Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Sherry soorten, druiven en opvoeding

Er zijn 7 types Vinos de Jerez.
De types verschillen -door meerdere oorzaken- sterk van elkaar:

1: Manzanilla
2: Fino
3: Amontillado
4: Oloroso
5: Medium
6: Cream
7: Pedro Ximenes of PX

Tussen Amontillado en Oloroso in ligt de zeldzame Palo Cortado, met een hazelnootachtig karakter en een diepe kleur. (dankjewel Jan en Toos voor het meebrengen...)
Pale Cream is een bleke zoete sherry die wel populair is in Engeland, maar hier nauwelijks voorkomt.
Moscatel ten slotte is een andere zoete sherry gemaakt van alleen de moscateldruif.

Drie stijlen van de zeven, met FLOR, zijn gerijpt in een SOLERA.

FLOR
Na de wijnbereiding, inclusief een lichte versterking, gaan de Jerezwijnen op vat om te rijpen.
Op Fino's (ook het Finotype Manzanilla) bloeit tijdens het rijpen op natuurlijke wijze een laag flor. Flor betekent letterlijk 'bloem'. Dit laagje grijswitte gistcellen zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de wijn kan en de wijn zodoende licht van kleur en fris van smaak blijft.
Bovendien geeft flor aan Fino een speciaal amandeleachtig, bloemig en kruidig aroma en "eet" het de glycerine op waardoor de wijn zo'n droge smaak krijgt.

Laat men Fino's ongestoord rijpen, dan verdwijnt de florlaag geleidelijk.
De wijn krijgt dan weer contact met de buitenlucht en begint te oxideren.
Het type wijn dat dan ontstaat heet Amontillado.

De bereiding van Manzanilla en Fino is identiek.
Manzanilla rijpt echter in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda en Fino in de steden Jerez de la Frontera of El Puerto de Santa Maria.
Aan de kust is het koeler en daarom groeit flor hier flinker.

De driehoek 'Jerez - Sanlúcar - El Puerto' is om twee redenen bijzonder.
Allereerst door het klimaat, hitte en zee wind vanuit het westen. Ten tweede : de bodem, de zogeheten albariza.
Deze is oogverblindend wit en kalkrijk (sommige wijngaarden bevatten wel 80 % kalk!). Deze kalkbodem absorbeert het regenwater goed, zodat er altijd een voorraadje water in de bodem aanwezig is voor de wijnstokken.

Solera
Naast Flor heeft Sherry een tweede geheim. In de bodegas liggen de wijnen te rijpen in duizenden vaten, in verschillende lagen op elkaar gestapeld: de zogenaamde solerasystemen.
De onderste laag bevat de oudste wijn. De lagen daarboven, de criaderas, bevatten steeds iets jongere wijnen.

Uit de onderste vaten komt de sherry die op fles gaat.
De afgetapte wijn vervangt men met wijn uit het bovenliggende vat en die wijn weer met wijn uit het daarboven ligggende vat.
Dat gaat zo tot de bovenste vaten. Hierin komt elk jaar verse wijn van de laatste oogst.

In het solerasysteem neemt de jonge wijn dus, stap voor stap, de karakteristieken van de meer gerijpte wijnen over.
Zo ontstaat de constante kwaliteit.

Solera systeem

De Sherry druiven op een rij

1. Palomino Fino
De Palomino Fino is met 90 % van de aanplant de belangrijkste sherry druif. Het is een witte druif met kruidige en citrus aroma's, relatief weinig suiker en veel zuur. Hij staat aan de wieg van de droge Fino en Olorosotypes.

2. Pedro Ximénes
Dit is de tweede druif van het sherry gebied., vaak afgekort tot PX. Het is een witte druif die belangrijk is om andere sherry's aan te zoeten en voor de zoete pure PX-wijn. Veel van de PX druiven voor sherrys komen uit Montilla-Moriles.

3. Moscatel
In het sherrygebied wordt met name rond het dorpje Chipiona de bekende muskaatdruif verbouwd. Deze aromatische druif wordt net als PX gebruikt voor het zoeten van droge sherry's en voor de pure moscatelsherry.

Oloroso & Medium
Na Fino, Manzanilla en Amontillado is het toneel nu aan Oloroso en Medium.
Oloroso is een type dat zonder flor rijpt.
Medium onstaat door het mengen van droge met wat zoetere sherry.
Je zult ervaren dat dit twee krachtige types zijn. Niet alleen de kleur is donkerder, ook de smaak is uitgesprokener.

Mixen met Medium!!!
Meng voor een verleidelijk begin van een zwoele avond, buiten in de tuin of binnen voor de haard, 2/3 Medium met 1/3 Sprite.
Serveer deze mix in een whiskeyglas met veel ijs en eeen schrijfje sinaasappel.
Vervang voor een bittere variant de Sprite door Tonic.

Jaargangen bij Vinos de Jerez?
Anders dan bij de meeste wijnen zie je op een sherryfles nooit (een enkele uitzondering daargelaten) een oogstjaar staan.
Dit heeft alles te maken met het solerasysteem dat het hart vormt van de sherrybereiding..
Zoals eerder beschreven worden hierin verschillende jaargangen gemengd om zo tot een constante, unieke stijl te komen.

Elke jerez wijn rijpt minimaal 3 jaar, maar meestal langer.
Op sommige wijnen staan deze minimum leeftijg wel vermeld, bijvoorbeeld op de "VORS"-wijnen : die zijn minimaal 30 jaar oud.

Wijn & spijs
Nog plezieger dan de wijnen van Jerez proeven is de wijnen van Jerez proeven mét iets ernaast.
Sherry is misschien wel meer dan andere wijnen geschikt om naast eten te serveren. Door hun krachtige, typische karakter hebben deze wijnen bijvoorbeeld geen moeite met zout; dat is bij veel witte en rode wijnen wel anders.

Denk aan pittige worsten met ui, paprika en verse pepers.
Tonijn tartaar met gekonfijte tomaten.
Kippeboutjes met olijven!!!
Gegrilde groene asperges met serranoham.

Artikel 1 tot 10 van 65

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Lustau Manzanilla Papirusa sherry (0.375ltr)

    Maak favoriet

    26 op voorraad

    Verfijnde droge sherry die is gerijpt in het kustplaatsje Sanlúcar de Barrameda. Een lichte ziltigheid maakt de wijn mooi en delicaat. Manizanilla Papirusa wordt gemaakt van de palomino fino. De rijping vindt plaats in houten vaten waarin zich de befaamde 'flor' ontwikkelt, een grijswitte laag gistcellen. Beoordeeld met 92 Parkerpunten. Flesje van 0.375 ltr
    Lees meer

  • Alvaro Domecq Manzanilla La Jaca sherry

    Maak favoriet

    16 op voorraad

    De hoogwaardige sherry´s van Alvaro Domecq zijn sinds kort bij ons verkrijgbaar. Hoewel minder bekend in Nederland dan andere sherry's is de La Jaca een van de meest gewaardeerd en door deskundigen wordt er zeer gepassioneerd gesproken en geschreven over deze Jerez wijn. Het is droog maar met een fris zoetje.
    Lees meer

  • Gutiérrez Colosía Fino sherry

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Deze Fino is de aperitiefsherry bij uitstek. Deze Fino heeft een stuk Manzanilla-karakter door zijn ligging aan de oevers van de Guadelete-rivier. Omwille van geografische redenen mag de term Manzanilla niet gebruikt worden. De sherry komt van een Solera van 4 jaar. In het glas is de sherry bleekgeel en fonkelend. Bloemig, fris, zilte toets, verse amandel en vineus. Het eerste smaakcontact is fruitig maar beendroog met een structuur die (omwille van zijn jeugdigheid) een wijnachtig karakter vertoont. Subtiele zurenstructuur, samenhangend en loepzuiver. Niet te vergelijken met de Fino’s in de grootdistributie die al te vaak geoxideerd zijn.
    Lees meer

  • Valdespino, Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    De NV Manzanilla Deliciosa en Rama komt uit de jaarlijkse botteling van de Manzanilla van de wijnmakerij in de Calle Misericordia in Sanlúcar de Barrameda. Deze sherry/wijn is slechts zeer licht gefilterd en heeft rond de zes jaar onder flor mogen rijpen. De Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera is altijd een tandje hoger in intensiteit, complexiteit en diepte dan hun normale Manzanilla. De Valdespino Deliciosa is elegant, krachtig, gebalanceerd en intens met de veelbetekenende neus en smaak van de zee. Dit is fantastisch bij eten (Fruit du Mer). Van de Deliciosa En Rama  zijn slechts 7.000 flessen van 375 milliliter gebottled in maart/april 2017.

    92/100 Parker


    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Manzanilla

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    Bij Rey Fernando De Castilla voert men twee kwaliteitslijnen, de “Classic” en de “Antique”. Deze Manzanilla komt uit de Classic lijn en lijkt door de ‘flor-rijping’ op een fino vanwege zijn strogele kleur. Omdat de wijngaarden van deze palamino in een unieke zone vlak aan zee liggen, bij het plaatsje Sanlucar de Barrameda, is de invloed van de zee terug te vinden in de ziltige, mineralige smaak. De beendroge sherry is aromatisch met hints van met zeewier en ingelegde citroen. Dankzij de frisse zuren is hij goed te gebruiken bij pittige tapas zoals bijvoorbeeld gepeperde sardines en zwarte olijven, of andere (rauwe) zoutige visjes en pittige garnalen. Drink de wijn koud op 8 graden.
    Lees meer

  • Rey Fernando de Castilla Classical Dry Fino

    Maak favoriet

    20 op voorraad

    Bij Rey Fernando De Castilla voert men twee kwaliteitslijnen, de “Classic” en de “Antique”. De Fino is een strakke, droge, lichtgouden sherry met de typerende florrijping en een alcoholpercentage van 15%. De versterkte wijn van 100% palamino-druiven komt van de kalkrijke witte Albariza grond en heeft lichte gisttonen en nuances van bloesem, amandel en gebrande nootjes. Het is een delicate aperitiefwijn, maar zeker ook te gebruiken aan tafel. Een prijswinnende combinatie van langoustine, pata negra, watermeloen en gerookte tomaat geeft de verrassende mogelijkheden aan. Daarnaast niet te vergeten als oester of mossel wijn! Drink de wijn koud op 8 graden.
    Lees meer

  • Valdespino, Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De NV Manzanilla Deliciosa en Rama komt uit de jaarlijkse botteling van de Manzanilla van de wijnmakerij in de Calle Misericordia in Sanlúcar de Barrameda. Deze sherry/wijn is slechts zeer licht gefilterd en heeft rond de zes jaar onder flor mogen rijpen. De Manzanilla Deliciosa En Rama Saca Primavera is altijd een tandje hoger in intensiteit, complexiteit en diepte dan hun normale Manzanilla. De Valdespino Deliciosa is elegant, krachtig, gebalanceerd en intens met de veelbetekenende neus en smaak van de zee. Dit is fantastisch bij eten (Fruit du Mer). Van de Deliciosa En Rama  zijn slechts 7.000 flessen van 375 milliliter gebottled in maart/april 2018.

    92/100 Parker


    Lees meer

  • Pérez Barquero Gran Barquero Fino Sherry

    Maak favoriet

    28 op voorraad

    De Gran Barquero van Perez Barquero heeft ongeveer 6 jaar gerijpt in eiken vaten. Dit is een heerlijke sherry welke 'stand-alone' als aperitief erg fraai is maar is zeker een aanrader bij chocolade-desserts en oude (harde) kazen. Ook geweldig bij een Espresso. 

    92/100 Parker


    Lees meer

  • González Byass Nectar Pedro Ximenez Sherry Dulce

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Zoete Pedro Ximenez sherry, vol van smaak gemaakt door González Byass. Mooie donkere mahoniekleur met aroma's van rozijnen en karamel. Deze sherry heeft een wat stroperige structuur. De smaak is zijdeachtig zoet met gedroogd fruit, rozijnen, dadel, karamel, noten en vijgen. Wij adviseren deze sherry licht gekoeld te serveren. 

    De Nectar PX Sherry is erg aan te bevelen als aperitief en dé ultieme en verrassende begeleider van een kaasplankje. Daarnaast ook heerlijk bij desserts met ijs, chocolade en tiramisu.


    Lees meer

  • Lustau Puerto Fino sherry

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Een prachtige sherry van het fameuze huis Lustau. Intens, smaakvol. Een uitstekend aperitief maar ook een uitstekende begeleider bij vis- en schaaldieren.
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 65

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Voor de liefhebbers van een volle chardonnay is dit zeker een aanrader. Qua prijs wat gunstiger dan vergelijkbare wijnen uit Amerika.

- Rob
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen