Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

2 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2014 Vinedos Alonso del Yerro crianza

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Alonso del Yerro is bereid van 100% tempranillo. De druiven voor de wijn stammen van kleine percelen met kalkbodems op 800 m boven de zeespiegel liggen. Na de handmatige oogst werd gevolgd door een rigoureuze druivenselectie. De fermentatie onder gecontroleerde temperatuur verliep uiterst langzaam (25 tot 29 dagen, afhankelijk van het perceel). Vervolgens werd de wijn overgestoken, waarna deze 10 tot 15 maanden in barriques van Frans eikenhout, waarvan 15 % nieuw was. Vinedos Alonso Del Yerro crianza is een krachtige karaktervolle 100% Tempranillo wijn. Zwart fruit, "roasted tones", een vleugje kruiden, mineralen, hout, rijpe tannines en een mooie, lange afdronk. Dit is nog uniek daar dit top wijn is en dan nog mooi betaalbaar. Wijn met een 60+sec afdronk. Heerlijk gewoon.
    Lees meer

  • 2014 Alonso del Yerro Paydos

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Alonso del Yerro maakt prachtige wijnen met wijngaarden in de Ribera del Duero en de Toro. De Alonso del Yerro Paydos is een prachtige wijn uit de Toro. De wijn is niet gemaakt in 2012 en de 2013 jaargang was een koelere vintage en dat komt de wijn geweldig ten goede. De wijn is gemaakt van 100% Tempranillo  van een 9 hectare 80-jaar oude wijngaard in het dorp Morales de Toro. De Paydos is een heldere en spannende krachtige wijn. Nadat de wijn wat zuurstof heeft gekregen ruiken we de gerookte eik, noten, cacao en tabak en proeven daarna de zeer rijpe smaak, met jammy bosbessen. Lange afdronk met opnieuw tabaksimpressies en krachtige tannines. Een super-Toro en geweldig begeleider bij pelswild of vleesgerechten met stevige saus.


    Lees meer

2 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen