Filteren

Gin

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wijnbouw in Nederland is een opkomende trend. Momenteel is de opbrengst nog wat beperkt, echter door de jaren heen is al een gestage groei te zien in zowel kwantiteit als kwaliteit en dat biedt dus perspectief! Zeker gezien de klimaatsverandering zou het zo maar kunnen dat Nederland op termijn weleens een belangrijke producent van mooie wijnen kan worden. Wij hebben enkele prachtige Nederlands wijnhuizen in ons assortiment zoals Wijngaard de Bilderhof uit Dordrecht en Wijngaard Apostelhoeve uit Maastricht. Naast wijnen van Nederlandse bodem vindt u in ons delicatessen assortiment ook de heerlijke, Nederlandse kazen van Wijngaard Kaas (Reypenaer).

Historie

Over het algemeen wordt ervan uit gegaan dat er al sinds de Romeinse tijd druiven werden verbouwd in Nederland. Echter de officiële oudste vermelding van wijnbouw in Nederland stamt pas uit het jaar 968. Er worden wijngaarden beschreven in de regio Maastricht in de inventarislijst van koningin Gerberga van Saksen. Deze streek was natuurlijk erg gunstig door de mooi glooiende hellingen en vruchtbare lössbodem. In de Middeleeuwen ontstond er elders in Nederland ook wijnbouw door het relatief warme klimaat in die tijd. In de 14e en 15e eeuw waren de heuvels rond het Maasdal en Geuldal grotendeels begroeid met wijnranken en was de Nederlandse wijnbouw op zijn hoogtepunt. Dit werd snel anders nadat de wijnbouw concurrentie kreeg van bier. Doordat men hop begon toe te voegen aan bier werd dit langer houdbaar en beter van smaak en begon de bierconsumptie het te winnen van de wijnconsumptie. Na 1540 veranderde ook het klimaat in Nederland, het werd kouder en vanaf 1590 kwamen we in een zogenaamde Kleine IJstijd. Hierdoor en mede ook door vernielingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd de wijnbouw in Nederland gedecimeerd. De definitieve slag voor de wijnbouw kwam toen de druifluis en Napoleon het verbouwen van wijn in Nederland onmogelijk maakten. De laatste wijngaard rond Maastricht legde rond 1946 het loodje, maar al vele jaren daarvoor was de druiventeelt in Nederland gemarginaliseerd. Rond het begin van de jaren 70 van de twintigste eeuw veranderde er veel ten goede voor de wijnbouw in Nederland. Enkele ondernemers startten toentertijd voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant met het aanplanten van nieuwe wijngaarden. Sinds die tijd is er een gestage, maar steeds snellere groei van de wijnbouw in Nederland waar te nemen. Er zijn ongeveer 170 commerciële wijngaarden in Nederland.

Druivenrassen

In Nederland worden zowel klassieke, oudere rassen, zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Müller-Thurgau, als nieuwere schimmeltolerante rassen, zoals Regent, Rondo, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Cabertin, Pinotin, Monarch, Solaris, De Baron, Souvigner Gris, Acolon, Riesel, Cabernet Blanc en Johanniter aangeplant.

Gin online bestellen bij Grandcruwijnen

Kwaliteit gin koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen en delicatessen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!