Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Vega Sicilia Unico Reserva Especial Release 2016 (1996,1998, 2002)

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

Vega Sicilia Unico Reserva Especial Release 2016 (1996,1998, 2002)

€ 295,00
niet op voorraad
+74 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Vega Sicilia
Jaar: 2016
Drinken: 2016-2030
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 95

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Bodegas Vega Sicilia behoort tot de absolute top tien van de wijnwereld en is al heel lang icoon van wijnland Spanje. Gesticht in 1864. nog steeds springlevend, bovendien leidinggevend qua kwaliteit en één van de modernste wijnbedrijven van het land. Dit is mede te danken aan de huidige eigenaren, de familie Alvarez, die Vega Sicilia kochten in 1982 en sinsdien met niet aflatende investeringen, in betere en slechtere tijden, de kwaliteit van zowel de wijngaard als de bodega hebben verbeterd. Tegelijkertijd kochten ze bezittingen in Toro, Pintia en in Ribera del Duero, Alion.

De Vega Sicilia Especial is jaartalloze wijn is een blend van feitelijk de beste barriques Unico met als doelstelling om een uitermate consistente wijn te maken en daarin in Vega Sicilia een meester in. De Especial van Vega Sicilia 2016  is een blend van 1996, 1998 en 2002 jaargang. De neus is complex met vanzelfsprekend overeenkomsten met de reguliere Único, met fraaie kruiden en iets aards wat met de jaren voor nog meer complexiteit gaat zorgen. De smaak is medium-bodied met een levendige zuurgraad. Van deze 2016 release zijn 18.000 flessen geproduceerd en dit wordt wereldwijn gedistrubueerd waarbij ieder land maar een zeer kleine allocatie krijgt en dit na release bijna al direct uitverkocht is. 

Reserva Especial
Deze wijn wordt gecomponeerd uit een selectie van minstens drie verschillende topjaargangen Unico van tinto fino en cabernet sauvignon. Dit is uniek in Spanje en mogelijk zelfs in de hele wereld. De jongste jaargang is minstens tien jaar oud en rijpt op hout tot de assemblage en botteling plaatsvindt. De Reserva Especial wordt in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd en haalt elke keer weer buitengewoon hoge scores in de vakpers. Door de druiven van oude wijnstokken met een bijzonder hoge natuurlijke concentratie kan deze voortreffelijke wijn zijn fruit en geweldige complexiteit behouden en lengte ontwikkelen.

Spanje's onbetwiste equivalent van een Premier Cru is Vega Sicilia. Sinds de aanplant van de eerste druivenstokken zo'n anderhalve eeuw geleden verwierf de bodega een enorme reputatie. Vega Sicilia is vooral befaamd om de concentratie, levensduur en het unieke karakter van zijn wijnen. Na de instelling van de herkomstbenaming in 1982 maakt Vega Sicilia deel uit van de D.O. Ribera del Duero.

Druivensoorten
Het landgoed aan de rivier de Duero is duizend hectare groot. Daarvan is tweehonderd hectare beplant met druivenstokken. Het merendeel is tinto fino, de lokale variant van de tempranillo. Maar er zijn ook stokken met cabernet sauvignon, malbec, merlot en zelfs albillo, een lokale, witte druivensoort. De tinto fino en albillo groeien in gobelet-vorm, terwijl de Bordeauxvariëteiten langs ijzerdraad in guyot worden geleid.

Even geduld
Negen jaar geleden is er ook een kleine oppervlakte aangeplant met de druivensoorten chardonnay, viognier, marsanne en rousanne. Het zal nog even duren voordat we witte Vega Sicilia tegemoet kunnen zien: Vega wil alleen wijn van oudere stokken uitbrengen.

Late oogst
De bodem in het gebied is sterk kalkhoudend met een sediment van klei en kiezels. Er heerst een typisch landklimaat met warme dagen en, zelfs in de zomer, koude nachten. Dat komt door de ligging: zevenhonderd meter boven zeeniveau. Daarom worden de druiven pas zeer laat in het seizoen geoogst en hebben zij veel tijd om aroma's te vormen. Vaak haalt men de oogst pas half november binnen.

De geschiedenis van Vega Sicilia ontstaat in 1864 met een voor die tijd ongekend revolutionaire stap. In dat jaar sticht Eloy Lecanda het wijngoed en importeert 18.000 stekken van cabernet sauvignon, malbec, merlot en pinot noir uit Bordeaux. Die stekken plant hij op de finca van zijn vader, iets ten oosten van Valladolid. Een lange opvoeding op barrique en houten foeders volgt. Pas in 1915 bottelt het domein zelf de eerste Valbuena en Vega Sicilia. Vega Sicilia vestigt zijn reputatie voorgoed in 1929 op de wereldtentoonstelling van Barcelona. Daar krijgen de jaargangen 1917 en 1918 een onderscheiding. Vanaf dat moment vergroot het bedrijf zijn imago tot de huidige, haast legendarische dimensies.

In 1982 breekt een nieuw tijdperk aan met de overname van het domein door de huidige eigenaar, de familie Alvarez. Onmiddellijk start de nieuwe bezitter een omvangrijk programma van investeringen in de wijngaarden en de kelders, zonder het unieke karakter van Vega aan te tasten. In dat jaar wordt ook de D.O. Ribera del Duera ingesteld. Na de succesvolle overname van Vega Sicilia denkt de familie Alvarez aan verdere expansie. Zij gaan op zoek naar de beste terroirs en voegen in relatief korte tijd een aantal beroemde of veelbelovende wijngebieden aan hun bezit toe.

Dit domein, het meest bekende van Spanje, werd gesticht door Eloy Lecanda in 1864. Doorheen heel zijn geschiedenis heeft het domein toebehoord aan diverse families, doch heeft het steeds zijn uniciteit en klasse bewaard. Alles begon in 1848 toen Don Toribio Lecanda, een Bask, Marqués de Valbuena uit financiële moeilijkheden hielp door een domein van 2000 ha te kopen. Toen op 22 juli 1859 Don Eloy Lecanda dit domein erfde van zijn vader besloot hij er iets mee te doen. In 1864 trekt hij naar Bordeaux en koopt hij 18.000 wijnstokken: Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot en Pinot Noir. Toen hij deze op zijn Finca Vega Sicilia plantte, was dat voor velen een daad van verdwazing. Het domein leefde immers vooral van de veeteelt, de boomgaarden en de verkoop en aanmaak van keramiek.
Toen ook de familie Lecanda in financiële moeilijkheden raakte, deed er een nieuwe geldschieter zijn intrede: de familie Herrero. 15 jaar later verkreeg Antonio Herrero Velázquez het gehele domein. In 1905 kwam het beheer van het domein in handen van Txomin Garramiola. Deze Bask werkte eigenlijk voor de Riojabodega Cosme Palacio. Aangezien deze door de fyloxera moeilijkheden had om zijn klanten in Bilbao van wijn te blijven voorzien - Bilbao was op dat moment het zenuwcentrum voor de Spaanse wijnen en dan vooral die van Rioja - stelde hij voor aan de zonen van Antonio Herrero, die sinds 1901 verantwoordelijk waren voor het domein, om de bodega aan hem te verhuren voor een termijn van 10 jaar. Palacio nam Txomin als vertrouwenspersoon, hij zou de wijn maken. De stijl van deze wijn zou in de lijn liggen van de wijn die de klanten van Cosme Palacio gewend waren, d.w.z. in de stijl van Rioja: lange rijpingen op hout en botteling als de bestellingen arriveerden, niet eerder. Het domein luisterde toen naar de naam Bodegas de Lecanda.
Toen in 1915 de huur afliep en het domein werd herdoopt in Hijos de Antonio Herrero, konden de 3 broers Txomin overtuigen om op post te blijven. Het was immers een zaak van prestige dat de wijn verder zou gemaakt worden. Vanaf 1915 kon Txomin dan ook zijn eigen wijnen maken, die niet meer dienden om het tekort aan Rioja bij Cosme Palacio op te vangen. Dit betekende de geboorte van Vega Sicilia Unico en Valbuena.
De familie Herrero bewoog zich op dat ogenblik in de hoogste Spaanse kringen van de aristocratie en industriëlen. De bodega was een zwaar verlieslatende activiteit, doch de andere opbrengsten van de Finca dienden dit gat te dichten. Het was nooit zijn bedoeling om van Vega Sicilia een wijn te maken die gecommercialiseerd zou worden. De wijn was immers niet te koop… en diende enkel als prestige voor de familie Herrero. De wijn kon enkel met vriendschap gekocht worden en niet met geld. Indien iemand toch een fles wou kopen zonder bevriend te zijn met de Herrero’s, vroegen ze een prijs die buiten alle toenmalige verhouding lag. Zo ontstond langzaamaan de mythe van de duurste wijn van Spanje.
De wijn kende grote successen doorheen heel Europa in de jaren 20. In 1933 sterft Txomin en in 1952 wordt het domein verkocht aan Prodes, een zadenfabriek. Er was echter niet meer het enthousiasme van de broers Herrero. Tot de intrede van Jesús Anadón, die beheerder bleef van het domein tot de verkoop aan de huidige eigenaars.
De verkoop aan de familie Alvarez in 1982 was het beste wat Vega Sicilia kon overkomen. De familie kocht Finca Vega Sicilia als investering - de familiebusiness Eulen houdt zich voornamelijk bezig met industriële schoonmaak en bewakingsdiensten en is een van Spanjes grootste bedrijvengroepen. Zij gaven er zich rekenschap van dat de draad van de evolutie moest opgepakt worden en hebben sindsdien onophoudelijk in dit domein geïnvesteerd. Pablo Alvarez staat aan het hoofd van de groep Vega Sicilia.
Sinds 1998 staat Xavier Ausas als oenoloog aan het hoofd van de technische staf. Vandaag is Vega Sicilia meer levend dan ooit!
Variëteiten

Het gehele domein beslaat 1000 ha. 250 ha daarvan zijn wijngaarden, verdeeld onder Tinto fino (200 ha), Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. Er werd voor de viticultuur een meticuleus systeem ingevoerd waarbij de productie nooit boven de 22 hl/ha kan stijgen (max. 2 kg druiven per stok). De druiven worden nooit geoogst onder de 13% alcohol. Er staan 2200 stokken per ha aangeplant. De oudste wijnstokken worden gebruikt voor de Unico, de andere voor de Valbuena. Deze laatste bevat ook meer Merlot dan Cabernet Sauvignon, terwijl het bij de Unico net omgekeerd is.
Het hele gebied heeft een klei-kalkbodem, met een aantal gemengde zones en een deel alluviaal met zandbodems en keien (van het domein naar de Duero toe). Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Weinig neerslag (nooit meer dan 500 mm). Gemiddeld 2200 uren zon. De nabijheid van de Duero zorgt ervoor dat de ochtenddauw een verfrissend effect heeft op de wijngaarden.

Dé rode draad op dit domein: om goede wijnen te maken is er geen haast...

Het geheim van Vega Sicilia is gelegen in een complex van factoren:

* kwaliteit van de bodem
* klimaat (micro en meso)
* groot percentage zeer oude stokken
* zeer laag rendement, acht tot twintig hectoliter per hectare, afhankelijk van het jaar
* zeer lange rijping op vat
* perfectionisme in alle aspecten

 

Reserva Especial
Deze wijn wordt gecomponeerd uit een selectie van minstens drie verschillende topjaargangen Unico van tinto fino en cabernet sauvignon. Dit is uniek in Spanje en mogelijk zelfs in de hele wereld. De jongste jaargang is minstens tien jaar oud en rijpt op hout tot de assemblage en botteling plaatsvindt. De Reserva Especial wordt in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd en haalt elke keer weer buitengewoon hoge scores in de vakpers. Door de druiven van oude wijnstokken met een bijzonder hoge natuurlijke concentratie kan deze voortreffelijke wijn zijn fruit en geweldige complexiteit behouden en lengte ontwikkelen.

 

Unico
Unico is Vega's referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer éénderde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Na de gisting gaat de wijn een tijdje in grote eikenhouten foeders. Hierna vindt selectie van de wijn plaats: wordt het Unico of Valbuena? Als er voor Unico gekozen is, gaat de wijn ongeveer een jaar in nieuwe Franse eiken barriques. Vervolgens rijpt hij in Amerikaans eiken barriques. De duur daarvan hangt af van het jaar. Daarna gaat de wijn weer in grote foeders. Unico wordt meestal na ongeveer zes jaar houtrijping gebotteld en krijgt na die tijd nog minimaal vier jaar flesrijping. In uitzonderlijke jaren kan de duur van de houtrijping oplopen tot wel negen jaar. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. De blend bestaat meestal voor circa 80% uit tinto fino en circa 20% uit cabernet sauvignon. Soms gebruikt men ook een klein percentage merlot.

 

Valbuena
Valbuena maakt men meestal van een blend van ongeveer 80% tinto fino en 20% merlot en malbec. In een jaar dat er geen Unico wordt gemaakt kan daar cabernet sauvignon bijkomen. De stokken zijn minstens twintig jaar oud en de wijn krijgt drie tot vier jaar houtrijping volgens hetzelfde recept als Unico: eerst foeder, daarna één jaar Frans en Amerikaans barrique, vervolgens weer terug in houten foeder en tenslotte nog 1 à 2 jaar rust op fles. Pas na vijf jaar wordt Valbuena op de markt gebracht. Valbuena is een grote wijn op zich en heeft eigenlijk alle karakteristieken van de Unico, maar met een iets andere samenstelling van druivensoorten.

 

Ras, intensiteit, lengte
Alle wijnen van Vega combineren concentratie met elegantie, paren intensiteit en ras aan complexiteit en lengte. Valbuena is wat meer open en gemakkelijker te begrijpen dan de haast esoterische Unico en Reserva Especial. Aroma's die vaak terugkomen in proefnotities zijn: rood fruit - cassis, aardbei, kers - pruimen, mint, vijgen, kruiden, zoethout, mokka, kokos, chocolade en dergelijke. De wijnen lijken vaak veel jonger dan ze werkelijk zijn; met name de Unico en Reserva Especial.

 

Alion
In 1994 bracht Aliòn zijn eerste jaargang uit. De overname van de bodega was twee jaar daarvoor. Tussentijds zijn de kelders meerdere malen aangepast, de laatste keer vóór de oogst van 2000. Toen verving men de r.v.s.-gistingstanks door eikenhouten kuipen en nam een nieuwe, geklimatiseerde barrique-kelder in gebruik. Afgelopen zomer installeerde het bedrijf een geheel nieuwe bottellijn.

 

Moderne wijnen
Aliòn heeft een andere filosofie dan Vega Sicilia. In Aliòn maakt men moderne wijnen van 100 % tinto fino. De wijn gaat na de gisting gedurende veertien tot achttien maanden op nieuwe Franse barriques. Na de botteling ontvangt Aliòn nog twee jaar extra flesrijping. De stijl lijkt op die van een modern gemaakte grand cru uit Bordeaux en dan van tinto fino: geconcentreerd, maar met een zekere elegantie en grote lengte.

 

Tinto de Toro - Pintia
Dit nieuwste project van de familie Alvarez in het opkomende gebied Toro doet nu al het nodige stof opwaaien. Naar verluid stegen de prijzen van wijngaarden in het hele gebied toen het gerucht ging dat de eigenaar van Vega bezig was de beste terroirs te selecteren. De familie kocht zeventig hectare wijngaard in de geselecteerde zones. Een gedeelte daarvan is beplant met oude tinto de toro. Hoewel dit een variant is van de tempranillo zijn er toch duidelijke verschillen: de schil is dikker en de druiven zijn kleiner. Hierdoor is de tinto de toro beter bestand tegen de soms onbarmhartig schijnende zon en hoge temperaturen overdag.

 

Run
Alvarez bouwde nieuwe kelders in San Roman de Hornija tegenover de bodega van Dos Victorias. De eerste oogst 2001 gooide meteen zeer hoge ogen bij de bekende wine critics. In de USA is er een run ontstaan op deze wijn, wat opmerkelijk is voor een eerste jaargang!

 

Beschikbaarheid
De Pintia is uiterst beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude stokken is gemaakt. In de toekomst zal de productie toenemen. Pintia voedt men twaalf tot veertien maanden op, op nieuwe eiken vaten waarvan 70 % Frans en 30 % Amerikaans. De wijn kenmerkt zich door een heftige concentratie met bakken rood en zwart fruit, ondersteund door een fraaie kruidigheid en de vanilletoon van de barriques.


Rating: 95


eRobertParker.com #221 Oct 2015

The NV 2016 Único Release Reserva Especial is a blend of different harvests looking for a consistent style. In the case of the wine that will be sold in 2016, it's a blend of 1996, 1998 and 2002. The nose is complex, reminiscent of the regular Único, with some herbal undertones, plenty of spices and something earthy, starting to develop some more complexity. The palate is medium-bodied with lively acidity (I think it blends three vintages that were above the average in acidity), but does not show the depth and elegance of the 2015 release. Even though they look for a consistent style through the different releases, there is no doubt that the vintages that compose the blend have some effect and the different bottlings show quite differently. I've been wanting to do a vertical (?) of Reserva Especial, as it's a wine that is not very well known and I think deserves more attention. Some 18,000 bottles of the blend to be released in 2016 were produced.

A couple of weeks before my appointment at Vega Sicilia, the big news broke: Javier Ausás, long time technical director at the Vega Sicilia group (recently renamed Tempos Vega Sicilia, a name that is a little pompous if you ask me), was leaving. A few days before I went, his replacement was named: Gonzalo Iturriaga. Who? That's exactly what everyone thought too! Iturriaga is an agricultural engineer with some experience in Ribera, one year in the early days of Alonso del Yerro, and then five years in Extremadura in charge of the wines of Habla, an ambitious project in a southwestern zone of Spain off the beaten track that didn't really take off. He spent his last five years selling yeasts and other oenological products for the French company Lamothe-Abiet, a CV that a priori looks a little poor for someone who is taking over the most prestigious winery from Spain. But let's give him time -- it will take a few years until we see any of his wines in the market -- and hope for the best.
Other than that, they are releasing Único 2007 and 2008 before they sell 2005 and 2006, as the former are lighter vintages, and the latter are more powerful and require/benefit from some time in bottle. After tasting the wines, I followed the opened bottles and was a little worried to see that the wines showed plenty of oxidative aromas the day after, not what I expect for wines designed for a long and slow development in bottle.

Wijnsoort: Rood
Druif: Cabernet Sauvignon, Tempranillo
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Ribera del Duero
Wijnhuis: Vega Sicilia
Website URL:
Jaar: 2016
Drinken: 2016-2030
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Kist (OWC)
Opmerking verpakking: In OWC bij bestelling van 3 flessen
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

HEERLIJK FRIS FRUITIG PERZIK MET BOTERTJE

- JEAN S
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen