Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Port soorten en stijlen

Herkomst

Port ontleent zijn naam aan de stad Porto maar wordt gemaakt van druiven uit wijngaarden die ver buiten deze stad liggen. Het herkomstgebied voor port is de Douro-vallei. Deze ligt in het noorden van Portugal om precies te zijn in het gedeelte tussen Regua - zo'n 80 kilometer stroomopwaarts van Porto - en de Spaanse grens. Het gebied grenst aan Spanje (in het oosten) en aan de Atlantische Oceaan (in het westen). Al in 1756 kreeg de streek zijn officiële herkomstbenaming. Een andere bijzonderheid was de lange tijd (tot 1986) geldende wettelijke verplichting dat alle portwijn verhandeld diende te worden via de havenstad Vila Nova de Gaia, een voorstad van havenstad Porto. Deze 2 steden liggen aan weerszijden van de plaats waar de rivier de Douro uitmondt in de Atlantische Oceaan. De druiven mochten wel in de wijngaard worden vergist maar rijpten in Vila Nova de Gaia verder en werden er gebotteld om praktische redenen: het klimaat is er geschikter dan in de Douro-vallei terwijl de ligging bij zee de mogelijkheid bood ze direct te verschepen. De meeste voornamelijk grote porthuizen met veel kapitaal zijn dan ook in dit gebied gevestigd. Na het wijzigen van deze wet kunnen nu ook de wat kleinere portboeren hun port ter plekke in de wijngaard verwerken en bottelen.
De wijngaarden in het gebied van de Douro-vallei zijn spectaculair om te zien. Het zijn terraswijngaarden gelegen tegen de steile hellingen langs de rivier. Het gebied is onderverdeeld in 3 regio’s: de Baixo Corgo (een wat meer regenachtig gebied), de Douro Superior (een erg droog gebied), en tenslotte de Cima Corgo (wat het beste gebied voor de portdruif is). De druivenrassen die je daar kunt vinden zijn o.a. touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz en tinta barroca.

Port soorten

Port heb je in wit, rood en rosé. Witte port wordt gemaakt van witte druiven en rode en rosé port wordt gemaakt van blauwe druiven. De meest verkochte soort is de traditionele rode port. De rosé port is echter wel met een opmars bezig en wordt ook steeds meer verkocht.

Port bereiding

Traditioneel wordt port gemaakt door de druiven met de voeten te treden. Hierbij worden de trossen na de oogst in grote troggen van steen (lagares) gedaan en lopen er, voor minstens 2 uur, mensen met hun blote voeten overheen op een ritmisch tempo. Tegenwoordig zijn er ook porthuizen die dit machinaal laten doen, doorgaans voor de wat meer alledaagse port soorten.
Tijdens, of na, het pletten van de druiven begint de gisting die tijdig wordt gestopt (als nog niet alle suiker is verbruikt) door het bijvoegen van brandy. Hierdoor is port dus bijna altijd zoet. Vervolgens wordt de jonge wijn bewaard totdat deze verder bewerkt wordt. De opslag is doorgaans in Vila Nova de Gaia (de grote porthuizen) of bij de eigen wijngaard (de wat kleinere porthuizen). De port wordt altijd minimaal 2 jaar weggezet in houten vaten of in RVS reservoirs.
De verdere bewerking hangt af van het porthuis. De meeste port soorten zijn blends bijvoorbeeld van verschillende druiven en jaargangen. De makers moeten zich dus buigen over de vraag welke port stijl ze willen gaan maken bijv. Tawny, Ruby, Reserva, Vintage, etc.

Port stijlen

Er is een veelheid aan port stijlen. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende bekendere port stijlen.

RUBY: dit is port die na de 2 jaar opslag meteen wordt gebotteld. De port heeft een helder rode kleur (ruby) en fruitige smaak. Meestal een blend van port uit verschillende jaargangen en wijngaarden, waarmee het porthuis een port kan maken die kenmerkend is voor de stijl van het huis. Doorgaans gemakkelijk te drinken port, iets gekoeld (rond de 12 graden) heerlijk als aperitief.

TAWNY: port die na de 2 jaar opslag wordt overgeplaatst naar houten vaten. Door het contact met zuurstof wijzigt de kleur naar bruinig (tawny) en in de smaak komen vleugen van noot, vijgen koffie & karamel. Tawny wordt meestal gemaakt met druiven van verschillende oogsten, soms van verschillende oogstjaren. Uitzondering is de Single Harvest Tawny, deze is niet gemengd met andere oogsten en is daardoor dan ook exclusief en meestal prijzig. Drinkadvies is meestal ongeveer 13-16 graden, er zijn echter ook enkele die koeler gedronken moeten worden.
Doorgaans hebben de betere tawny’s een nummer op de fles wat aangeeft hoeveel jaar de port gelegen heeft. Vaak 7 of 10, maar soms ook 20, 30 of 40 jaar.

RESERVA: zo wordt officieel een hogere kwaliteit ruby port genoemd. Hier gebruikt men betere druiven van betere hellingen en plukt men selectiever. Voordat de naam Reserva gebruikt mag worden moet de port worden geproefd door een officiële instantie.

VINTAGE: eens in de zoveel tijd is er een écht goed wijnjaar met een perfecte druivenoogst & even zo perfecte smaak. In dat geval roept de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) dat jaar uit tot vintage portjaar. Als de IVDP een port goedkeurt mag het porthuis ‘vintage’ op het etiket vermelden. Deze port wordt zo’n 3 jaar in eikenhouten vaten bewaard, en daarna gebotteld. Vaak rijpt de port dan verder in de fles waardoor droesem in de fles ontstaat. Meestal is een vintage port pas na circa 20 jaar op topniveau. Goede vintage port moet doorgaans eerst ongeveer 1 dag rechtop worden gezet om alle droesem naar de bodem te krijgen. Daarna liefst decanteren in een karaf om geen bezinksel in je glas te krijgen. Een wat exclusievere, bijzondere en unieke port. Drinken op ongeveer 15 tot 18 graden en liefst snel consumeren want deze is niet lang houdbaar.

LATE BOTTLED VINTAGE PORT (LBV): port van 1 jaargang (vintage) die 4-6 jaar in grote houten vaten heeft gerijpt. Zowel het oogstjaar als het jaar van botteling kun je op het etiket teruglezen. Deze port wordt dus later gebotteld dan een Vintage port. Een LBV smaakt als een jonge vintage, maar is minder complex en makkelijker te drinken. Oorspronkelijk is deze soort in het leven geroepen om het voor de horeca makkelijker te maken een vintage-lookalike-port te kunnen schenken.

CRUSHED PORT: een type ruby port die 4 jaar op houten vaten rijpen en ongefilterd worden gebotteld, waardoor er zich een bezinksel, de zogenaamde ‘crust’ vormt. Na bottelen duurt het nog 3 jaar voordat de port wordt verkocht. Zet voor het openen de fles enkele uren rechtop en decanteer voor het schenken. Het droesem dat achter blijft is overigens heel lekker op een stukje brood of toast.

Artikel 1 tot 10 van 24

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Calem Porto Fine Ruby

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De Calem Ruby port is gemaakt van 30% Tinta Roriz, 30% Tinta Barroca, 20% Tinto Cao en 20% Touriga Franca. Mooi bouquet van rode bessen met een authentieke fruitsmaak.
    Lees meer

  • Calem Porto Fine Tawny

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Calem Tawny port is een schitterende koperkleurige Tawny gemaakt van 30% Tinta Roriz, 30% Tinta Barroca, 20% Tinto Cao en 20% Touriga Franca. In het glas is deze port roodbruin. De wijn heeft 4 jaar in eikenhouten vaten gerijpt. Deze Tawny heeft een bouquet van noten met een zweem van hout. Zachte fruittonen. Deze port combineert prima met bij koude fruitsalade, chocoladecake of roomkaas.
    Lees meer

  • Calem Porto Fine White

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De Calem Fine White port is een blend van de 5% Viosinho, 25% Malvasia Fina, 25% Verdelho en 25% Rabigato. In het glas een mooie goudachtige kleur ontstaan door de 3-jarige opvoeding. De port is bloemig en heeft een elegant bouquet met tropische fruittonen. Verfrissende witte port! Deze Calem Witte port is een goede begeleider van lichte desserts of als longdrink (met tonic, ijs en citroen).
    Lees meer

  • Quinta do Noval Fine Ruby Port

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze voortreffelijke Ruby Port laat u kennismaken met de “eenvoudigste” port van de “Shipper” Quinta do Noval, die hiermee zijn reputatie als tophuis meer dan bewijst. De heerlijke, jonge en krachtige port wordt geproduceerd uit een mix van de 5 beste druivensoorten van de Douro. In de wijngaarden van de Douro zijn 40 variëteiten te vinden in de verschillende geclassificeerde wijngaarden. De port heeft een diep robijnrode kleur, de geur biedt primair fruit van de druiven en in de smaak proeft u rozijnen, zwarte bosvruchten en een vleugje zuidvruchten. Een elegante, lobbige port met krachtige fruitsmaken en nuances van zoethout, cacao en vanille. Een heerlijke lange finale maakt het genieten van deze port compleet.


    Lees meer

  • Quinta do Noval Tawny Port

    Maak favoriet

    niet op voorraad

    Deze heerlijke Quinta do Noval Tawny Port is gemaakt van druivensoorten als touriga nacional, touriga francesca en tinta barroca. De port heeft een tanende rode kleur door de 3-jarige rijping op kastanjehouten vaten en wordt daarom ook tawny genoemd. Gedroogde pruimen, rozijnen en gerijpt fruit zijn de geurnuances, met een aangename houttoon. De smaak is aanhoudend maar zacht en heeft een kruidige hint in de afdronk. 


    Lees meer

  • Quinta do Portal Fine Ruby Port

    Maak favoriet

    6 op voorraad

    Heerlijk zacht en fruitig, met wat zoete kersen, bitter, een smakelijke jonge en fruitige wijn, vurig en sappig fruit, pruimen, confiture, kersen, wat aangenaam chocola, zwoel en open.


    Lees meer

  • burmester ruby port

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De familienaam ‘Burmester’ komt van het Duitse woord „Burgmeester“ (Burgemeester) - aangezien de familie uit het kleine stadje Moelln in Noord-Duitsland kwam. In 1730 richtten Henry Burmester en John Nash een graanhandel op in Londen onder de naam Burmester & Nash. In 1750 verhuisde het bedrijf naar Vila Nova de Gaia en begonnen zij met het verschepen van Port naar de Britse Eilanden en de rest van Europa. In Londen was het bedrijf zeer actief. De commerciële en financiële activiteiten van defamilie Burmester werden zeer gewaardeerd in London. Zo is de meest bekende straat in de wijk Wimbledon de ‘Burmester Road’. Deze Burmester Ruby is diep donker robijnrood van kleur. De geur is krachtig en elegant, met fruitige aroma's. In de mond ontvouwt zich een mooi fruitboeket dat wordt gekenmerkt door kracht en frisheid en dat lang blijft hangen.
    Lees meer

  • burmester white port

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De familienaam ‘Burmester’ komt van het Duitse woord „Burgmeester“ (Burgemeester) - aangezien de familie uit het kleine stadje Moelln in Noord-Duitsland kwam. In 1730 richtten Henry Burmester en John Nash een graanhandel op in Londen onder de naam Burmester & Nash. In 1750 verhuisde het bedrijf naar Vila Nova de Gaia en begonnen zij met het verschepen van Port naar de Britse Eilanden en de rest van Europa. In Londen was het bedrijf zeer actief. De commerciële en financiële activiteiten van defamilie Burmester werden zeer gewaardeerd in London. Zo is de meest bekende straat in de wijk Wimbledon de ‘Burmester Road’. Deze witte Burmester Port heeft een levendige citroenkleur met groene reflectie. De geur is rijk en complex en wordt gedomineerd door florale aroma's en fruit. Deze port heeft een zijdezachte smaak, met fijne frisse zuren die zorgen voor een goede balans in de wijn.
    Lees meer

  • burmester tawny port

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    De familienaam ‘Burmester’ komt van het Duitse woord „Burgmeester“ (Burgemeester) - aangezien de familie uit het kleine stadje Moelln in Noord-Duitsland kwam. In 1730 richtten Henry Burmester en John Nash een graanhandel op in Londen onder de naam Burmester & Nash. In 1750 verhuisde het bedrijf naar Vila Nova de Gaia en begonnen zij met het verschepen van Port naar de Britse Eilanden en de rest van Europa. In Londen was het bedrijf zeer actief. De commerciële en financiële activiteiten van defamilie Burmester werden zeer gewaardeerd in London. Zo is de meest bekende straat in de wijk Wimbledon de ‘Burmester Road’. De Burmester Porto Tawny is helder bruin-tawny van kleur. De geur doet denken aan rijp fruit en vanille. Deze tawny port is fluweelzacht in smaak met een mooi frisfruitig karakter.
    Lees meer

  • Quinta do Noval Fine White Port

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Gemaakt van de lokale druivenrassen als malvasia fina, gouveio, rabigato en códega Vinificatie: 60% van de wijn rijpt op oude houten vaten, 40% van de wijn op rvs. Deze witte port heeft een strogele kleur. De wijn hangt aan het glas. De geur is aromatisch en doet denken aan muskaat en gedroogde blanke rozijnen. De smaak is zeer zacht, warm, beklijvend, met een zachte, zoete finale, waarin impressies van kastanjehout en zuidvruchten prettig nablijven. Heerlijk als aperitief. De port kan op kamertemperatuur geschonken worden, maar gekoeld, eventueel met ijsblokjes, is ook heerlijk.
    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 24

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Voor de liefhebbers van een volle chardonnay is dit zeker een aanrader. Qua prijs wat gunstiger dan vergelijkbare wijnen uit Amerika.

- Rob
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen