U het gerecht en wij adviseren de wijn! wijn vinden

Varkenshaas is een stuk vlees dat afkomstig is van de borstkas van het varken en dat bekend staat om zijn zachte en sappige structuur. Er zijn verschillende manieren om varkenshaas te bereiden, afhankelijk van je voorkeur. Hieronder geef ik een voorbeeld van hoe je varkenshaas op de grill kunt bereiden, en welke wijn ik zou aanbevelen om erbij te serveren. Voor de bereiding van de varkenshaas heb je de volgende ingredienten nodig:

1 varkenshaas
1 tl zout
1 tl peper
1 tl knoflookpoeder

Verwarm de grill voor op medium hoogte. Snijd eventuele harde vetlaagjes van de varkenshaas af en bestrooi het vlees met zout, peper en knoflookpoeder. Leg de varkenshaas op de grill en bak het vlees ongeveer 15-20 minuten aan beide kanten, of totdat het vlees gaar is. Controleer de gaarheid van het vlees met een vleesthermometer. Het vlees is gaar wanneer de kern van het vlees een temperatuur heeft van 60 graden Celsius. Laat het vlees even rusten voordat je het aansnijdt, zodat het vocht zich kan verdelen en het vlees niet uitdroogt.

Wanneer de varkenshaas gaar is, is het tijd om een wijn te kiezen die goed bij het gerecht past. Een rode wijn met medium tannines zoals een Pinot Noir of een Merlot zou goed passen bij de smaken van de varkenshaas. Deze wijnen hebben voldoende body om op te gaan tegen de smaken van het vlees, maar zijn niet zo robust en tannine-rijk. Ook goede begeleiders is een wijn met carignan of een portugese Touriga.  Carignan of Touriga Nacional zijn beide druivensoorten die vaak gebruikt worden voor de productie van rode wijnen. Beide druivensoorten zijn afkomstig uit Zuid-Frankrijk en Portugal en worden gekenmerkt door hun krachtige, robuuste smaak met tonen van rijpe bessen en specerijen.

Carignan wijnen hebben vaak een volle, ronde smaak met tonen van donker fruit zoals bessen en kersen, evenals tonen van kruiden en specerijen. Touriga Nacional wijnen hebben vaak een intenser aroma met tonen van rijp fruit zoals kersen, bessen en pruimen, evenals tonen van specerijen en chocolade.

Als je liever een witte wijn drinkt, dan is een droge stevifge witte wijn zoals een (houtgerijpte) Chardonnay of een witte houtgerijpte Rioja een goede keuze. Deze wijnen hebben voldoende zuurgraad om op te gaan tegen de hartige smaken van het vlees en zullen de smaken van het gerecht verfijnen.