Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Vinificatie mousserende wijnen

Bij mousserende wijnen is natuurlijk de bubbel zeer essentieel. Om de juiste bubbel te verkrijgen is het vinificatieproces erg belangrijk. De bereiding van een goede mousserende wijn kost tijd en is erg bewerkelijk. Men start het proces altijd met een stille (droge) wijn die vervolgens mousserend wordt gemaakt. Tijdens de 2e vergisting ontstaat koolzuur. Bij champagne, crémant en cava vindt deze 2e vergisting plaats in de fles, dit wordt de méthode traditionnelle genoemd. Deze methode is uitgevonden in Frankrijk, vandaar dat bijna overal deze Franse term wordt gehanteerd. Deze methode zorgt ervoor dat de bubbel (mousse) mooi zacht en parelend is en ook echt onderdeel van de wijn wordt. De méthode traditionnelle kost flink wat tijd en aandacht en is vrij arbeidsintensief.

Een andere vinificatie methode is de zogenaamde tank methode (ook wel Charmat) waarbij de vergisting plaatsvindt in een tank. Deze methode is aanzienlijk sneller en eenvoudiger en wordt toegepast bij prosecco en andere bubbelwijnen.

 Bereidingswijze volgens de Méthode traditionnelle

  1. Na de pluk de druiven zo snel mogelijk persen en de most bij lage temperatuur (16-18 graden) laten vergisten. De frisse, fruitige aroma’s blijven zo in tact. De basiswijn is er nu.
  2. Assemblage: het mengen van diverse basiswijnen
  3. Assemblagewijn bottelen in sterke flessen en liqueur de tirage toevoegen. Dit is een mengsel van wijn, gist en suiker. De flessen afsluiten.
  4. 2e vergisting komt op gang en er ontstaat koolzuur (prise de mousse genaamd) wat niet kan ontsnappen. De flessen worden 1 tot 2 maanden bij een lage temperatuur en horizontaal opgeslagen (sur lattes). De 2e vergisting zorgt voor 1 tot 1,5% extra alcohol en een koolzuurdruk van 5 à 6 bar.
  5. Tijdens een rustperiode rijpt de wijn verder op zijn bezinksel. De rijpingstijd hangt af van de wetgeving in de diverse landen en streken, al geldt wel: hoe langere rijping hoe beter de bubbel integreert in de wijn. Ook zorgt een langere rijping voor meer complexiteit omdat het bezinksel langzaam wordt afgebroken waardoor nieuwe aroma’s ontstaan (het zgn. autolyse proces)
  6. Wijn en bezinksel moeten worden gescheiden dus plaatst men de flessen met de hals naar beneden in schuine rekken. Regelmatig draaien en en tegelijkertijd kantelen (in het Frans: remuage) van de flessen zorgt ervoor dat het bezinksel in de hals zakt.
  7. De flessen gaan met de hals door een pekelbad waardoor de bezinksel prop bevriest. Daarna wordt de fles rechtop gezet en ontkurkt in een speciale bottellijn. Het koolzuurgas is inmiddels dermate krachtig dat de bevroren prop na het ontkurken direct uit de fles schiet. Dit wordt in het Frans dégorgement genoemd.
  8. Zodra het bezinksel eruit is wordt liqueur d’expédition ofwel liqueur de dosage toegevoegd, dit is een mengsel van wijn en suiker om de wijn verder op smaak te brengen.
  9. Met een champignonkurk wordt de fles afgesloten en voorzien van een muselet
  10. Nu volgt nog een rustperiode waarna de wijn kan worden verkocht.

Bereidingswijze volgens de Charmat Méthode (tank)

Deze methode werd bedacht door Eugène Charmat, ingenieur en wijnmaker n de Bordeaux, aan het begin van de 19e eeuw.

  1. Na de pluk de druiven persen en de most (het sap zonder schillen en pitten) laten vergisten.
  2. De basiswijn wordt gelagerd in een tank.
  3. Klaren van de wijn (het naar beneden laten zakken van de vaste deeltjes)
  4. Assemblage: het mengen van diverse basiswijnen
  5. Er wordt suiker en gist toegevoegd en de wijn wordt overgedaan in een tank die wordt afgesloten.
  6. In de afgesloten tank vindt de 2e vergisting plaats waarbij de eerder toegevoegde gist en suiker zorgen voor de vorming van alcohol en koolzuur
  7. Door de afgesloten tank kan de koolzuur niet ontsnappen en ontstaat er wijn met bubbels.
  8. Na nogmaals klaren en ook filteren van de wijn wordt deze jong gebotteld en afgesloten met een kurk en muselet (een ijzeren korfje)

Artikel 1 tot 10 van 69

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Lustau Manzanilla Papirusa sherry (0.375ltr)

    Maak favoriet

    25 op voorraad

    Verfijnde droge sherry die is gerijpt in het kustplaatsje Sanlúcar de Barrameda. Een lichte ziltigheid maakt de wijn mooi en delicaat. Manizanilla Papirusa wordt gemaakt van de palomino fino. De rijping vindt plaats in houten vaten waarin zich de befaamde 'flor' ontwikkelt, een grijswitte laag gistcellen. Beoordeeld met 92 Parkerpunten. Flesje van 0.375 ltr
    Lees meer

  • Alvaro Domecq Manzanilla La Jaca sherry

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    De hoogwaardige sherry´s van Alvaro Domecq zijn sinds kort bij ons verkrijgbaar. Hoewel minder bekend in Nederland dan andere sherry's is de La Jaca een van de meest gewaardeerd en door deskundigen wordt er zeer gepassioneerd gesproken en geschreven over deze Jerez wijn. Het is droog maar met een fris zoetje.
    Lees meer

  • Gutiérrez Colosía Fino sherry

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Deze Fino is de aperitiefsherry bij uitstek. Deze Fino heeft een stuk Manzanilla-karakter door zijn ligging aan de oevers van de Guadelete-rivier. Omwille van geografische redenen mag de term Manzanilla niet gebruikt worden. De sherry komt van een Solera van 4 jaar. In het glas is de sherry bleekgeel en fonkelend. Bloemig, fris, zilte toets, verse amandel en vineus. Het eerste smaakcontact is fruitig maar beendroog met een structuur die (omwille van zijn jeugdigheid) een wijnachtig karakter vertoont. Subtiele zurenstructuur, samenhangend en loepzuiver. Niet te vergelijken met de Fino’s in de grootdistributie die al te vaak geoxideerd zijn.
    Lees meer

  • Barbadillo Solear

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De NV Solear Manzanilla is 100% Palomino uit de wijngaarden van Gibalbin en Santa Lucia, geteeld op albariza-bodems en is gemiddeld zeven jaar oud onder een sluier van flor. De geparfumeerde neus wordt gedomineerd door geroosterde amandelen, droge bloemen (kamille), brooddeeg en een vleugje zeebries. In het gehemelte is de Solear medium bodied, fris en doordringend met een lange afdronk. Een subtiele Manzanilla, ideaal voor tapas en sushi maar als u innovatief en verassend wilt zijn dan moet u deze droge sherry eens schenken bij Iberico ham!!
    Lees meer

  • Valdespino, Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De NV Manzanilla Deliciosa en Rama komt uit de jaarlijkse botteling van de Manzanilla van de wijnmakerij in de Calle Misericordia in Sanlúcar de Barrameda. Deze sherry/wijn is slechts zeer licht gefilterd en heeft rond de zes jaar onder flor mogen rijpen. De Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera is altijd een tandje hoger in intensiteit, complexiteit en diepte dan hun normale Manzanilla. De Valdespino Deliciosa is elegant, krachtig, gebalanceerd en intens met de veelbetekenende neus en smaak van de zee. Dit is fantastisch bij eten (Fruit du Mer). Van de Deliciosa En Rama  zijn slechts 7.000 flessen van 375 milliliter gebottled in maart/april 2017.

    92/100 Parker


    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Manzanilla

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Bij Rey Fernando De Castilla voert men twee kwaliteitslijnen, de “Classic” en de “Antique”. Deze Manzanilla komt uit de Classic lijn en lijkt door de ‘flor-rijping’ op een fino vanwege zijn strogele kleur. Omdat de wijngaarden van deze palamino in een unieke zone vlak aan zee liggen, bij het plaatsje Sanlucar de Barrameda, is de invloed van de zee terug te vinden in de ziltige, mineralige smaak. De beendroge sherry is aromatisch met hints van met zeewier en ingelegde citroen. Dankzij de frisse zuren is hij goed te gebruiken bij pittige tapas zoals bijvoorbeeld gepeperde sardines en zwarte olijven, of andere (rauwe) zoutige visjes en pittige garnalen. Drink de wijn koud op 8 graden.
    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Classical Dry Fino

    Maak favoriet

    15 op voorraad

    Bij Rey Fernando De Castilla voert men twee kwaliteitslijnen, de “Classic” en de “Antique”. De Fino is een strakke, droge, lichtgouden sherry met de typerende florrijping en een alcoholpercentage van 15%. De versterkte wijn van 100% palamino-druiven komt van de kalkrijke witte Albariza grond en heeft lichte gisttonen en nuances van bloesem, amandel en gebrande nootjes. Het is een delicate aperitiefwijn, maar zeker ook te gebruiken aan tafel. Een prijswinnende combinatie van langoustine, pata negra, watermeloen en gerookte tomaat geeft de verrassende mogelijkheden aan. Daarnaast niet te vergeten als oester of mossel wijn! Drink de wijn koud op 8 graden.
    Lees meer

  • Valdespino, Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    De NV Manzanilla Deliciosa en Rama komt uit de jaarlijkse botteling van de Manzanilla van de wijnmakerij in de Calle Misericordia in Sanlúcar de Barrameda. Deze sherry/wijn is slechts zeer licht gefilterd en heeft rond de zes jaar onder flor mogen rijpen. De Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera is altijd een tandje hoger in intensiteit, complexiteit en diepte dan hun normale Manzanilla. De Valdespino Deliciosa is elegant, krachtig, gebalanceerd en intens met de veelbetekenende neus en smaak van de zee. Dit is fantastisch bij eten (Fruit du Mer). Van de Deliciosa En Rama  zijn slechts 7.000 flessen van 375 milliliter gebottled in maart/april 2018.

    92/100 Parker


    Lees meer

  • Pérez Barquero Gran Barquero Fino Sherry

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    De Gran Barquero van Perez Barquero heeft ongeveer 6 jaar gerijpt in eiken vaten. Dit is een heerlijke sherry welke 'stand-alone' als aperitief erg fraai is maar is zeker een aanrader bij chocolade-desserts en oude (harde) kazen. Ook geweldig bij een Espresso. 

    92/100 Parker


    Lees meer

  • González Byass Nectar Pedro Ximenez Sherry Dulce

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Zoete Pedro Ximenez sherry, vol van smaak gemaakt door González Byass. Mooie donkere mahoniekleur met aroma's van rozijnen en karamel. Deze sherry heeft een wat stroperige structuur. De smaak is zijdeachtig zoet met gedroogd fruit, rozijnen, dadel, karamel, noten en vijgen. Wij adviseren deze sherry licht gekoeld te serveren. 

    De Nectar PX Sherry is erg aan te bevelen als aperitief en dé ultieme en verrassende begeleider van een kaasplankje. Daarnaast ook heerlijk bij desserts met ijs, chocolade en tiramisu.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 69

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Wat een fraaie wijn. Met vlag en wimpel de winnaar uit de Verdejo proeverij van onze Societeit. Fris, mooi droog, limoentje, wit fruit, knap zuur.

- J.vd Laan
Bekijk meer recensies