Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Alvaro Palacios Camins del Priorat

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Camins del Priorat is een van onze absolute favorieten. De wijn wordt geproduceerd door Alvaro Palacios in de Priorat, ten noordwesten van Tarrogona in Catalonië. Dit relatief kleine wijngebied bevindt zich net onder de, bij het grote publiek bekendere, streek van Penedès, tussen Barcelona en Tarragona.De wijn heeft een heldere, donkerrode kleur, een aromatische neus met ondertonen van rode bessen en kruiden. Zijdezacht van textuur met een vleugje framboos. Lange afdronk. Parker schrijft in zijn beoordeling over de Camins Del Priorat: "Very good wine at a very good price" & "A superb introduction to Priorat could be the Camins del Priorat" Ieder jaar weer een geweldige wijn van de volgens Decanter beste wijnmaker Alvaro Palacios.


    Lees meer

  • 2015 Alvaro Palacios Les Terrasses Velles Vinyes

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Les Terrasses Velles Vinyes van Alvaro Palacios is een blend van 40% Garnacha, 45% Samso, 10% Cabernet Sauvignon en 5% Syrah (LET op van: 60 - tot 90-jaar oude wijnstokken) actief gesnoeid zodat er slechts 10 hectoliter per hectare wordt geoogst. Opgevoed in 20% nieuwe eiken en meer-jarige oude vaten. De wijn heeft een goed gedefinieerde, weelderig boeket van crème de cassis, bosbessen en viooltjes die geuren uit het glas. De smaak is vol-bodied met een vol met rijpe bramen, spicebox, witte peper en een vleugje venkel. Subtiel en Vol. Het biedt grote zuiverheid in de finish.
    Lees meer

  • 2014 Alvaro Palacios Gratallops

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De rode Gratallops 2014 is een "vi vila" (een dorp wijn) wat een speciale categorie is in de Priorat appelation (zoals bijv ook de Clos Mogador Gratallops) De Alvaro Palacios is een blend van ongeveer 80% Grenache en de rest Carignan. Alle kavels welke zijn gebruikt worden op het etiket vermeld: Ermites, La Capella, Torrent, Coll del Corral, Socarrats, L'Hort de L'Olivar, La Font Nova, Carrerada, Coll de Falset, Obagues en Manyetes. De kavels liggen zeer verspreid in de onherbergzame Priorat. De fermentatie vindt plaats in kleine houten vaten. De wijn krijgt daarna 18 maanden opvoeding in Franse eiken vaten. De wijn is zeer elegant en aromatisch met rijp fruit en kruidige accentenen een subtiele minerale sensatie. De goede zuren balanceren perfect met de stevige tannines en dit brengt de Gratallops zeer in balans en dus ook niet vreemd dat deze wijn 92+ Parkerpunten heeft gekregen.
    Lees meer

  • 2015 Alvaro Palacios Finca Dofi

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Dofi van Alavaro Palacios uit de Priorat is een van de 9 topwijnen van Spanje. Op de harde vulcanische bodem moeten de oude stokken diep graven en dit geeft een geweldige smaak. De Wine Advocate schrijft over de 2014:  Elegance in a Glass en de beoordeling is dus ook een 95+ De Dofi uit de Priorat komt van druiven van single-vineyard  en is een blend van Garnacha en en een paar procent aan  Cabernet Sauvignon en Syrah welke zijn gefermenteerd in eiken vaten met inheemse gisten en gerijpt in barriques gedurende 16 maanden. De 2014 is ongekend verfijnd. Waar een Piorat vaak nog harde tannines kan bevatten is dat bij deze jaargang totaal anders en zeer vergelijkbaar met de 2013.  Natuurlijk, er zijn tannines, maar de textuur is volledig anders en meer verwant aan een Barolo met aardsheid omkleed door rijp fruit. 

    95+/100 Parker
    97/100 Peñín


    Lees meer

  • 2011 Alvaro Palacios Finca Dofi Magnum

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een van de 9 topwijnen van Spanje. Op de harde vulcanische bodem moeten de oude stokken diep graven en dit geeft een geweldige smaak. Net gereleased. Top-beoordelingen gekregen.


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen