Douro (Appellatie)

Calem Porto Fine White
9,95 8,22
Graham's Fine Ruby Port
14,95 12,36
Calem Porto Fine Tawny
9,95 8,22
Calem Porto Fine Ruby
10,95 9,05
Niet op voorraad
per pagina

De Douro-vallei, gelegen in het noorden van Portugal, is een van 's werelds oudste en meest gerenommeerde wijngebieden. De Douro-vallei wordt gekenmerkt door steile terrasvormige heuvels langs de rivier de Douro. Het landschap is ruig, met wijngaarden die vaak op smalle, leisteenachtige hellingen zijn aangeplant.

Meer informatie over de Dourovallei

Het klimaat in de Dourovallei is continentaal, met hete en droge zomers en koude winters. De extreme topografie en het klimaat van de regio creëren uitdagende omstandigheden voor de druiventeelt, maar dragen ook bij aan het unieke karakter van de wijnen.

De Douro-vallei is het meest bekend vanwege de productie van portwijn, een versterkte wijn die historisch populair werd in de 18e eeuw. De regio is beplant met een verscheidenheid aan druivensoorten, zowel rood als wit, maar de belangrijkste druif voor portwijn is Touriga Nacional, bekend om zijn diepe kleur en intense smaken. Naast Port produceert de Douro-vallei uitstekende onversterkte rode en witte wijnen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor droge kwaliteitswijnen uit de regio.

Portwijn wordt geproduceerd door de wijn te versterken met druivenalcohol, waardoor de gisting wordt gestopt en de natuurlijke zoetheid van de druiven behouden blijft. Vervolgens rijpt de wijn in vaten. Portstijlen zijn onder meer Vintage Port, Tawny Port, Ruby Port en Late Bottled Vintage (LBV) Port, elk met zijn eigen kenmerken en rijpingsvereisten.

De afgelopen decennia heeft er in de Dourovallei een verschuiving plaatsgevonden naar de productie van tafelwijnen van hoge kwaliteit. Deze wijnen, zowel rood als wit, tonen vaak het unieke terroir van de regio en het potentieel van inheemse druivensoorten. De Dourovallei heeft een gecontroleerde oorsprongsbenaming (DOC) voor zowel port- als tafelwijnen. De regelgeving definieert de toegestane druivensoorten, de wijnbouwpraktijken en de normen voor het maken van wijn.

De wijnstreek Alto Douro, het oudste afgebakende wijngebied ter wereld, is aangewezen als UNESCO-werelderfgoed. Deze erkenning erkent de culturele en historische betekenis van het landschap dat is gevormd door eeuwenlange wijnbereiding. De Douro-vallei is niet alleen een belangrijke wijnproducerende regio, maar ook een bestemming die bekend staat om zijn adembenemende landschappen, historische quintas (wijndomeinen) en traditionele wijnbereidingspraktijken. Of u nu de terrasvormige wijngaarden verkent of de diverse wijnen proeft, de Douro-vallei biedt een rijke en meeslepende wijnervaring.

Welke druiven worden er gebruikt in de Dourovallei?

De Dourovallei is beplant met een verscheidenheid aan druivensoorten, zowel rood als wit. De keuze van de druivensoorten hangt af van het type wijn dat wordt geproduceerd, of het nu om portwijn of droge tafelwijnen gaat. Hier zijn enkele van de belangrijkste druivensoorten die in de Douro-vallei worden gebruikt:

Rode druivenrassen:

Touriga Nacional: Dit is de meest prestigieuze en meest aangeplante rode druivensoort in de Dourovallei. Het staat bekend om het produceren van wijnen met intense kleuren, aroma's en smaken. Touriga Nacional is een belangrijke druif bij de productie van portwijn.

Touriga Franca: Een andere belangrijke druif in de regio, Touriga Franca wordt gewaardeerd om zijn bloemige aroma's en draagt bij aan de structuur en complexiteit van zowel port- als tafelwijnen.

Tinta Roriz (Tempranillo): Tinta Roriz, wijd aangeplant in de Douro-vallei, staat bekend om zijn elegantie en draagt bij aan de structuur van zowel port- als tafelwijnen.

Tinta Barroca: Deze druivensoort wordt vaak gebruikt bij de productie van portwijn en draagt bij aan de zoetheid en fruitigheid van de wijn.

Tinto Cão: Hoewel minder gebruikelijk dan sommige andere variëteiten, wordt Tinto Cão gewaardeerd vanwege zijn zuurgraad en rijpingspotentieel. Het wordt gebruikt in zowel port- als tafelwijnen.

Witte druivenrassen:

Gouveio (Verdelho): Deze witte druivensoort draagt bij aan de zuurgraad en frisheid van witte wijnen in de Dourovallei.

Malvasia Fina: Malvasia Fina staat bekend om zijn aromatische eigenschappen en wordt gebruikt bij de productie van zowel witte port- als tafelwijnen.

Viosinho: Deze druivensoort wordt gewaardeerd om zijn bloemige aroma's en wordt vaak gebruikt bij de productie van droge witte wijnen.

Rabigato: Een andere witte druivensoort die bijdraagt aan de zuurgraad en structuur van witte wijnen.

Codega do Larinho: Deze druivensoort staat bekend om zijn aromatische profiel en wordt gebruikt bij de productie van droge witte wijnen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Er worden nog verschillende andere druivensoorten verbouwd in de Douro-vallei, die elk bijdragen aan de complexiteit en diversiteit van de wijnen die in de regio worden geproduceerd. De specifieke mix van druivensoorten kan variëren tussen producenten en wijngaarden, wat bijdraagt aan het unieke karakter van Douro-wijnen.

Hoe zit het met de subregio's van de Dourovallei?

De Douro-regio, gelegen in het noorden van Portugal, staat bekend om zijn productie van portwijn en tafelwijn. De Douro-vallei is een van de oudste wijnproducerende regio's ter wereld en de unieke terrasvormige wijngaarden langs de rivier de Douro hebben het tot UNESCO-werelderfgoed verklaard. De regio is verdeeld in verschillende subregio's, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. Hier zijn enkele van de opmerkelijke Douro-subregio's:

Baixo Corgo: Deze subregio is de meest westelijke en heeft doorgaans een iets koeler klimaat dan de andere. Baixo Corgo staat bekend om het produceren van portwijnen die op jongere leeftijd toegankelijk zijn. De wijngaarden in dit gebied zijn vaak op vlakker terrein aangeplant.

Cima Corgo: Gelegen in het centrale deel van de Douro-vallei, wordt Cima Corgo beschouwd als het hart van de portwijnproductie. Het klimaat is warmer en de hier geproduceerde wijnen zijn vaak geconcentreerder en rijper. Enkele van de beroemdste portwijndomeinen, of quinta's, bevinden zich in Cima Corgo.

Douro Superior: Dit is de meest oostelijke subregio en kent vaak warmere en drogere omstandigheden. De wijngaarden hier liggen op grotere hoogte en de geproduceerde wijnen kunnen krachtig en robuust zijn. Douro Superior heeft erkenning gekregen voor zowel port- als tafelwijnen.

Douro Branco: Hoewel het geen geografische subregio is zoals de andere, verwijst Douro Branco naar de productie van witte wijnen in de Douro. Historisch gezien werd de Douro vooral geassocieerd met de productie van port, maar de kwaliteit van tafelwijnen, zowel rood als wit, is in opkomst.

Het unieke microklimaat van de Douro, de diverse bodemsoorten en de verschillende hoogtes dragen bij aan de complexiteit van de wijnen die in elke subregio worden geproduceerd. Hoewel portwijn een belangrijk aandachtspunt blijft, is er de laatste jaren steeds meer nadruk komen te liggen op de productie van droge rode en witte wijnen van hoge kwaliteit. Wijnmakers in de Douro blijven experimenteren en grenzen verleggen, wat het potentieel van de regio voor een breed scala aan wijnstijlen laat zien.

Port ontleent zijn naam aan de stad Porto maar wordt gemaakt van druiven uit wijngaarden die ver buiten deze stad liggen. Het herkomstgebied voor port is de Dourovallei, om precies te zijn het gedeelte tussen Regua — zo'n 80 kilometer stroomopwaarts van Porto — en de Spaanse grens. Al in 1756 kreeg de streek zijn officiële herkomstbenaming.

Een andere bijzonderheid was de lange tijd geldende verplichting dat alle portwijn verhandeld diende te worden via Vila Nova de Gaia, een voorstad van Porto. De wijnen rijpten daar om praktische redenen: het klimaat is er geschikter dan in de Dourovallei terwijl de ligging bij zee de mogelijkheid bood ze direct te verschepen.

Online port bestellen — Grandcruwijnen

Portwijnen in iedere prijsklasse koopt u snel en eenvoudig online bij Grandcruwijnen.nl. We hebben een aantal fraaie portwijnen in ons assortiment. Alles direct geïmporteerd en per fles te bestellen. Bestel online altijd tegen de beste prijzen.