Laphroaig Quarter Cask

 40,25  33,26
Land Schotland
Whisky-huis Laphroaig
Whisky Regio Islay
Whisky soort Single Malt
Inhoud (Alc) 0.7 ltr (48%)
Leeftijd NAS
smaak whisky Krachtig en Rokerig
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over dit product

Laphroaig is een distilleerderij op Islay, een klein Schots eiland dat bekend staat om zijn whisky's - waarvan er vele zwaar geturfd zijn. De whisky is eerst zo'n 5 a 6 jaar gerijpt in ex-bourbonvaten (Maker's Mark uit Amerika) en vervolgens gefinished in kleine vaten (de quarter cask) Op deze manier wordt er voor een snellere en andere veroudering gezorgd. Het is een vrij unieke techniek in het maken van deze Laphroaig whisky. Deze worden dan opgeslagen in hun magazijn dat tegen de kust ligt en op die manier krijgt deze Quarter Cask ook ziltige invloeden.

De whisky ziet eruit als vloeibaar goud in het glas, terwijl de neus vettig en rokerig en turfig is, een indicatie voor een totale turfbom.
Het eerste mondgevoel volgt die belofte op en levert smaken die tot het uiterste rokerig zijn, maar niet zozeer dat ze overweldigend worden. De muur van rook laat ruimte voor streepjes kaneel en andere kruiden, een beetje eiken en een lepel zijde zachtheid. Een whisky die zich in het glas ontwikkeld

De finish brengt de rook, turf medicinaal in al zijn glorie terug en laat een lange, aanhoudende gloed achter.

Niet voor niets heeft deze Laphroaig Quarter Cask zoveel fans. Voor een jonge single malt is het opmerkelijk complex en zit boordevol vetgedrukte smaken. Het begint en eindigt als een stevige turfbom.

Neus: Rokerigheid. Gezouten karamel met ook op de achtergrond eiken, zoete barbecue op de achtergrond, vanille en plantaardige, olieachtige aroma's. Er is ook een beetje romigheid en de ziltigheid van de zee

Smaak: intense rook, die domineert voordat er wat zoute zoetheid doorkomt, met een beetje eiken als specerijen. De mond tintelt met eiken specerijen, vanille en een beetje tannine. Intens.

Finish: Heel mooi en lang, zoet, eik en heel rokerig ziltig. Perfect....

 

Vineyard for Laphroaig Quarter Cask

De whisky

De Islay-distilleerderij van Laphroaig heeft een behoorlijk uitgebreid assortiment van officiële bottelingen, die verschillende leeftijden en verschillende smaken bevatten. Het officiële assortiment bestaat uit een 10-jarige, een selectie botteling, een cask strenght, een quarter cask, een 15-jarige, een 18-jarige, een 25-jarige botteling, een Triple Wood, een PX vat - wat betekent dat de fles wordt gerijpt in een Pedro Ximenez-vat, een QZ-vat, wat betekent dat de botteling is verouderd in een combinatie van ex-bourbon en gebrand Amerikaanse wit eiken vaten (deze botteling is momenteel alleen beschikbaar in Travel Retail). Het officiële assortiment bevat ook een An Cuan-botteling (wat zich vertaalt als Big Ocean), de enige botteling in de distilleerderij die volledig wordt gevuld in first-fill alleen ex-Amerikaanse White Oak-vaten en een Laphroaig Cairdeas 2014-botteling, een Laphroaig die dubbel is gerijpt in ex-bourbonvaten en vervolgens een jaar lang is overgebracht naar Amontillado-okshoofden. Laphroaig heeft de reputatie ongelooflijk verschillende en individuele bottelingen te hebben, wat deze huidige officiële reeks absoluut vertegenwoordigt.

Naast het prachtige officiële assortiment, zijn er verschillende onafhankelijke bottelingen van de site geweest. Om er maar een paar te noemen: Douglas Laing voerde een achtjarige uit, Duncan Taylor een 16-jarige en Signatory Vintage een enorme hoeveelheid bottelingen in vatsterkte, van afwerkvaten en vooral ongefilterd.

Laphroaig is consequent de best verkochte whisky op Islay, wat vooral indrukwekkend is als je rekening houdt met het feit dat de whisky zo'n onderscheidende en sterke smaak heeft.

De productie

Laphroaig presenteert zichzelf met trots als de meest gearomatiseerde van alle Schotse whisky's. Het productieproces van de distilleerderij is duidelijk gestructureerd om dit te bereiken. De site heeft een productiecapaciteit van 2,7 miljoen liter. Het water dat wordt gebruikt bij de productie van Laphroaig wordt gewonnen uit de Kilbride-dam, waarin de Kilbride-stroom stroomt.

 De tuin binnen de Laphroaig-distilleerderij

De Pot Stills

De meeste distilleerderijen hebben een gelijk aantal wash- en spirit stills, maar Laphroaig heeft drie wash-stills en vier spirit-stills. De drie wash-stills hebben een capaciteit van 10900 liter, terwijl drie van de wash-stills een inhoud van 3640 liter hebben en één heeft een capaciteit van 7280 liter. De wash-stills in Laphroaig hebben de gemeenschappelijke vorm van een ui, maar stijgen dan omhoog in zeer hoge conische halzen. De extra hoogte van de potstills helpt de hoeveelheid reflux in de stills te verhogen. De spirit-stills hebben ook een ongebruikelijke vorm, met platte basis en een zeer grote vernauwing in het tussenliggende gedeelte van de hals. Dit resulteert in een meer intense interactie tussen de spirit en het koper van de spiritstill. De gedrongen vorm van de basis van de potstill en de hoge nek van de wash-stills dragen bij aan het unieke soepele karakter van de smaak van Laphroaig.

De mouterij

Het veen dat werd gebruikt om de mout te drogen in de productie van Laphroaig, is afkomstig van een heide op Islay zelf. De distilleerderij gebruikt nog steeds zijn eigen moutvloer voor een deel van de productie. Een zeldzame prestatie voor een distilleerderij van zijn grootte in de moderne tijd. Dat gezegd hebbende, Laphroaig haalt ongeveer 80% van zijn mout uit de Port Ellen-mouterijen, die niet ver weg ten zuiden van Islay ligt. De moutsoorten die worden gebruikt bij de productie van Laphroaig zijn zeer zwaar geturfd - de single malt is eigenlijk een 'turfmonster', vanwege de krachtige aard van zijn smaak.

Het magazijn

Meer dan 90% van de vaten die worden gebruikt bij Laphroaig zijn Amerikaans wit eiken eerste Bourbon vaten. Ian Hunter, een voormalige manager van de distilleerderij, was de pionier in het gebruik van deze vaten in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hunter ontdekte dat American White Oak vaten precies de juiste soort smaak gaven die de Laphroaig single malt zou complimenteren. De distilleerderij gebruikt ook minuscule kwartvaten die worden gebruikt in de vatuitdrukking van het kwart. De vattraditie van het kwart is er een die sinds de vroegste dagen van de distilleerderij is uitgevoerd. De Spaanse vaten Oloroso en Pedro Ximenez worden ook gebruikt voor enkele van de zeldzamere uitdrukkingen. Laphroaig heeft een complex van zowel stuwmagazijnen als racked magazijnen, dat naast de zee ligt bij het complex van de distilleerderij. De vaten zijn op de locatie tot een maximum van 30 jaar oud en op het moment dat ze klaar worden geacht, worden ze naar de hoofdlijn getransporteerd om te worden gebotteld.

De geschiedenis

De Laphroaig-distilleerderij werd officieel gesticht in 1815, hoewel het gerucht gaat dat de broers Alexander en Donald Johnston de site in 1810 bouwden, toen ze begonnen te boeren in het gebied. De distilleerderij dateert echter in de negentiende eeuw, met name het begin van de eeuw, en moet worden ingenomen met een snuifje zout. De distilleerderij werd pas in 1826 officieel geregistreerd, hoewel we zeker weten dat de distilleerderij minstens 9 jaar eerder actief was. Donald en Alexander bedienden de distilleerderij succesvol tot 1836, op welk moment Donald Alexander kocht en de volledige controle over de operatie nam. In 1847 wordt Donald Johnson tragisch gedood bij een ongeluk in de distilleerderij. Walter Graham, de manager van de naburige Lagavulin-distilleerderij, nam de controle over de operaties over. Tien jaar later, in 1847, nam Donalds zoon Dugald de controle over de distilleerderij over en keerde Laphroaig terug naar de familie Johnston. Toen Dugald in 1877 stierf, was hij zonder erfgenaam, dus de controle over de distilleerderij ging over op zijn zus Isabella, die getrouwd was met hun neef, Alexander.

Nadat zowel Isabella als Alexander overleden waren, ging de distilleerderij verder in de familie Johnston en ging ze naar beide zussen van Alexanders, Catherine en Isabella. In 1908 arriveerde Ian Hunter op Islay om zijn tante en moeder te helpen met het runnen van de distilleerderij. Hunter zou een enorme inbreng hebben in de toekomst van de distilleerderij. In 1923 verhoogde Hunter het aantal stills van twee naar vier op de site en in 1928, toen Isabella en Catherine allebei overleden, werd Hunter de enige eigenaar van het bedrijf. In 1950 vormde Ian Hunter D Johnston & Company, die eigenaar werd van Laphroaig. Vier jaar later, in 1954, stierf Hunter, en zijn oude PA en secretaris, Bessie Williamson, nam de controle over de site. In 1967 kocht Seager Evans de site, wat de eerste keer was dat een echte 'buitenstaander' de controle over de distilleerderij overnam. In 1975 kocht Whitbread & Co Seager Evans, waardoor ze zelf de controle over Laphroaig kreeg. In 1989 veranderde de distilleerderij opnieuw van eigenaar, toen de gedistilleerde drank van Whitbread werd verkocht aan geallieerde distilleerders.

In 1994 gaf Prins Charles de Koninklijke Warrant aan Laphroaig, een uiterst belangrijk moment voor elke distilleerderij.

In 2005 kochten Fortune Brands, eigenaars van Jim Beam Brands de site. Jim Beam Brands werd overgenomen door Suntory Holdings in 2014, die vandaag de dag de distilleerderij nog in beheer heeft.

Kenmerken
Type Gedistilleerd Whisky
Land Schotland
Whisky-huis Laphroaig
Whisky Regio Islay
Whisky soort Single Malt
Gebotteld door Distillery botteling
Cask type ex-Bourbon cask
Whisky Cask Type Bourbon cask, finisch op eiken quarter casks
Alcohol % 48
Inhoud 0.7 ltr
Biologisch Nee
Alcoholvrij/arm Nee
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Laphroaig Quarter Cask
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.11.2020

2018 Domaine Astruc dA Chardonnay Réserve

"Heerlijk fris met wit en geel fruit met lichte houttoets. Al z'n geld wa..." Sander

Bekijk product recensie