Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijnen van Rafael Palacios kopen

Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het Riojastadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van 9 broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn Plácet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage te hebben gelopen in Valdeorras in Galicia, was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003, en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, de Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden, waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat deze te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn 2de wijn, de Louro volgde één jaar later en sedert 2011 is er de basiswijn Bolo.

Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om nog beter te doen. De bouw van de bodega zelf is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ook daarvoor de plannen voldoende gerijpt.


Rafael zelf noemt de Godello de long van zijn wijnen; het is een glycerische cépage, met bijzonder weinig aroma’s. Niettemin is deze druif op grote hoogtes in staat tot ware topprestaties met een fraîcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge tartraatzuren wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. De Treixadura is vergelijkbaar met de Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten.
Intussen heeft Rafa 21 ha in eigendom, waarvan bijna 20 ha Godello en iets meer dan 1 ha Treixadura. Verder controleert hij nog 8 ha Godello. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.

De naam van de wijn As Sortes is Galicisch voor de ‘erfloten’. Het Galicisch erfrechtelijk systeem zit immers zo in elkaar dat elk kind een gelijk deel van een stuk grond krijgt, op die manier worden de wijngaarden natuurlijk ongelooflijk versnipperd en krijgt iedereen een ‘sorte’ of erflot. Het gebeurt vaak dat een wijngaard van 1 ha verdeeld is 10 verschillende erfloten of ‘sortes’. Het meervoud As Sortes zijn dus vele erfloten samen in één wijn. Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m.
Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Vooral de hoogte en oriëntatie bepalen verder de verschillende microklimaatjes.
De meest aromatische druiven door hun noordoriëntatie komen van Sorte Val Verde, Antiga en Chandoiro. De meest frisse door de grote hoogte zijn Sorte dos Santos, a Coalleira, Chao do Couso en O Serro. De meest complexe door hun zuid en zuid-west oriëntatie en grote hoogte zijn Sorte O Soro, Os Caneiros en Falcoeira.

Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen.
Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxigenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s.
Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen.
De As Sortes wordt vergist in grote houten foeders van 500 liter gedurende een goede maand, waarna de wijn in dezelfde foeders een élevage van 6 maanden krijgt. Louro krijgt zijn gisting op foeders van 3000 liter gedurende één maand en een élevage van 5 maanden extra. Bolo wordt gevinifieerd op inox cuves.

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Rafael Palacios Louro Do Bolo

    Maak favoriet

    12 op voorraad

    Deze wijn wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Galicië. Volgens Parker een van de beste witte wijnen onder de 20 euro. De louro de Bolo heeft een ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Fris exotisch citrusfruit met toetsen van szechuanpeper en bloemen. In de mond ervaren we goed geïntegreerde rijpe zuren, een charmante molligheid, een rijk en gevuld midden, met in de retro een discrete exotische toets. Het geheel wordt omhuld door een onopvallend jasje van de foederrijping met minerale karaktertrekken Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is. 


    Lees meer

  • 2016 Rafael Palacios Louro Do Bolo Magnum

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    Deze wijn wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Galicië. Volgens Parker een van de beste witte wijnen onder de 15 euro. Deze wijn, genoemd naar zijn druif, wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Spaans Galicië. En dan vooral in Valdeorras. Ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is. 91 RP


    Lees meer

  • 2017 Rafael Palacios As Sortes

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Rafael Palacios, broer van beroemd wijnmaker Alvaro Palacios uit Priorat, begon in 2004 met het maken van wijn in Valdeorras.  De leeftijd van de wijnstokken varieert van 7 tot 91 jaar oud. Al de percelen worden biologisch bewerkt. De As Sortes is fris, schoon en complex en het is heel anders dan andere witte wijnen uit de Valdeorras. In de neus ruiken we tonen van geel fruit, citrus en kruiden geaccentueerd door romige accenten en slechts een vleugje rook. De smaak is medium-bodied met een zeer goede zuurgraad, vol en kruidig maar fris en soepel tegelijkertijd. De afdronk is ietwat ziltig en mineraal en blijft lang in de mond.  Van de As Sortes worden (slechts) maximaal 15.000 flessen geproduceerd en is een absolute aanrader voor degene die een beetje Chardonnay-moe zijn. Erg fraai.
    94/100 Peñín

    Lees meer

  • 2016 Rafael Palacios Sorte O Soro

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De plot Sorte O Soro bestaat uit Godello druivenstokken van meer dan 40 jaar oud gelegen op het zuidwesten op een hoogte van 720 meter hoogte in de Bibei vallei. De bodems zijn van graniet met fijn zand, kwarts en schist en produceren zeer elegante wijnen met een ongebruikelijke combinatie van een hoge zuurgraad en een perfecte rijping. De wijn is zeer elegant met  aroma's van mandarijn-schil en magnolia. Dit alles zeer subtiel en elegant met een ingetogen mineraliteit. Er is prachtig elegantie in het gehemelte met een verbazingwekkende zuurgraad en evenwicht. Parker schrijft over deze wijn: "....one of the best whites produced in Spain"  en dit verklaart ook de 97 punten die deze geweldige witte wijn heeft gekregen. Een collectors-item met een drinkvenster tot zeker 2030.


    Lees meer

4 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Geweldige wijn voor een mooie prijs

- Rudi
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen