Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Alois Lageder Chardonnay

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    Frisse, intense Chardonnay, mooi helder en strogeel van kleur met heel lichtjes een groene hint. Prachtige en verfijnde aroma's van tropisch fruit op de neus (perzik, meloen, citrus) en lekker intens van smaak met een prettige frisse zuurgraad. Uitstekend in balans, medium body. Vinificatie: de wijn verblijft zo'n 4 maanden op het eigen bezinksel in roestvrij stalen vaten. Temperatuur gecontroleerde fermentatie op rvs.

    Zeer geschikt als aperitief en combineert ook goed bij voorgerechten, salades, kip, pasta's, zeevis, en schelp- en schaaldieren.


    Lees meer

  • 2017 Alois Lageder Pinot Grigio

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    Pinot Grigio geproduceerd door het Italiaanse wijnhuis Alois Lageder gelegen in de wijnstreek Trentino. Helder strogeel van kleur met een licht gouden glans. Op de neus zijn er krachtige, levendige en uitgesproken aroma's van bloemen, exotische kruiden, fruit (perzik, meloen) en mineralen. De wijn heeft een volle, rijke smaak. Fruitig, kruidig, fris, licht rokerig. Medium body. Vinificatie: vergisting in roestvrij stalen vaten, 4 maanden opgevoed op zijn eigen fijne bezinksel.

    Prachtige wijn bij voorgerechten met (wit) vlees of vis en heerlijk bij gerechten met schaal- en schelpdieren, zeevis, patés en terrines, gevogelte, wit vlees en paddenstoelen. 


    Lees meer

  • 2014 Alois Lageder Löwengang Cabernet Sauvignon '30 Anni'

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De "30 jaar LÖWENGANG Cabernet", de eerste van zijn soort wordt uitsluitend gemaakt van wijnstokken met 140 jaar oud DNA. De cabernet Sauvignon druiven worden zorgvuldig geperst, waarna ze spontaan gisten dankzij de op de schil en in de kelders aanwezige gistcellen. De LÖWENGANG Cabernet Sauvignon 30 Anni heeft een diepe, intense kersenrode kleur. Zuiver en expressief van geur, met rijpe fruitaroma’s van kersen en zwarte bessen, aangevuld met specerijen (witte peper) en elegant hout. Vol van structuur, met een goede fruitconcentratie, goed geïntegreerde tannines en hout, en een lange, boeiende finale. Dit is een geweldige wijn bij gegrild of geroosterd rood vlees, lam, wild en gerijpte harde kazen.
    Lees meer

  • Alois Lageder Löwengang Chardonnay '30 Anni'

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De eerste LÖWENGANG Chardonnay kwam 30 jaar geleden op de markt met de vintage uit 1984. De "30 jaar LÖWENGANG Chardonnay" vertegenwoordigt de brug tussen ervaring en de drang naar innovatie. Dankzij de kiezelbodem van dolomitische kalksteen, bieden de wijnbouwlocaties rond Magrè perfecte omstandigheden voor Chardonnay. De jubileumwijn is een blend van de jaargangen 2013, 2014 en 2015, wat betekent dat sommige delen maar liefst drie jaar op de gist in de barrique zijn bewaard, terwijl andere de versheid ervan weerspiegelen en de complexiteit ervan vergroten. Dit is een waanzinnig wijn waarvan in Nederland maar een paar kistjes beschikbaar zijn gekomen.
    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen