Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

Taylor's 10 Year Old Tawny

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

Taylor's 10 Year Old Tawny

€ 21,95
niet op voorraad
+5 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Port
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Portugal
Streek:
Wijnhuis: Taylor
Jaar:
Drinken:
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol: 20.5%
Smaaktype: Zacht en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: nvt

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De druiven voor deze 10 jaar ooude port van Taylor zijn de typische portdruiven de touriga francesa, tinta roriz & touriga nacional Dez 10 year old tawny van Taylor is in het glas zacht bruin gekleurde port met licht oranje schittering heeft ontwikkelde maar toch frisse neus met verse noten, rijp fruit en vijgen. In de mond is hij elegant en vriendelijk met zoethout aroma’s, mokka, koffie, chutney en cacao. Door zijn langdurig zwoele afdronk met veel complexe indrukken is dit in de wijnspijscombinatie fantastisch bij desserts met caramel, gedroogde vruchten, kaneel en citrusfruit. Het liefst geschonken op 15° Celsius is dit een geweldige (port)wijn bij oude kazen.

Lange rijping op vat versoepelt een stevige wijn. Het volle robijnrood maakt plaats voor een bruine gloed. Juist aan deze amber of taankleuring ontleent tawnyport z’n naam. Een Tawny begint z’n leven dus eigenlijk als Ruby. Ook voor Tawny worden handgeplukte touriga francesa, tinta roriz en touriga nacional van de beste wijngaarden in de Cima Corgo en Douro Superior in de lagares getreden zodat alle smaak en kleur uit de druiven in de most terechtkomt. Na de intensieve inweekperiode komt de gisting verder op gang en kan het alcoholpercentage oplopen. Als ongeveer 8% is bereikt wordt het proces gestopt door toevoeging van wijnalcohol en kan het sap voor langdurige rijping op hout. Dat gebeurt bij Taylor’s in vaten van ongeveer 630 liter. Gedurende deze lagering worden de geur en smaak complexer en verfijnder. De intense fruitigheid van de jeugdige port gaat langzaam veranderen in de kenmerkende aroma’s van een belegen port. Omdat Taylor’s in de loop van de tijd een grote reserve aan op fust gerijpte port heeft opgespaard is het bedrijf de leidinggevende producent van dit type wijnen. Zowel de 10, 20 30 als 40 jaar op hout opgevoede Tawny behoren tot het ruime assortiment.

Port ontleent zijn naam aan de stad Porto maar wordt gemaakt van druiven uit wijngaarden die ver buiten deze stad liggen. Het herkomstgebied voor port is de Dourovallei, om precies te zijn het gedeelte tussen Regua - zo'n tachtig kilometer stroomopwaarts van Porto - en de Spaanse grens. Al in 1756 kreeg de streek zijn officiële herkomstbenaming. Een andere bijzonderheid was de lange tijd geldende verplichting dat alle portwijn verhandeld diende te worden via Vila Nova de Gaia, een voorstad van Porto. De wijnen rijpten daar om praktische redenen: het klimaat is er geschikter dan in de Dourovallei terwijl de ligging bij zee de mogelijkheid bood ze direct te verschepen.

Job Bearsley wordt algemeen beschouwd als de oprichter van Taylor's. Deze Engelse handelaar deed rond 1670 al zaken in noord Portugal. Net als enkele van zijn landgenoten moet hij zich specifiek hebben bezig gehouden met verhandeling van Portugese gezouten kabeljauw, graan, fruit en olie in ruil voor Britse wol.

Interessant detail is dat het 4XX symbool in het logo van Taylor's lange tijd eigenlijk het wolmerk was van het bedrijf. De eerste opgetekende bewijzen van Bearsley's activiteit in de wijnhandel dateren van 1692. Een decennium later profiteert zijn firma aanzienlijk van een handelsverdrag tussen Engeland en Portugal dat belastingvrije import van Britse lakens mogelijk maakte. In de Engelse havens bedroegen de invoerrechten op Portugese wijn nog maar een derde van wat geheven werd op Franse wijn. Behalve veel goedkoper was de handel in port ook patriottisch: Engeland was in die periode namelijk voortdurend in oorlog met Frankrijk.

Begin achttiende eeuw besluit Job Bearsley's zoon Peter zélf op zoek te gaan naar goede wijn en gaarden in plaats van alleen als transporteur op te treden. Zijn pioniersgeest leidt hem stroomopwaarts waar hij in 1744 als eerste Engelsman in het bezit komt van een stuk grond in het Dourogebied. Het landgoed met bebouwing in Salgueiral vlakbij Régua maakt nog steeds onderdeel uit van Taylor's.

Vele generaties volgen elkaar op en dat maakt het bedrijf in de portwereld uniek. Tot op de dag van vandaag, net als in het jaar van oprichting in 1692, is Taylor's een familieconcern dat nog nooit verkocht, gekocht of overgenomen is. Op dit moment staan Alistair Robertson en Huyshe Bower - beide Yeatman afstammelingen - aan het roer.

Dit is een perfect glas voor ieder genietersmoment: geweldig bij chocola, amandelen, walnoten en mooie rijke kazen. Koel te serveren. Heerlijk bij oude kazen.
Rating: nvt


Wijnsoort: Port
Druif: Tinta Roriz, Touriga
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Portugal
Streek: Douro
Wijnhuis: Taylor
Website URL:
Jaar:
Drinken:
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Ja
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Nee
Alcohol: 20.5%
Smaaktype: Zacht en complex
Serveertemperatuur: 12-14
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: After-diner, Borrel, Dessert
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking: in luxe doos verpakt
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Volgens etiket biologisch geteeld zonder sulfiet wat ik erg bijzonder vind want het is een prima wijntje (normaal ben ik niet dol op sulfietvrije wijn..) ruikt prima naar blauwe bessen en braam. Het palet bestaat uit pruim, stevig hout en ander zwart. Medium afdronk.

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen