Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn proeven doet iedereen anders. We walsen, ruiken, nippen, slurpen, spugen enz. Hierna geef je je mening, dit kan van gewoon lekker tot uitgebreide monologen, en dan is de wijn geproefd. Hieronder leggen we in zeven makkelijke stappen uit hoe je het beste wijn kunt proeven.

1. Bewonderen en het kiezen van de wijn

Hoe kies je een wijn?
De keuze van de fles is afhankelijk van de kleur van het glas, het gewicht van de fles, wel of geen ziel en natuurlijk voorzien van kurk of schroefdop. De wijnboer maakt uiteindelijk de keuze van de fles, is de wijn een dure fles waard?

Op het etiket is vermeld de plaats, streek, en het land waar de wijn wordt gemaakt, de druivensoort, het jaartal, alcoholpercentage, wel of geen sulfiet toevoeging en wel of niet biologisch geteeld. Het ontwerp van het etiket geeft mede een gevoelswaarde. Het lastige is dat fles en het etiket slechts indicaties zijn van wat er waarschijnlijk in de fles zit. Zelf kijk ik alleen naar de informatie op het etiket en niet naar ontwerp. Dat zegt namelijk niks en is vaak door een marketing afdeling ontworpen. Ook houd ik niet van “merken”, deze grote namen maken de wijn duur en zeggen niet zoveel over prijs-kwaliteit. Vooral merken die verdacht veel lijken op een naam van een beroemd wijndomein, om zo te profiteren van hun faam, zijn vaak van mindere kwaliteit. Ook medailles maken de wijn duurder. Natuurlijk zijn ze beter dan de andere deelnemende wijnen, maar nergens is vermeld welke wijnen dit zijn. Ik vermijd ook coöperaties en wijnhandelaren, ook al weet ik dat er meerdere positieve uitzonderingen bestaan. Wel zoek ik naar wijnen met de naam van een wijnboer, een persoon met een duidelijke naam en contactgegevens op het etiket vermeld. Hiermee zegt de wijnboer trots: “Ik heb deze wijn gemaakt, is er een probleem, laat me het dan weten.”

De prijs is afhankelijk van de productiemethode: vindt het onderhoud handmatig of machinaal plaats? Is er sprake van biologisch of biodynamische teelt? Het rendement per hectare is mede bepalend voor de prijs : minder druiven per wijnrank komt ten goede aan de kwaliteit van de wijn en oudere ranken produceren minder, maar betere wijn. Hoe bepaalt men de winkelprijs van een fles wijn? Je betaalt niet alleen voor de wijn maar ook voor accijns en btw, transport, bottelen, distributie, verpakking, marketing en natuurlijk de winst. Dus bij een fles wijn van € 3,29 (1 liter) gaat € 1,24 direct naar de staat (accijns en BTW). Dit betekent dat er € 2,05 overblijft voor de rest. We rekenen €0,60 voor de verpakking. Er blijft nu nog €1,45. De winst van de verkoper en de wijnboer zijn nog niet meegerekend. Met andere woorden, de wijn zelf is zeer goedkoop ingekocht. De wijnboer krijgt er haast niets voor. Dit kan eigenlijk alleen indien de wijnboer kwantiteit verkiest boven kwaliteit…

2. Inschenken van de wijn

De vorm van het glas moet onder breed zijn en geleidelijk naar boven taps toelopen. Hierdoor krijgt de wijn ruimte om te ademen en kun je de aroma's goed opvangen in je neus. Een steel om het glas goed vast te houden is belangrijk, houd hier je glas dan ook vast en niet aan de kelk. Om de kleur van de wijn goed te kunnen beoordelen, is het belangrijk dat het glas helder, schoon en niet te dik is.

3. Het bekijken van de wijn

De kleur vertelt iets over hoe ver de wijn geëvolueerd is:
Jonge, droge witte wijn is bleek, lichtgeel met groene nuances. Naarmate de wijn ouder wordt, krijgt hij steeds meer gelere tonen. Zoete witte wijnen hebben van nature een hoge viscositeit. De kleur van dit type wijn varieert van geel tot intens goudgeel. Rosé bevat vele kleurnuances, van fonkelend roze tot aardbei en oranje. Bij rode wijn loopt de kleur van paars en purper bij jonge wijnen tot bruin en zelfs oranje bij oude wijnen.
Is de rand waterachtig, dan heb je veel kans dat je een jonge wijn hebt, is de rand bij een rode wijn bruiner, donkerrood, dan is de wijn op dronk. Naarmate de wijn té oud wordt neemt de kleur opnieuw af.

Tip: Voor het bepalen van de kleur, schenk je ongeveer 2 centimeter wijn in je glas. Je pakt het glas bij de steel en houdt hem tegen een witte achtergrond. De helderheid en de kleurnuances worden goed zichtbaar.

4. Walsen van de wijn

Wals (laat de wijn rondjes draaien in het glas) de wijn even voor je ruikt. Tijdens het walsen vloeit de wijn door het glas en ontstaat er een groter wijnoppervlak, hierdoor komen de aroma’s beter vrij. Wijn kan gesloten zijn. Dit betekent dat er vrijwel geen aroma’s vrijkomen. Wijn kan ook stuivend zijn wat juist het tegenovergestelde betekent, een geurexplosie! Deze termen kun je gebruiken in je proefnotitie.

5. De geur van wijn

De geur van een wijn noemt men ook wel het bouquet of de neus. Temperatuur van de wijn is belangrijk bij het ruiken. Bij een lage temperatuur komen er minder aroma’s vrij dan bij een hoge temperatuur. De geur is een belangrijk onderdeel van de smaakwaarneming en zegt veel over het karakter van de wijn. Een groot deel wat men proeft, komt voort vanuit de geur die wordt waargenomen.

De aromacirkel is een hulpmiddel om aroma’s te herkennen. Je ruikt aan de wijn en je ruikt van alles maar wat is het nu precies dat je ruikt? Pak nu de cirkel erbij en vraag je af of je fruit ruikt. Zo ja, is het groen, citrus, rood, tropisch of gedroogd fruit? Op deze manier werk je van binnen naar buiten. Ga alle acht de basisaroma’s na (fruit, kruiden, plantaardig, chemisch, houtachtig, floraal en biologisch)

6. De smaak van de wijn

Na de voorgaande stappen, komt de langverwachte slok om de smaak en de afdronk te kunnen beoordelen. Het proeven van een slok wijn bestaat uit drie fases. De aanzet: de smaak die je, meteen nadat de slok in je mond komt, waarneemt. Het mondgevoel: de dynamische indrukken in je mond. (o.a. bepaald door suikers, zuren en tannines). De afdronk: de smaak die na het wegslikken / uitspugen blijft hangen. We spreken van een goede afdronk als er ongeveer 10 seconden na het slikken nog een prettige smaak blijft hangen.

Tip: zoet proef je op de punt van de tong, zuur proef je vooral op de zijkant en bitter zit midden-achter op de tong.

7. Het slurpen van de wijn

Bij het proeven van de wijn neem je een flinke slok en zorg je ervoor dat je gehele tong en de rest van je mond in aanraking komt met de wijn. Laat de wijn rollend door de mondholte gaan. Om de wijn nog beter te kunnen proeven neem je wat lucht naar binnen (slurpen). Met wijn moet je juist slurpen om de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij te laten komen. Maak een kauwende of smakkende beweging om het fruit uit de wijn te ontdekken.

Artikel 1 tot 10 van 68

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
 • Wijnpakket Spier Estate

  Maak favoriet

  Goede wijn behoeft niet duur te zijn maar slechte wijn is per definitie duur. Dit pakket bevat twee prachtige wijnen die zeer veel waarde geven voor het geld. Geen onbekende massawijnen maar gewoon internationaal vermaarde wijnen. De wijnen verpakken we in een houten kist voorzien van houtwol en als u ons tekstje geeft dan drukken wij deze af op een kaartje en voegen deze toe aan het kistje met wijn. Gegarandeerd goede kwaliteit voor een mooie prijs. Desgewenst kunnen wij het pakket of de pakketten ook direct versturen zodat u er helemaal geen omkijken naar heeft. Dit pakket bevat twee fraaie wijnen van Spier Estate (rood en wit) uit de Signature serie verpakt in houten kist met houtwol en desgewenst een kaartje. Heeft u liever een andere wijn van Spier uit de Signature reeks: Laat ons weten en dan regelen we dat


  Lees meer

 • Wijnpakket Emilio Moro Hito en Jamon Iberico Cebo de Campo handgesneden in fraaie wijnzak

  Maak favoriet

  Een zalige rode wijn van het fameuze wijnhuis Emilio Moro tezamen met de top onder de hammen - de Jambon Iberico van het zwarte Iberico varkentje. Een geweldige samenstelling welke gegarandeerd goed in de smaak gaat vallen en dit alles ook nog eens voor een zeer fraaie prijs verpakt in een mooie Proost Wijnzak.


  Lees meer

 • Proefdoos Olifantsberg 5 sterren Platter

  Maak favoriet

  Proefdoos Olifantsberg 5 sterren Platter - 2 prachtige dinerwijnen

  Aanbiedingsprijs: € 26,01

  Normale prijs: € 28,90

  Deze 5 sterren special bevat 2 prachtige wijnen van het zeer gerenommeerde Zuidafrikaanse wijnhuis Olifantsberg. Deze 2 wijnen, de 2016 Olifantsberg Blanc en de 2014 Olifantsberg Silhouette, kregen beide de maximale score van 5 sterren van Platter. Voor wijnen uit deze prijsklasse is dit toch wel uniek te noemen. De wijnen zijn beide echte dinerwijnen en dus uitermate geschikt voor de feestdagen of andere feestelijke diners.


  Lees meer

 • Abadia Retuerta Seleccion Especial in luxe geschenkendoos

  Maak favoriet

  Prachtige luxe geschenkendoos van Abadia Retuerta met daarin een fraaie fles Abadia Retuerta Especial (de Robert Parker 92 punten uitvoering)

  Op het geweldige natuur domein van Abadia Retuerta zijn uitgebreide bloemenvelden, pijnboombossen en naast geweldige wijnen produceert men op zeer kleine schaal ook nog een aantal geweldige producten zoals honing, zout en pijnboompitten. De Abadia Retuerta Especial is de bekendste uitvoering van Abadia Retuerta. De wijn is donkerrood (opaque) in het glas. In de neus ruiken we tonen van rijpe zwarte en rode vruchten in combinatie met balsamico, kruidig bouquet (zoethout) laurier, havannatabak, cederhout, dadels met in de neus goed waarneembaar mooi gedoseerde vanille en eiken.

  Dat we hier over een top wijnhuis praten blijkt ook wel dat men Pascal Delbeck van Château Ausone heeft aangetrokken en is lid van het management en consulteert Abadia Retuerta. Een ander grootheid die dagdagelijkse adviseert is Angel Anocibar Beloqui welke de eerste Spaanse Doctor in de oenologie aan de universiteit van Bordeaux is en  2005 door IWC is uitgeroepen als Beste Wijnmaker. Een ander zeer noemenswaardig feit is dat Abadia Retuerta op het domein een geweldige hotel en restaurant heeft en het restaurant heeft recent zelfs een michelin ster gekregen.


  Lees meer

 • Set Il Palagio Message In a Bottle Wijnen van Sting

  Maak favoriet

  Message in a Bottle is de fameuze song van Sting/The Police. Bij Il Palogio (het wijndomein van Sting) heeft men hier zeer toepasselijke wijnen bij gemaakt waarbij de uitmonstering ook niet onvermeld mag worden. Prachtige wijnen in prachtige flessen die wij voor u nu scherp geprijsd in één mooi pakket kunnen aanbieden. Dit pakket bevat twee fraaie wijnen, de ll Palagio Message in a Bottle Wit & Rood. De wijnen verpakken we in een houten kist voorzien van houtwol. Desgewenst drukken wij een boodschap af op een kaartje en voegen deze toe aan het kistje met wijn. Gegarandeerd goede kwaliteit voor een mooie prijs. Wij kunnen het pakket of de pakketten ook direct versturen zodat u er helemaal geen omkijken naar heeft. 


  Lees meer

 • Proefpakket

  Maak favoriet

  Wat is nu leuker om te geven dan een pakket met daarin een fles wijn met uw eigen label/etiket met daarbij een fraaie Iberico ham en Neerlands meeste bekende kaas: de Reypenaer. Dit is een veelzijdig fijnproeverspakket. Heerlijk om zelf van te genieten, bijvoorbeeld bij feestelijke gelegenheden, maar ook erg leuk om als geschenk weg te geven aan uw relatie's of vrienden. Een origineel geschenk waarmee u voor de dag kunt komen. Dit pakket bevat een zalige rode wijn van Montgolfier uit Frankrijk waarop u uw eigen etiket kunt plakken (en dit kunnen wij natuurlijk ook voor u verzorgen). Deze wijn smaakt heerlijk bij een stukje Reypenaer: een uniek Nederlands kaasje op traditionele wijze gemaakt. Tenslotte nog een heerlijke Extra Vergine Olijfolie van Herda do Soboros - onvergelijkbaar met de massa geproduceerde olijfolie. LET OP: De getoonde prijs van dit pakket bevat een fles wijn zonder label. Wij kunnen het label ook voor u verzorgen.
  Lees meer

 • Geschenkpakket Pazo de Barrantes Albarino in Originele Draagtas

  Maak favoriet

  Pazo de Barrantes geschenkpakket in fraaie draagtas. Dit pakket bevat 2 fles 2017 Pazo de Barrantes Albarino verpakt in een mooie, originele Barrantes draagtas. Schitterende Albarino's van een even zo mooi wijnhuis! 


  Lees meer

 • Proefpakket

  Maak favoriet

  Wat is nu leuker om te geven dan een pakket met daarin een fles wijn met uw eigen label/etiket met daarbij een fraaie Iberico ham en Neerlands meeste bekende kaas: de Reypenaer. Dit is een veelzijdig fijnproeverspakket. Heerlijk om zelf van te genieten, bijvoorbeeld bij feestelijke gelegenheden, maar ook erg leuk om als geschenk weg te geven aan uw relatie's of vrienden. Een origineel geschenk waarmee u voor de dag kunt komen. Dit pakket bevat een zalige rode wijn van Montgolfier uit Frankrijk waarop u uw eigen etiket kunt plakken (en dit kunnen wij natuurlijk ook voor u verzorgen). Deze wijn smaakt heerlijk bij een stukje Reypenaer: een uniek Nederlands kaasje op traditionele wijze gemaakt. Tenslotte nog een heerlijke Jamon Iberico Cebo de Campo van Jambon Eiriz Jabugo die behoort tot de absolute top-leveranciers van Iberico Bellota hammen. LET OP: De getoonde prijs van dit pakket bevat een fles wijn zonder label. Wij kunnen het label ook voor u verzorgen.
  Lees meer

 • Proefdoos Redheads Studio

  Maak favoriet

  Een mooie schuifkist met overheerlijke Australische wijnen van het eigenzinnige wijnhuis Redheads Studio, gelegen in de Barossa vallei.  Achter ieder van deze heerlijke wijnen schuilt een bijzonder verhaal. Redheads Studio maakt wijnen zonder zich te laten hinderen door allerlei zakelijke beslommeringen wat resulteert in een ware explosie van creativiteit, experimenten en natuurlijk heerlijke wijnen met karakter & persoonlijkheid. 

  De schuifkist bestaat uit 2 rode en 1 witte wijn, stuk voor stuk kwaliteitswijnen waarin je de creatieve en gepassioneerde werkwijze van de wijnmakers terugproeft. Ook de goede kwaliteit van de druiven en het heerlijke klimaat is mooi vertegenwoordigd in deze wijnen.


  Lees meer

 • Abadia Retuerta Seleccion Especial en Tempranillo Zeezout in luxe geschenkendoos

  Maak favoriet

  Prachtige luxe geschenkendoos met een fraaie fles Abadia Retuerta Especial (de Robert Parker 92 punten uitvoering) en een potje uniek zeeezout.

  Op het geweldige natuur domein van Abadia Retuerta zijn uitgebreide bloemenvelden, pijnboombossen en naast geweldige wijnen produceert men op zeer kleine schaal ook nog een aantal geweldige producten zoals honing, zout en pijnboompitten. De Abadia Retuerta Especial is de bekendste uitvoering van Abadia Retuerta. De wijn is donkerrood (opaque) in het glas. In de neus ruiken we tonen van rijpe zwarte en rode vruchten in combinatie met balsamico, kruidig bouquet (zoethout) laurier, havannatabak, cederhout, dadels met in de neus goed waarneembaar mooi gedoseerde vanille en eiken.

  Het zeezout van Abadia Retuerta komt van het franse eiland Île de Ré welke is geweekt in 100% Tempranillo wijn in eiken vaten met een verscheidenheid aan kruiden welke groeien op het uitgebreide domein (tijm, salie, lavendel, rozemarijn) Dit zout heeft een fraaie paarse kleur en heeft een verrassend en geurige boeket van aardbei, zoethout, aromatische kruide en mineralen. Ideaal om toe te voegen als finishing touch aan uw vlees- of visgerechten. Dit zeezout is volstrekt uniek en heeft een ongekend fraaie smaak.


  Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 68

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Highly drinkable wine for a good price/quality ratio.

- RJW
Bekijk meer recensies