Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Alta Alella Parvus Chardonnay

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De Alta Alella Parvus is een lekkere fruitgedomineerde droge chardonnay waarin maar een beetje hout zit. Geen zware vanille of botersmaak maar erg verfijnd in zijn zuren en het fruit van het volledig biologisch opererende fameuze huis Alta Alella. De wijnen van Alta Alella werden geleverd aan El Bulli (4 x achter elkaar 's werelds beste restaurant) en nog steeds aan The Fat Duck in Londen (beide sterrenzaken).
    Lees meer

  • Cava Alta Alella Mirgin Brut Nature Reserva Rosé

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Wijnhuis Alta Allela maakt deze bio-cava volgens de traditionele methode en laat de basiswijn vergisten op zijn natuurlijke gistcellen. De oogst vindt handmatig plaats in kleine dozen uitgevoerd op het optimale moment van rijpheid voor elk van de variëteiten. Organisch, tussen de 15 à 27 maanden sur lies.  Wordt pas gedegorgeerd net voor het op de markt brengen en op basis van de vraag. In de neus aroma's van violetjes en rood fruit (aardbei) In de smaak: terugkerende smaak van rood fruit. Mooi geintegreerde bubbels en fantastische afdronk. 0 gram restsuiker! Ook hier weer de mineraliteit die zich over de hele lijn van Alta Alella laat opmerken. Alta alella is opgenomen in de Cava de Paraje, de Champion's League van de cava met slechts 10 domeinen.


    Lees meer

  • 2014 Alta Alella Parvus Syrah

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De wijnen van Alta Alella werden geleverd aan El Bulli (4 x achter elkaar ‘s werelds beste restaurant) en nog steeds aan The Fat Duck in Londen (beide sterrenzaken). De Alta Alella Parvus Syrah is een ode biologische wijn geproduceerd uit Syrah, geteeld op zuid-oost georiënteerd gelegen terrassen en hellingen. De Parvus Syrah heeft een diep granaat-rode kleur, met een neus van rijp fruit, balsamico en tabak met een lange en aangename smaak. Een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding zoals met alle Alta Alella wijnen gelden. 


    Lees meer

  • Cava Alta Alella Privat Laieta Brut Nature Gran Reserva 0.375 ltr

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Een Grootse Cava geproduceerd uit biologisch verbouwde druiven geproduceerd volgens de 'Method-tradional'. 20 maanden opvoeding voordat het in de prachtig uitgevoerde fles gaat. Dit is de top-CAVA van het fameuze huis Alta Alella.
    Lees meer

  • Cava Alta Alella Mirgin Brut Nature Reserva

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Wijnhuis Alta Allela maakt deze bio-cava volgens de traditionele methode en laat de basiswijn vergisten op zijn natuurlijke gistcellen. De oogst vindt handmatig plaats in kleine dozen uitgevoerd op het optimale moment van rijpheid voor elk van de variëteiten. De druiven worden zeer licht gedrukt om alleen het eerste sap te krijgen en dan de fermentatie gebeurt in gescheiden vaten. De Cava van Alta Alella Mirgin Brut Nature Reserva wordt geproduceerd volgensde Methode Tradiconal. De cava rijpt op het most gedurende minimaal 15 maanden.

    Guia de Vins de Catalunya 2018 - 9,30 / 10
    Guía Intervinos 2018 - 92/100 
    Bioweinpress 2017 - 96, Grote gouden medaille


    Lees meer

  • Cava Alta Alella Privat Laieta Brut Nature Gran Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    France meets Spanje. Franse echtgenoot en Spaanse echtgenote zijn eigenaar van dit tophuis. De Alta Alellla is een Grootse Cava geproduceerd uit biologisch verbouwde druiven geproduceerd volgens de 'Method-tradional'. De Gran Reserva Laieta Gran Reserva heeft 30 maanden opvoeding voordat het in de prachtig uitgevoerde fles gaat. Dit is de top-CAVA van het fameuze huis Alta Alella.
    Lees meer

  • Cava Alta Alella Privat Opus Evolutium Brut Nature Gran Reserva

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Kan Cava ook groots zijn? Absoluut! Getuige hiervan is de Cava Privat Laietà en dan de Gran Reserva uitvoering. Deze Gran Reserva is gemaakt van de beste percelen Chardonnay en rijpte 30 maanden volgens de "Méthode Tradicional".
    Lees meer

  • 2013 Cava Alta Alella Privat Laieta Brut Nature Gran Reserva Magnum

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    France meets Spain - Een Grootse Cava geproduceerd uit biologisch verbouwde druiven geproduceerd volgens de 'Method-tradional'. 20 maanden opvoeding voordat het in de prachtig uitgevoerde fles gaat. Dit is de top-CAVA van het fameuze huis Alta Alella.
    Lees meer

8 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Aan de helft van de prijs van de Zenato Lugana Sergio Zenato Riserva, is deze San Benedetto zeker de moeite waard. Iets minder intens en "diep", maar toch met de nodige verscheidenheid aan verschillende geuren en smaken, en een aangename frisheid van mineralen. Prefect wijntje bij vis, pasta of lichtere schotels met witte sauzen. Eveneens om zo van te genieten, al zou ik als “zetelwijntje” toch eerder de Sergio Zenato Riserva verkiezen.

- Paul
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen