Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wat drinken we bij de BBQ

Bij een BBQ gelden net weer wat andere tips bij de wijnkeuze dan bij regulier koken. Dit komt vooral door de rokerige smaak die vraagt om een wijn met een wat duidelijker smaakprofiel. Daarnaast serveren we vaak vlees of vis welke is gemarineerd en/of gepaard gaat met sauzen en met pittige, zoute of zoete bijgerechten. Dit vergt dus een net wat andere aanpak.

Voordat we verder ingaan op de wijnkeuze hebben willen we u behoeden voor een aantal valkuilen die we vaak tegenkomen bij een (zomerse) BBQ/

1. Let op de temperatuur van de wijn: laat de temperatuur van de wijnen niet oplopen tot zomerse temperaturen van 25 graden en hoger. Voor witte wijn wisten we dat al. Ook rode wijn, zelfs de krachtige wijnen houden van een kort verblijf in de ijsemmer. Iets koelen geeft meer fruit en frisheid aan een rode wijn.

Er zijn daarnaast wijnen die juist gekoeld net iets beter tot hun recht komen. Te denken valt aan een een rode Mencia (een ideale BBQ druif) of een pinot noir. Iets gekoeld (14-16 graden)

2. Vet gaat erg goed samen met een mousserende wijn zoals een prosecco, cava of een champagne. De smaak komt beter over en de mond wordt natuurlijk gereinigd

3. Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclans heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals bijvoorbeeld de Hito. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Let op bij marinades:

Marinades waar witte wijn en rosé bij passen zijn:

  • Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden combineren met Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  • Aziatische smaken zoals limoen, Koriander, en Chili houden van Pinot Grigio en Riesling
  • Specerijen zoals kaneel, saffraan, kurkuma, komijn, nootmuskaat, piment en kruidnagels kiezen voor krachtige wijnen uit de Rhône

Marinades waar rode wijn bij past zijn:

  • Stevige rooksmaak of op ‘gedroogde peper’ gebaseerde marinades gaat goed met een Mencia of met een Pinotage. De wijn heeft voldoende zuren om goed te matchen. Een Valdesil of Dominio de Tares heeft fraaie Mencia wijnen en Olifantsberg bevelen wij sterk aan met zijn fraaie en betaalbare pinotage wijn.
  • Heb je marinades gebaseerd op rode wijn? Kies dan voor een Rioja of Ribera wijn gebaseerd op een Tempranillo druif. Een Heras de Cordon, Pujanza uit de Rioja of een fraaie Emilio Moro of Arzuaga hebben pracht Tempranillo's. Ook een Italiaanse Toscaanse wijn zoals een Poggio Verrano met Cabernet en Sangiovese geeft voldoende fundament en blijft overeind

Heeft u ook onze andere wijn-spijs adviezen gelezen zoals:

wijn/spijs Rund
wijn/spijs Vis
wijn/spijs Kaas
wijn/spijs BBQ
wijn/spijs Kerst/ Luxe Diner

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Albet I Noya Petit Albet Blanc

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Deze zalige vriendelijke witte wijn heeft volume door de Chardonnay en frisheid met de Xarel.lo. Op het etiket zien we de voeten van de kleine Lluc, de jongste zoon van Toni Albet. Dit is ook de eerste wijn die ze bottelen met schroefdop. Over alles is nagedacht. Het resultaat mag er zijn. En qua prijs-kwaliteitverhouding is deze Petit Albet een onvervalste voltreffer! De Petit Blanci is helder en jong van kleur. In de neus opstuivend fruit, appel, kruisbes, bloemig accent, beperkte toetsen van de Chardonnay en wat typische mediterrane kruidigheid van de Xarel.lo. Het geheel perfect fruitig droog van smaak met meer dan voldoende vulling en fruit. Lekker!
    Lees meer

  • 2017 Albet I Noya Lignum Blanc

    Maak favoriet

    11 op voorraad

    De Lignum blanc van Albet I Noya is een fraai staaltje van technisch kunnen. De Chardonnay biedt een perfecte molligheid door zijn gisting op eik. De Sauvignon Blanc is aromatisch sterk, mineralig en grassig. En het puntje Xarello zorgt voor dat extra beetje fraîcheur. Perfecte wijn voor gastronomische combinaties. De Lignum Blanc is helder van kleur. Twee cépages treden in de neus naar voren: de boterzachte en florale Chardonnay met wat toetsen van zijn élevage en de frisheid en mineraligheid van de Sauvignon Blanc. Mollig in de mond, maar ook hier blijft hij zijn frisheid behouden. Mooie afdronk. Zeer geslaagde wijn. 92/100 James Suckling
    Lees meer

  • 2016 Albet I Noya Lignum Negre

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    De Lignum Nebgre is samengesteld met de typische Catalaanse druivensoorten zoals Garnatxa en Ull de llebre en de klassieke Franse zoals Merlot en Cabernet Sauvignon, is deze rode Spaanse wijn een echte klasbak met karakter. In het glas is deze rode topper briljant kersenrood. In de neus rood fruit met die onmiskenbare mediterrane toets van kruidigheid en garrigue. Evenwichtig in de mond met veel fruit en perfecte zuren. Uitgebalanceerde houtrijping, rijpe rode bes, een smaakpalet met dichtheid en temperament. De perfecte wijn als begeleider bij rood vlees op de grill of zuiderse vleesgerechten. Rijk, volmondig en met een sappige tanninestructuur. 92/100 James Suckling
    Lees meer

  • 2017 Albet I Noya El Fanio

    Maak favoriet

    14 op voorraad

    De El Fanio van Albet I Noya komt van een perceel van ruim 60 jaar oude Xarel.lo op een hoogte van 350 meter dat deel uitmaakt van Finca Can Milà. Extreme kalkgronden die sedert 2006 biodynamisch worden bewerkt. In het glas is de El Fanio Bleekgeel met een lichtroze schittering. Opvallende mediterrane kruidigheid na het walsen, met een citrusachtige frisheid onderin en afgekruid met een beperkte vatrijping. Ook in de smaak komt de vatrijping discreet aan bod. Verder is El Fanio een rijke Xarel.lo, maar niet van het zuurgedreven type, wel voller en rijker met een beperkt zuurtje en een ietwat kruidige finale. 92/100 Punten James Suckling


    Lees meer

  • Cava Albet I Noya Brut Reserva 21

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Deze CAVA is in de Bubbeltest van 2012 in de top 5 gekomen van beste Cava's.Deze Albet I noya XX! brut Reserva doet denken aan sommige grote Champagnes. Heeft ook een frisheid die opmerkelijk is! Vrij droog en strak. Op het palet een gevuld, sappig middenrif. Mooi evenwicht in de mond en eindigend in fraîcheur waardoor deze Cava perfect kan geschonken worden bij de maaltijd .De Albet Brut Reserva 21 werd voor het eerst gemaakt bij de ingang van de 21e eeuw. Vandaar zijn naam: Reserva 21.
    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen