Taylor's 10 year old Tawny Port

Waardering:
100 % of 100
23,95 19,79
Wijnsoort Port
Land Portugal
Regio Douro
Appellatie Douro (Appellatie)
Wijnhuis Taylor's Port
Jaar 2019
Druif Blend Rood
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (19%)
Drink venster 2020 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Job Bearsley wordt algemeen beschouwd als de oprichter van Taylor's. Deze Engelse handelaar deed rond 1670 al zaken in noord Portugal. Net als enkele van zijn landgenoten moet hij zich specifiek hebben bezig gehouden met verhandeling van Portugese gezouten kabeljauw, graan, fruit en olie in ruil voor Britse wol.

Interessant detail is dat het 4XX symbool in het logo van Taylor's lange tijd eigenlijk het wolmerk was van het bedrijf. De eerste opgetekende bewijzen van Bearsley's activiteit in de wijnhandel dateren van 1692. Een decennium later profiteert zijn firma aanzienlijk van een handelsverdrag tussen Engeland en Portugal dat belastingvrije import van Britse lakens mogelijk maakte. In de Engelse havens bedroegen de invoerrechten op Portugese wijn nog maar een derde van wat geheven werd op Franse wijn. Behalve veel goedkoper was de handel in port ook patriottisch: Engeland was in die periode namelijk voortdurend in oorlog met Frankrijk.

Begin achttiende eeuw besluit Job Bearsley's zoon Peter zélf op zoek te gaan naar goede wijn en gaarden in plaats van alleen als transporteur op te treden. Zijn pioniersgeest leidt hem stroomopwaarts waar hij in 1744 als eerste Engelsman in het bezit komt van een stuk grond in het Dourogebied. Het landgoed met bebouwing in Salgueiral vlakbij Régua maakt nog steeds onderdeel uit van Taylor's.

Vele generaties volgen elkaar op en dat maakt het bedrijf in de portwereld uniek. Tot op de dag van vandaag, net als in het jaar van oprichting in 1692, is Taylor's een familieconcern dat nog nooit verkocht, gekocht of overgenomen is. Op dit moment staan Alistair Robertson en Huyshe Bower - beide Yeatman afstammelingen - aan het roer.

De Taylor’s 10 Years Old Tawny Port heeft een rode kleur met bruine schakeringen en een licht oranje schittering. Het heeft een fruitige, frisse en complete neus met verse noten, rijp fruit en vijgen. In de mond is hij fruitig ,elegant en vriendelijk met zoethout aroma’s, mokka, koffie, chutney en cacao. Drink de Taylor’s 10 Years Old Tawny Port koel maar niet te koud dus zo rond de 12 a 14 graden celcius. Waarschijnlijk niet nodig om te vermelden maar dit is heerlijk bij oude gerijpte kazen maar ook bij caramel, gedroogde vruchten, kaneel en citrusfruit.

 

Vineyard for Taylor's 10 year old Tawny Port

Port ontleent zijn naam aan de stad Porto maar wordt gemaakt van druiven uit wijngaarden die ver buiten deze stad liggen. Het herkomstgebied voor port is de Dourovallei, om precies te zijn het gedeelte tussen Regua - zo'n tachtig kilometer stroomopwaarts van Porto - en de Spaanse grens. Al in 1756 kreeg de streek zijn officiële herkomstbenaming. Een andere bijzonderheid was de lange tijd geldende verplichting dat alle portwijn verhandeld diende te worden via Vila Nova de Gaia, een voorstad van Porto. De wijnen rijpten daar om praktische redenen: het klimaat is er geschikter dan in de Dourovallei terwijl de ligging bij zee de mogelijkheid bood ze direct te verschepen.

Job Bearsley wordt algemeen beschouwd als de oprichter van Taylor's. Deze Engelse handelaar deed rond 1670 al zaken in noord Portugal. Net als enkele van zijn landgenoten moet hij zich specifiek hebben bezig gehouden met verhandeling van Portugese gezouten kabeljauw, graan, fruit en olie in ruil voor Britse wol.

Interessant detail is dat het 4XX symbool in het logo van Taylor's lange tijd eigenlijk het wolmerk was van het bedrijf. De eerste opgetekende bewijzen van Bearsley's activiteit in de wijnhandel dateren van 1692. Een decennium later profiteert zijn firma aanzienlijk van een handelsverdrag tussen Engeland en Portugal dat belastingvrije import van Britse lakens mogelijk maakte. In de Engelse havens bedroegen de invoerrechten op Portugese wijn nog maar een derde van wat geheven werd op Franse wijn. Behalve veel goedkoper was de handel in port ook patriottisch: Engeland was in die periode namelijk voortdurend in oorlog met Frankrijk.

Begin achttiende eeuw besluit Job Bearsley's zoon Peter zélf op zoek te gaan naar goede wijn en gaarden in plaats van alleen als transporteur op te treden. Zijn pioniersgeest leidt hem stroomopwaarts waar hij in 1744 als eerste Engelsman in het bezit komt van een stuk grond in het Dourogebied. Het landgoed met bebouwing in Salgueiral vlakbij Régua maakt nog steeds onderdeel uit van Taylor's.

Vele generaties volgen elkaar op en dat maakt het bedrijf in de portwereld uniek. Tot op de dag van vandaag, net als in het jaar van oprichting in 1692, is Taylor's een familieconcern dat nog nooit verkocht, gekocht of overgenomen is. Op dit moment staan Alistair Robertson en Huyshe Bower - beide Yeatman afstammelingen - aan het roer.

Kenmerken
Wijnsoort Port
Land Portugal
Regio Douro
Appellatie Douro (Appellatie)
Wijnhuis Taylor's Port
Druif Blend Rood
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2019
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2030
Alcohol % 19
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Ja
Afsluiting Kurk
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Taylor's 10 year old Tawny Port
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

05.10.2022

2021 Enate Rose

"Alles wat ik van een rosé verwacht." Alex Mesman

Bekijk product recensie