Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

Artikel 1 tot 10 van 20

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2014 Domaine Ostertag Sylvaner Vieilles Vignes

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    In het glas is de Sylvaner VV strogeel tegen het bleke aan met mooie lichtgouden stralen. In de neus heeft deze wijn verleidelijke tonen van kruisbessen, vlierbes, venkel, marjolein en zwarte thee. In de mond is de wijn weelderig, mondvullend met een uitstekende balans tussen het fruit en de zuren. De voor Ostertag bekende krijtachtige/minerale tonen zijn ook in deze Sylvaner weer goed te proeven. De afdronk is rijk en lang aanhoudend. De wijn heeft een uitstekend bewaarpotentieel en wordt met de jaren eigenlijk alleen maar beter.
    Lees meer

  • 2015 Domaine Ostertag Pinot Gris Barriques

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Pinot Gris van Ostertag wordt in een kleine oplage gemaakt en komt van een kleine wijngaard van slechts 0,75ha groot op een terroir van klei, mergel en kalksteen plus wat Gneiss-graniet. De wijngaarden worden strikt volgens biologisch-dynamische regels bewerkt. In de neus is de Pinot Gris zeer expressief met tonen pruim, ananas, lychee en wat mooie en ingetogen eiken. In de mond is de wijn haast licht romig met een weelderig mondgevoel. De balans tussen de zoetheid van de pinot gris en de verkwikkende frisheid maakt deze wijn wel erg indrukwekkend. De afdronk is zeer fraai en buitengewoon lang. Deze Pinot Gris van Ostertag is met recht een gastronomische wijn.
    Lees meer

  • Domaine Ostertag Riesling Alsace Les Jardins

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    Fantastische Riesling van het Ostertag label met een bleek gouden gewaad dat licht glanzend en heel licht is. De neus is openhartig en heeft aromatische tonen van geel fruit, witte bloemen en amandelen. In de mond is deze Riesling vol van smaak, intens en geconcentreerd met een vleugje restsuiker.

    Deze wijn smaakt geweldig bij visgerechten zoals schol, tong, krab, kabeljauw of zeevruchten. Ook lekker bij een frisse salade of om als stand alone van te genieten. Echt een aanrader!


    Lees meer

  • 2015 Domaine Ostertag Vignoble D'E Gewürztraminer

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Vignoble D'E gewurztraminer heeft een opvallend lichte kleur voor dit type wijn, De smaak is het best te beschrijven als delicaat en (licht)zoet met in de neus fraaie tonen van kruidnagel, peper, zomerbloemen en rozen-blaadjes . Het knappe zoals alle wijnen van Ostertag blijft dan toch weer de ongekende frisheid. Biologische schoonheid.
    Lees meer

  • 2009 Domaine Ostertag Riesling Clos Mathis

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze kleine Clos is eigendom van Hubert Mathis, Ostertag wijngaard manager. De druiven worden handmatig ge-oogst en krijgen de eerste selectie al in de wijngaard (pluk vindt dus plaats door ervaren plukkers). De hele trossen worden zacht, zonder ontstelen of kneuzen pneumatisch geperst. De wijn wordt vergist op RVS met gecontroleerde temperatuur en krijgt 12 maanden opvoeding op zijn eigen droesem op lage temperatuur.  De Riesling Clos Mathis heeft intense aroma met kruiden, ietwat kalkig en mineralig. De Mathis is zuiver, nauwkeurig en elegant en heeft een volle, rijke en krachtige smaak. De Ostertag Mathis is geconcentreerd, goed gestructureerd en perfect droog met een lange afdronk. Dit is een geweldige bij bij vis, fruit du mer en wit vlees maar ook een echte meditatiewijn.


    Lees meer

  • 2016 Domaine Ostertag Fronholz Riesling

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De Fronholz Riesling komt van een westelijk zeer steil gelegen wijngaard zodat de riesling-druifjes tot het laatst kunnen genieten van de ondergaande zon. De bodem van de wijngaard is klei/kalk houdend wat de Ostertag wijnen het zo unieke minerale karakter geeft. De druiven worden op dit biodynasmische bedrijf handgeplukt en in de wijngaard vindt de eerste selectie plaats. In het glas heeft de Fronholz riesling een prachtige gele kleur met gouden tinten. In de neus ruiken we de typische rieslingfraîcheur en de fraaie minerale tone van gemalen steen maar ook ananas, witte peper en kruisbessen.
    Lees meer

  • 2013 Domaine Ostertag Fronholz Gewürztraminer

    Maak favoriet

    15 op voorraad

    De Ostertag Fronholz Gewürztraminer Vendange Tardive heeft een opvallend lichte kleur voor dit type wijn, De smaak is het best te beschrijven als delicaat en zoet met in de neus fraaie tonen van kruidnagel, peper, zomerbloemen en rozen-blaadjes . Het knappe zoals alle wijnen van Ostertag blijft dan toch weer de ongekende frisheid. Biologische schoonheid
    Lees meer

  • 2007 Domaine Ostertag Fronholz Gewurztraminer Vignoble Selection de Grains Nobles (SGN)

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Dit is de volstrekt onweerstaanbare magie van de laat geoogste Fronholz-Gewurztraminer druiven waarbij alleen de door nobele rotting aangetastte en geconcentreerde druiven worden geoogst. In het glas is deze ongekend fraaie desert-wijn goudgeel. De uitbundige neus van Ostertag's Gewurztraminer Fronholz  is verrukkelijk kruidig, rokerig met een spectaculair boeket. In de mond heeft de wijn een zoete en contrastrijke aanzet – intense, romige textuur zonder gladheid. De contrasten, de spectaculaire zoetheid, de krachtige zuurgraad en de nobele bitterheid maken het spel hier. Indrukwekkende, zoete karakterwijn met een onbeperkte lengte. De wijn heeft 93 Parkerpunten gekregen en heeft een bewaarpotentieel tot zeker 2060!!


    Lees meer

  • 2016 Domaine Ostertag Muenchberg Riesling Alsace Grand Cru

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De Grandcru uitvoering van Ostertag is deze Muenchberg riesling. De wijn komt van een zeer kleine wijngaard van slechts 1.7ha groot. De Muenchberg riesling heeft een bleke zeer licht gele kleur in het glas met een licht gouden toets. In de neus ruiken we een heel pallet aan geuren met rijpe appel en peer, grapefruit, verse gember, leer allemaal gehuld in turf/jodium-achtige mineraliteit. In de mond proeven we een uitermate complexe wijn waar de invloed van het terroir bij uitstek valt te proeven. Een hoge mineraliteit met een uitbundige sappigheid en pittige bittere tonen. Dit is een wijn met een geweldige persoonlijkheid die je in alle rust slok voor slok al nippend moet ontleden. Het is met recht een Grandcru wijn welke met de tijd alleen maar fraaier zal gaan worden. 95/100 RP
    Lees meer

  • 2015 Domaine Weinbach Pinot Gris Cuvee Sainte Catherine

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    Een alcoholpercentage van 14% is vrij stevig voor een Pinot Gris maar dit is juist de visie van de wijnmaker. Catherine zegt erover, "Pinot Gris needs a backbone otherwise it gets broad." Oordeel zelf maar wij zijn het hier volstrekt mee eens. Dit is een complexe elegante, volle Pinot Gris zoals je zelden ziet.
    In het glas is de wijn helder bleek stro geel met toets van groen in de kleur. In de neus intense aroma's van abrikoos, kreupelhout, brioche en amandelen. In het smaakpalet gekonfijt geel fruit, gebrande hazelnoten, mineralen, iets van restzoet en een vleug van botrytis. Een afdronk die vol en complex is en gepaard gaat met nerveuze zuren. Ook met deze Pinot Gris valt weer te begrijpen waarom Domaines Weinbach wordt gezien als een van de allerbeste wijnhuizen van de Elzas/Alsace.

    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 20

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen