Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Iberico ham nu ook verkrijgbaar bij Grandcruwijnen

Lekker eten en wijn zijn twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vanaf november 2013 voeren wij de enige echte Iberico Ham of Jamón Ibérico (Pata Negra).  De Iberico ham wordt voor door ons bereidt door een gediplomeerd “maestra cortadora” Cati welke sinds enige jaren in Nederland woont maar haar opleiding heeft genoten op de de Escuela Internacional de Cortadores de Jamón te Jaén (Spanje).  Cati komt uit Huelva, Andalucia en is van kind af aan opgeroeid met de Pata Negra oftewel het varkentje met de zwarte pootjes. Op de boerderij van haar opa en oma scharrelde de varkentjes in de uitgestrekte eikenbossen. U kunt bij Grandcruwijnen.nl de enige echte Iberico ham bestellen. Deze wordt na bestelling met de hand gesneden en direct vers van het mes vacuüm verpakt en koel bewaard. U kunt bij ons twee uitvoeringen bestellen van de Grandcru onder de hammen namelijk de:

  1. Iberico Bellota Ham 5B - D.O. gecontroleerd - Jamón de Huelva Van Iberische scharrelvarkens gevoed met eikeltjes (Bellota) 36 maanden gerijpt . Handgesneden gecontroleerd en direct van het mes vacuüm verpakt. Gewicht 150 gram THT 5 maanden na vermelde datum
  2. Ibérico Ham “recebo” 3 B uit Jabugo - Jamón de Huelva Van Iberische scharrelvarkens gevoed met graan 18 maanden gerijpt Handgesneden gecontroleerd en direct van het mes vacuüm verpakt Gewicht 150 gram THT 5 maanden na vermelde datum.
Klik hier om te bestellen/prijzen

Informatie over  Jamón Iberico

Het Iberische varken is groot en bijna zwart, heeft slanke pootjes en een lange snuit. Ze hebben weinig of geen haar en zwarte hoefjes, vandaar de bekende term Pata Negra. en bezitten meer vet in de spieren. Zo kan de ham langer drogen om een intensere smaak te krijgen. De varken is geselecteerd op ras (uitsluitend Iberische) Deze varkens leven in kleine groepjes. Hun favoriete bezigheid is wroeten in de grond en het eten van eikels, grassen en andere kruiden in de prachtige weilanden die vol staan met kurk- en steeneiken. ) in de “dehesas” hoogvlaktes van de zuidwestelijke provincies van Spanje.

De beste ham, de “Jamón Iberico de Bellota” moet het varken echter eikels gegeten hebben.  Ze eten zo'n tien kilo eikels per dag van oktober tot ongeveer januari. En in de herfst, wanneer de eikels van de bomen vallen, krijgt de ham zijn karakteristieke smaak. De varkens eten dan tot 10 kg eikels per dag en nemen in de laatste vier maanden van hun leven 800 gram tot 1 kg per dag in gewicht toe.Aan het eind van de winter komt dan de onvermijdelijke dag dat ze verwerkt worden tot een ham.|
Eenmaal geslacht volgt er een lang proces van bereiding van de hammen, waarbij alleen de voor- en achterpoten gebruikt worden. De poten worden geheel ondergedompeld in zeezout en naar gelang hun gewicht (1 dag per kilo) een aantal dagen geconserveerd. Daarna worden ze gewassen, en in een speciale ruimte gedroogd. Door de vochtigheid te verlagen en de temperatuur te verhogen bereikt elke ham de ideale vochtigheid en wordt het van nature aanwezige zout in het vlees op een juiste manier verdeeld. Dit duurt zo’n 60 dagen.

Tijdens het drogen verliest de ham vaak de helft van zijn gewicht, dit vanwege de hoge concentratie vet in het vlees, die er bij het drogen allemaal uitdruipt. Binnenin de ham vindt nog een grote verandering plaats wanneer de winter plaats maakt voor de lente en zomer. De hammen beginnen te dan te  zweten, waardoor er van binnen allerlei processen plaatsvinden. Door het zout kunnen er geen bacteriën binnendringen, de ham wordt droger, en koelt weer langzaam af. Deze cyclus herhaalt zich een paar keer. Dit geeft de ham zijn bijzondere smaak. Bij de “Bellota” ham worden door het zouten en drogen, opwarmen en afkoelen  alle vetten afgebroken. Door de antioxidanten in de eikels en de unieke processen worden alle verzadigde vetten omgezet in gezonde vetten. Het uiteindelijke resultaat is een ham van donkerrood vlees doorlopen met aderen van vet, met een fijne nootachtige smaak.

Jamón Iberico De bellota D.O.(officieel denominatie door de overheid in een speciale wet wordt bescherm). Deze D.O. stel hoge eisen en controleert dat deze  Iberische hammen aan bepaalde normen moeten voldoen om deze kwaliteit  kenmerk te mogen krijgen.

In Spanje zijn 4 D.O voor de Iberico Ham: :

Jamón Ibérico D.O. Jamón de Guijuelo,

 Jamón Ibérico D.O. Jamón de Huelva,

Jamón Ibérico D.O.P. Los Pedroches

 Jamón Ibérico D.O. Dehesa de Extremadura.

De Jamón Ibérico de Bellota is de exclusiefste en duurste Spaanse ham. Wij hebben twee soorten Iberico Ham geselecteerd uit de D.O. Jamón de Huelva:

1.  Ibérico de “recebo “Ham 3 bellotas uit Jabugo- Jamón de Huelva:

Deze 18 maanden gerijpt  ham uit Iberische scharrelvarkens  die eten gras, eikeltjes die op de rond liggen, kruiden en worden  gevoed met graan  tot dat ze het gewicht krijgen

2.  Ibérico Bellota Ham 5 B – D.O. gecontroleerd – Jamón de Huelva:

Deze 36 tot 40 maanden gerijpte top-ham uit iberische scharrelvarkens die eten gras, kruiden en  worden gevoed met eikeltjes tot dat ze het gewicht krijgen.

Laatste recensies

niet te koud drinken om de smaken tot hun recht te laten komen.

- Maarten
Bekijk meer recensies