenten Antinori. Een prachtige Brunello di Montalcino met een zachte rijpe smaak en afdronk. De wijn heeft 24 maanden op eikenhout gerijpt en daarna nog op fles. De 2013 jaargang heeft 92/100 parkerpunten gehad en Monica Larner van de Wine Advocate schrijft "Pian is Back"
    Lees meer

  • 2015 Antinori Tignanello

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een prachtige SuperTuscan van een van Italië's oudste en meest bekende wijnproducenten Marchese Antinori. De Tigannello is een intens robijnrode wijn, met een complexe verfijnde geur met aroma's van tabak, kerry poeder, bramen- en bessenjam. De smaak is vol, delikaat en zijdezacht met licht zoete hints, mooie evenwichtige tannines en een volle aanhoudende afdronk. De wijnmaker van deze wijn is Giacomo Tachis, geboren in Piedmonte. Deze Super Tuscan is gemaakt van 85% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc druiven. Het gistingsproces van deze volle wijn geschiedde voor een periode van 7 dagen (Sangiovese) onder een temperatuur van 25Cº. Het gistingsproces van de beide Cabernet druivensoorten duurde 5 dagen. De verdere rijping van de wijn geschiedde gedeeltelijk in houten vaten en gedeeltelijk in nieuwe Frans eiken barriques. Eind november werd de blend met de drie druivensoorten gemaakt waarna de verdere rijping voor 12-14 maanden werd voortgezet in Frans en Hongaars eiken barriques. Vervolgens werd de wijn gebotteld en werd het rijpinsproces, voor een periode van 12 maanden, vervolgd op de fles in de kelders van het domein. 96/100 Parkerpunten
    Lees meer

  • 2011 Antinori Guado al Tasso Bolgheri

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Guado al Tasso Superiore is een unieke blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Explosief in de geur, veel donker fruit met tonen van noten en menthol. De smaak is fantastisch: een aaneenschakeling van vanille, bosbessen en chocolade, samen met fluweelzachte maar duidelijk aanwezige tannines geven een heel mooie, droge rode wijn.
    Lees meer

  • Proefdoos Toscaanse Top wijnen

    Maak favoriet

    Proefdoos Toscaanse Top wijnen

    Aanbiedingsprijs: € 99,23

    Normale prijs: € 104,45

    Denk je aan Toscana, dan zie je stadjes op heuveltoppen, wijngaarden omzoomd door cipressen zover het oog reikt.

    Liefhebbers weten dat je overal tussen die landerijen wijnhuizen kunt vinden, waar je ook nog eens kunt proeven... het idee alleen al doet je toch bijna het water in de mond lopen?

    Deze proefdoos bevat alle toppers van Toscane.


    Lees meer

  • 2013 Antinori Solaia IGT

    Maak favoriet

    8 op voorraad

    De Solaia is een SuperTuscan, een Bordeaux blend met 75% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc en 20% Sangiovese. De naam Solaia komt van Il Sole, Italiaans voor de zon. De wijngaarden voor deze topper van Marchese Antinori is 10ha groot en liggen op de zuid-west hellingen op een hoogte tussen de 350 en 400 meter. De Solaia 2013 is een volle robijnrode wijn met prachte aroma's van zwarte peper, koffie, chocolade, vanille, pruimen en ingemaakt fruit. De smaak is zacht en volledig in evenwicht met de geur, waarbij hints van fruit, zoethout en koffie te proeven zijn. De tannines zijn niet overheersend en zorgen ervoor dat de wijn een mooie volle afdronk heeft. Deze topper van Antinori wordt alleen gemaakt in de topjaren. Zeer hoge beoordelingen gekregen van Wine Spectator en James Suckling.


    Lees meer

  • 2014 Antinori Solaia IGT

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De naam Solaia komt van Il Sole, Italiaans voor de zon. De wijngaarden voor deze topper van Marchese Antinori is 10ha groot en liggen op de zuid-west hellingen op een hoogte tussen de 350 en 400 meter. De 2014 jaargang van de Solaia wordt een zeer gewilde en schaarse. Marchesi Antinori heeft in deze wijnoogst 40% minder Solaia gemaakt om de kwaliteit te behouden die u hier proeft. De Solaia is een volle robijnrode wijn met prachte aroma's van zwarte peper, koffie, chocolade, vanille, pruimen en ingemaakt fruit. De smaak is zacht en volledig in evenwicht met de geur, waarbij hints van fruit, zoethout en koffie te proeven zijn. De tannines zijn niet overheersend en zorgen ervoor dat de wijn een mooie volle afdronk heeft.


    Lees meer

  • 2012 Antinori Tignanello Jeroboam

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een prachtige SuperTuscan van een van Italië's oudste en meest bekende wijnproducenten Marchese Antinori. De Tigannello is een intens robijnrode wijn, met een complexe verfijnde geur met aroma's van tabak, kerry poeder, bramen- en bessenjam. De smaak is vol, delikaat en zijdezacht met licht zoete hints, mooie evenwichtige tannines en een volle aanhoudende afdronk. De wijnmaker van deze wijn is Giacomo Tachis, geboren in Piedmonte. Deze Super Tuscan is gemaakt van 85% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc druiven.  Deze jaargang heeft van alle wijn-recensenten unaniem hoge beoordelingen gekregen en terecht. Deze geweldige Supertuscan zit in een jeroboam van 3 liter. Een uniek exemplaar.


    Lees meer

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen