Reypenaer kaas XO Reserve 3 jaar gerijpt

 15,75  14,45
Land Nederland
Wijnhuis Wijngaard Kaas
Biologisch Nee
Ten Minste Houdbaar Tot 20 mrt. 2006
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over dit product

De Reypenaer XO Reserve wordt geproduceerd door een kleine kaasmakerij op traditionele wijze maar is inmiddels het meest bekende nederlands kaasje wat met recht het predicaat Grandcru verdient en dus niet verrassend dat wij deze geweldige kazen online aanbieden. De XO is het topmodel en deze kaas wordt maar liefst 2.5 tot 3 jaar lang historisch gerijpt in het unieke microklimaat van het oude pakhuis in Woerden met natuurlijke verschillen in temperatuur en vochtigheid dus niets geen industriele geregeld klimatisering. 

Door uit de beste tijd van het jaar een kleine partij Reypenaer kazen te selecteren hebben Jan en Rien van den Wijngaard een bijzondere kaas weten te ontwikkelen. Deze wordt gemaakt van het zachtste zuivel, van de melk van de koeien die buiten lopen in de zomertijd. De Nederlandse zomer met afwisselend aangename temperaturen en regen zijn de basis voor sappig en groen gras. De weidegang van de koeien levert zuivere melk, die veel eiwit en melkvet bevat. In de zomertijd is er een aangename temperatuur in het historische kaaspakhuis, waardoor de Reypenaer al op jonge leeftijd veel smaak kan ontwikkelen. Dit terwijl de relatief hoge luchtvochtigheid uitdroging van de kwetsbare jonge kaas tegengaat.

De Reypenaer X.O. Reserve verliest veel gewicht tijdens de langdurige rijping. In combinatie met het zachte zuivel ontstaat daardoor zijn kenmerkende platte vorm. Deze kaas van zomermelk uit augustus/september is voor echte levensgenieters; heerlijk op het balkon, bij het open vuur of binnen bij de open haard. Als u geniet van deze bijzondere kaas, dan proeft u overtuigende aroma’s waar alle smaakbelevingen bij elkaar komen. Het is het hoogst haalbare op rijpings- en smaakniveau.

De XO Reserve heeft een uitzonderlijk complexe, diepe smaak en geur met gerijpte mineraalkristallen. In de mond proeven we karamel, cognac, walnoot, boter, gras en een fraaie ziltigheid. In Spijs-tab vindt u aanbeveling voor bijpassende wijnen maar zeker bij deze XO adviseren wij volle wijnen met fruitige/zoete tonen zoals een Ripasso of een Amarone. Een veelgemaakte fout is dat er te zware/tanninerijke wijnen bij kaas worden gedronken en dit is overheersend en niet aanvullend. Zeker met de XO is ons advies om deze kaas te snijden met de bijbehorende Le Guilotin welke ook verkrijgbaar is bij Grandcruwijnen. Hiermee kan de kaas zeer dun worden gesneden waardoor de kaas smelt op de tong en het gehele pallet aan smaken vrij komt

Rode wijnen met een zoet karakter zoals Amarone of Ripasso zijn ideale partners met een lang gerijpte Gouda zoals de Reypenaer VSOP en XO. Het is zonde om een zware tannine rijke rode wijn te drinken bij de geweldige kazen. Zonde van de kaas en zonde van de wijn.

Kenmerken
Delicatessen Type Kaas
Land Nederland
Wijnhuis Wijngaard Kaas
Biologisch Nee
Vegan Nee
Netto gewicht 100 gram
Ten Minste Houdbaar Tot 20 mrt. 2006
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Reypenaer kaas XO Reserve 3 jaar gerijpt
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

28.07.2022

2019 Ossian Quintaluna Verdejo

"Perfecte verdejo - peertje, goed zuurtje, beethe granny smith en citrus..." Mijndels

Bekijk product recensie