Velenosi Querciantica Visciole Selezione Terra

14,95 12,36
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Marche
Wijnhuis Velenosi
Druif Lacrima
Inhoud (Alc) 0.5 ltr (14.5%)
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

In het verleden werd zure kersenwijn gebruikt om robuuste en tannische wijnen aangenamer te maken en oxidatie te voorkomen, omdat sulfieten in de afgelopen eeuwen niet beschikbaar waren. Hertog Federico da Montefeltro, volgens zijn vertrouwde biograaf en bibliothecaris Vespasiano da Bisticci, "quasi non beveva vino se non de cirunion o de granate" (dronk bijna geen wijn, behalve kersen of zure kersenwijn). Later werd deze wijn beschouwd als een wijn voor dames, geschikt om hulde te brengen aan het eerlijke geslacht met zijn aroma's, zachtheid en ronding. Tegenwoordig wordt kersenwijn beschouwd als een wijn voor meditatie. De wijn wordt ook "Visciolato" of, vaker, "vino di Visciole" (zure kersenwijn) genoemd.

De traditie van het aromatiseren van wijn in de regio Marche is een oude traditie die komt vanuit de middeleeuwen waar de adellijke de Vino di Visciole dronken en nog steeds wordt deze unieke en vooral zalige wijn geproduceerd in de Marken n zeer kleine hoeveelheid. Het productiegebied is het gebied van de gemeenten Candiano en Pergola, in de omgeving van Pesaro en Castelli di Jesi in de omgeving van Ancona. De recepten voor deze wijn verschillen aanzienlijk van plaats tot plaats, van wijnmakerij tot wijnmakerij. Het basisingrediënt voor vino di visciole is de zure kers (Visciola) en de fraaiste komt van een oude wilde kersensoort (Prunus cerasus) wat een diepe donkerrode en lichtzure kers is.

Volgens het traditionele recept worden zure kersen geoogst en worden ze in suiker gedrenkt om zo een ​​delicate en aromatische siroop te produceren. Deze siroop wordt vervolgens gefilterd en tenslotte gemengd met een mooie wijn en bij Velenosi gebruiken ze hiervoor hun paradepaardje - wijn van de Lacrima druif. De suikers in de siroop maken het mogelijk om een ​​tweede gistingsproces te starten zodat de twee verschillende identiteiten tesamen (wijn en siroop) combineert. De gisting wordt gestopt - door het verlagen van de temperatuur - wanneer deze ongeveer 14% aan alcohol heeft en dit resulteert in ongeveer 80 gram restsuiker per liter (dus zoet maar duidenlijk minder zoet dan bijvoorbeeld een dessertwijn of een volle zoete wijn).

De Visciola Vino is in het glas Intens en diep robijnrood met in de neus verrassend complex, sensueel en intens, het heeft aroma's van braam, rijpe wilde bessen, pruimen, gedroogde pruimen en geuren van rood fruit. Het toont ook veel kruiden van kaneel tot nootmuskaat en vanzelfsprekend kersen.
In de mond is de wijn romig, full-bodied met een zeer goede zuurgraad, elegant en goed uitgebalanceerd. Een betoverende wijn welke je moet nippen en van te genieten. Het is perfect bij elk dessert gemaakt met chocolade en gebak met donkere bessen. Maar schenk dit eens bij blauwe kazen - de combinatie is zo geweldig. Ook uitstekend om aan uw cocktails een ​​(eerlijke) kersen twist toe te voegen maar ook lekker bij een goed gesprek of gekoeld als digestief om een ​​maaltijd af te sluiten.

Velenosi wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen

Velenosi wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!

Vineyard for Velenosi Querciantica Visciole Selezione Terra

Wijnhuis Velenosi is in 1984 opgericht door twee ondernemers Angela en Ercole Velenosi. Ondanks de relatief korte periode dat ze actief zijn in de wijnbouw, heeft hun grenzeloze passie voor het vak hun snel doen leren. Vol trots, en terecht, zijn zij op hun ‘state-of-the-art’ wijnbedrijf in de provincie Marken (Marche) bij Ascoli Piceno. De prachtige wijnen komen van ongeveer 100 hectare dat het domein groot is.

Ercole en Angela combineerden steeds ambachtelijke traditie met geavanceerde technologie, en interpreteren het wijnbereidingsproces op een creatieve manier. Het bedrijf groeide voortdurend, en in 2005 is Paolo Garbini toegetreden tot de directie. Vandaag de dag verspreidt Velenosi met zijn unieke wijnen de geuren en kleuren van het Piceno-territorium over de hele wereld.

Kwaliteit staat bij Angela en Ercole zeer hoog in het vaandel. Dit begint in de wijngaarden waar onder andere Verdicchio, Pecorino, Montepulciano d’Abruzzo en Rosso Piceno Superiore wordt verbouwd. Elke wijn wordt volgens een vast en bewezen procedé, beginnend op de eerste dag dat de druiven de wijnkelder bereiken, gemaakt. Velenosi heeft in haar korte bestaan al van een brede waardering van wijnjournalisten mogen genieten en diverse prijzen gewonnen van onder meer Robert Parker, Wine Spectator en Gambero Rosso (‘Tre Bicchieri’).

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Marche
Wijnhuis Velenosi
Druif Lacrima
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.5 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Ja
Afsluiting Kurk
Parker rating 90
Smaakprofiel Droog, Fruitig, Krachtig, Rood fruit, Soepel
Drink momenten Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Velenosi Querciantica Visciole Selezione Terra
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

Bekijk product recensie