Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Anselmo Mendes Contacto Alvarinho

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Dit is natuurlijk een van de paradepaardjes van Anselmo Mendes, de 100% alvarinho uit Monção e Melgaço. Het bijzondere van dit deel van Vinho Verde is dat het omringd is door vrij hoge bergen, waardoor het meer beschut ligt tegen Atlantische invloeden. Deze warmte en minder regen zijn ideaal om de alvarinho perfect te laten rijpen. De druiven voor deze wijn staan aangeplant op de beste ondergronden, op zonnige hellingen met een arme bodem van verweerd graniet. Dat levert een mineralige wijn op, met body en kracht, maar tegelijk een prachtige frisheid. In het glas is de wijn helder strogeel. In de neus heeft deze Alvarinho van Anselmo Mendes mooie tonen van tropisch fruit, mango, bloemen en appel, vleugje grapefruit. In de mond is de wijn zacht en smaakvol, weelderig en opwekkend, gele pruimen, mooie zuren, krachtig, fris en mineralig. 90/100 Parker


    Lees meer

  • 2017 Anselmo Mendes Muros Antigos Alvarinho

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Dit is natuurlijk een van de paradepaardjes van Anselmo Mendes, de 100% alvarinho uit Monção e Melgaço. Het bijzondere van dit deel van Vinho Verde is dat het omringd is door vrij hoge bergen, waardoor het meer beschut ligt tegen Atlantische invloeden. Deze warmte en minder regen zijn ideaal om de alvarinho perfect te laten rijpen. De druiven voor deze wijn staan aangeplant op de beste ondergronden, op zonnige hellingen met een arme bodem van verweerd graniet. Dat levert een mineralige wijn op, met body en kracht, maar tegelijk een prachtige frisheid. In het glas is de wijn helder strogeel. In de neus heeft deze Alvarinho van Anselmo Mendes mooie tonen van tropisch fruit, mango, bloemen en appel, vleugje grapefruit. In de mond is de wijn zacht en smaakvol, weelderig en opwekkend, gele pruimen, mooie zuren, krachtig, fris en mineralig. 90/100 Parker


    Lees meer

  • Quinta de Soalheiro Alvarinho

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Alvarinho Vinho Verde is opgevoed op RVS op zijn eigen droesem. De wijn is in een fraaie manier zeer droog, expressief en fris. Probeer het zelf maar de wijn heeft diverse persoonlijkheiden. Is het fris en droog in de aanzet maar na een tijdje wordt de wijn krachtig en geconcentreerd. Dit is uniek voor een wijn uit deze prijsklasse. Ook de specialisten bij Parker zijn er niet uit en weten werkelijk niet welke drinkvenster ze moeten aanhouden (tot 2030+) maar wij houden het in het midden. Deze Portugese wijn heeft heerlijke frisse geur van mineralen, citrusvruchten en iets van tropisch fruit. Intense en aromatische smaak, uitstekende balans, vettige structuur, rijpe fruittonen, mineralen, fijne zuren, veel lengte en prachtig zuiver. Een mooie prijs en kwaliteit gaan hand-in-hand.

    92/100 Parker


    Lees meer

  • 2016 Quinta de Soalheiro Granit

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De 2016 Alvarinho "Granit" is een fraaie portugese droge topwijn. Het is een Alvarinho wijn afkomstig is van een specifieke geselecteerde wijngaarden gelegen op een hoogte van 150+ meter op een terroir van granieten oorsprong dus waarin de mineraliteit zeer bepalend is en dit verklaart dus ook de naam van de wijn. De fermentatie vindt plaats In roestvrijstalen tanks. Deze Alvarinho onderscheidt zich overduidelijk wat vooral komt door de hoger gelegen wijngaarden, de hogere temperatuur van de fermentatie en het langer contact met de droesem/lees. De wijn is zeer elegant met duidelijke minerale aroma's met een droge en aanhoudende smaak. De zuiverheid van fruit is zeer bijzonder. De wijn is nog jeugdig is maar zeker al op dronk maar ook gerust tot 2027+ in de kelder blijven. Geweldige prijs/kwaliteit verhouding en geen 'doorsnee' 


    Lees meer

  • 2015 Quinta de Soalheiro Terramatter Blanco

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De 2015 Alvarinho Terramatter is Soalheiro's nieuwe organisch gecertificeerde en ongefilterde Alvarinho, afkomstig van 25-jaar oude wijngaarden. Het is gedeeltelijk (15%) gefermenteerd in kastanjevaten. Terramatter betekent "Moeder Aarde." Luis zei: "Met deze Vin Naturale wijn gaan we terug naar de echte, ongefilterde wijnen met natuurlijke troebelheid, waardoor Alvarinho een andere smaak geeft van de andere Soalheiros. Ondanks de lage zwavel (minder dan 20 milligram per liter vrij) proberen we het fruit en het potentieel voor evolutie in de fles omdat de sedimenten (gist) beschermt tegen oxidatie en helpt bij het behoud van de frisheid. Met deze Soalheiro-dimensie, ongefilterd (met sediment op de bodem van de fles) proberen we nieuwe aroma's en nieuwe smaken. De wijn heeft een complexe smaak met levendig frisheid


    Lees meer

  • 2016 Quinta de Soalheiro Primeiras Vinhas

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Primeiras Vinhas Alvarinho is voor 85% gefermenteerd in RVS en voor 15% op eiken en deze is ongekend knap geïntegreerd. De Alvarinho wijngaarden zijn rond de 40 jaar oud. In het glas is de wijn zeer licht geel met een beetje een groenige zweem wat zijn jeugd nog verraad. De wijn heeft een aromatische neus met mineralen en een vleugje citrus die langzaam ontvouwt in het glas. Het is een medium bodied frisse droge en zeer elegante wijn met veel lengte welke nog jeugdig is maar zeker al op dronk maar ook gerust tot 2025+ in de kelder mag blijven. Geweldige prijs/kwaliteit verhouding.


    Lees meer

  • 2016 Herdade do Sobroso Cellar Selection Branco

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Blanco uit de Cellar Selection (of Branco in het portugees) is een bijzondere witte wijn van handgeplukte Antao Vaz en Alvarinho druiven met een beheerste houtrijping van zes maanden in Franse eiken vaten van 500 liter. Fris, weelderig met witte en tropische vruchten en een beetje nootmusaat. Het gehemelte is fris, zalvend en vol van smaak met een elegante en zeer lange afdronk. Vanwege het subtiele karakter van deze wijn zijn dorade en griet bij uitstek zeer geschikt.


    Lees meer

  • 2017 Herdade do Sobroso Cellar Selection Branco

    Maak favoriet

    31 op voorraad

    De Blanco uit de Cellar Selection (of Branco in het portugees) is een bijzondere witte wijn van handgeplukte Antao Vaz en Alvarinho druiven met een beheerste houtrijping van zes maanden in Franse eiken vaten van 500 liter. Fris, weelderig met witte en tropische vruchten en een beetje nootmusaat. Het gehemelte is fris, zalvend en vol van smaak met een elegante en zeer lange afdronk. Vanwege het subtiele karakter van deze wijn zijn dorade en griet bij uitstek zeer geschikt.


    Lees meer

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen