Wat de vermout (of Vermut) van Lustau zo bijzonder maakt, is de samenstelling. Vermut Lustau wordt namelijk niet geproduceerd door een basiswijn te versterken met (wijn)alcohol, maar door twee Sherry wijnen (die al een alcoholpercentage van 15% of hoger hebben) te combineren. Eén daarvan is een Pedro Ximénez en de ander een Amontillado. Beiden hebben 10 jaar of langer op eikenhout gerijpt. De wijnen worden vervolgens gebruikt om meer dan tien botanicals zoals gentiaan, salie, absint, koriander en sinaasappelschil afzonderlijk macereren. De gemacereerde Sherry’s worden later door een Masterblender tot een vermout gemélangeerd. Lustau is niet in te delen in een stijl van vermout, maar is zeker voor liefhebbers van Sherry zeer de moeite waard om eens te proberen.
Het indrukwekkende bodegacomplex van Emilio Lustau (sinds 1896) bevindt zich in het hart van Jerez, de trotse hoofdstad van het sherrygebied in Andalusië. Eigenlijk heet de stad Jerez de la Frontera, omdat het lange tijd op de grens lag van een Moorse en Christelijke invloedssfeer. Wat maakt de sherry's van Lustau zo bijzonder? Naast de grote bodega's kent de sherrystreek de zogenaamde almacenistas, 'voorraadhouders' van kleine hoeveelheden bijzondere sherry. In de bodega van Lustau liggen ruim 20.000 vaten, een monumentale wijnkelder met schitterende sherry's.
Manuel Lozano is de capataz (keldermeester) van Lustau. Hij weet hoe het bijzondere karakter van sherry ontstaat. Lozano: "Onze sherry's zijn het resultaat van een zorgvuldige selectie van de beste wijnen die met wijnalcohol zijn versterkt en vervolgens in de solera een delicaat rijpingsproces ondergaan". Naast de standaardserie (fino, medium dry en oloroso), rijpen in Lustau's bodega de fantastische Lustau Reserva sherry's. En in Lustau's schatkamer tenslotte worden de befaamde almacenista-wijnen gekoesterd: kleine hoeveelheden bijzondere topsherry's met een unieke smaak. Ze zijn afkomstig van kleine, traditionele bodegas waar de kunst van het rijpen van oude sherry's generaties lang van vader op zoon is overleverd. De gemiddelde leeftijd van deze juwelen varieert van 30 tot 60 jaar.
Wijnsoort: | Vermout | |
Druif: | Palomino, Pedro Ximénez | |
Inhoud fles: | 0.75 ltr | |
Land: | Spanje | |
Streek: | Jerez | |
Wijnhuis: | Lustau | |
Website URL: | ||
Jaar: | Nee | |
Drinken: | ||
Bubbels: | Zonder Bubbels | |
Dessertwijn: | Nee | |
Biologisch: | Niet Biologisch | |
Duurzaam: | Niet Duurzaam | |
Alcohol: | 15% | |
Smaaktype: | Lichtzoet/zoet | |
Serveertemperatuur: | 10-12 | |
Afsluiting fles: | Schroefdop | |
Drink-moment: | Aperitief, Borrel, Terras | |
Inhoud verpakking: | Doos | |
Opmerking verpakking: | ||
Min. bestel hoeveelheid: | 1 | |
Datum : | ||
Proefdoos: | Nee |
Schrijf uw eigen beoordeling
U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer
Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Een moment geduld a.u.b...
Laatste recensies