Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

Equipo Navazos La Bota de Florpower MMXIV Nº67 sherry

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

Equipo Navazos La Bota de Florpower MMXIV Nº67 sherry

€ 29,95
op voorraad
9 op voorraad
+7 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

EAN: 8436541330726
Availability:
Wijnsoort: Sherry
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Equipo Navazos
Jaar: Nee
Drinken: 2016-2023
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 12%
Smaaktype: Droog en fris
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 93

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Deze Sherry/Manzannilla is wel de beroemdste onder de sherry's. Worden maar een paar duizend flessen van gemaakt. Gemaakt van de Palomino-druif is dit bijna niet te plaatsen. De La Bota de Florpower MMX Nº 67 is een van de toppersl van Equipo Navazos. Het is een niet-versterkte Palomino Fino, die eerst vergist is in stalen tank, daarna acht maanden onder flor op houten vaten heeft gerijpt en vervolgens weer op staal rijpte, ook onder een laag flor natuurlijk. In de laatste fase voor het bottelen is bewust wat lichte oxidatie toegestaan. De kleur is goudgeel, met noten en amandel in de smaak. Gerijpte, licht oxidatieve afdronk. Het is raadzaam om deze manzanilla behandelen met de zorg zoals een grote witte wijn verdient. Doordat dit een onversterkte Palomino is (dus minde dan 15%) is dit technisch niet een sherry maar een fino blanco. Het moet worden geserveerd tussen de 8 en 10 graden. Zalig als desertwijn (jawel uniek bij harde kazen) maar ook geweldig bij schaaldieren.

91-93/100 Parker 
95/100 Peñín


Source: http://www.equiponavazos.com/en/08en.htm

La Bota de..." was selected from the oldest manzanilla in the house of M. Sánchez Ayala, located in the Barrio de la Balsa in Sanlúcar de Barrameda, between the streets Banda Playa and Divina Pastora. It consisted of 1,500 bottles which literally evaporated upon opening: the wine's saline complexity and powerful palate dictated its fate. Nobody has ever heard of a second-day impression or of leftovers.

The wine remains intact and splendid several days after opening, but due to this "evaporative" quality few have had the opportunity to verify this in person. The eighth release of "La Bota de..." is a reedition of number four that provides a new opportunity to do so for those who can wait. In this case 2,500 bottles were sourced from 12 butts of the total of forty that constitute the solera. These twelve are—according to the demanding standards of Equipo Navazos—those that present the most genuine profile.

This is a terroir manzanilla, a status derived from both the single-vineyard origin of the grapes and the ageing process of the wine. The grapes are sourced from the vineyard 'Las Cañas,' located in the Pago Balbaína, from which the wine takes its name. The finesse of these Palomino-based musts, together with the moist and mild atmosphere of the bodega as a consequence of the proximity of the sea and the freatic layer, result in this delicate wine of upfront acetaldehyde derived from its consistent ageing under flor. Following the tradition of Sanlúcar, this manzanilla is aged along a dozen scales that are frequently run (refreshed) with small sacas.

La Bota de Manzanilla, due to its personality and freshness, is a dreamed table partner for hors d'oeuvre as well as—more surprisingly, perhaps—hearty dishes, cleansing the palate beautifully. It has been bottled unfiltered to preserve its authenticity, which is why it should be carefully stored according to its exceptional quality, that of one of the great white wines of the world.

 

Equipo Navazos maakt sherry weer trendy
Jesús Barquín is een profeet en hij gelooft in sherry. Samen met zijn goede vriend Eduardo Ojeda is hij onder de naam Equipo Navazos verantwoordelijk voor een recente -zij het bescheiden- opleving van de aandacht voor sherry. Onlangs was hij in Amsterdam om zijn blijde boodschap te verkondigen. Wij luisterden en proefden met hem mee.

Elke keer moet Jesús Barquín opnieuw uitleggen hoe en vooral waarom hij zo verslingerd is geraakt aan sherry. Hij is professor aan de universiteit van Granada in het vak criminologie. Naast zijn werk is hij een groot wijnliefhebber en hij schrijft over wijn. Zo is hij bijvoorbeeld medeauteur van het boek over Rioja verschenen in de prestigieuze serie The Finest Wines of… en vorig jaar verscheen een boek van hem en Peter Liem over sherry. Hij is dus een kenner en liefhebber van Spaanse wijnen in het algemeen en sherry in het bijzonder.

Het eerste vat
In Andalusië, zijn woongebied, bezoekt Jesús Barquín regelmatig de kelders waar de vaten met sherry worden bewaard. Tijdens een van die bezoeken in 2005 proeft hij een oudere amontillado uit een bepaald vat die hem duidelijk beter bevalt dan dezelfde wijn uit andere vaten. Dat vat moet binnenkort leeggemaakt worden om er nieuwe wijn in op te slaan, zo laat de eigenaar weten. Daarop besluit Jesús een aantal wijnvrienden te benaderen met het voorstel dat vat te kopen en de inhoud zelf te bottelen voor privégebruik. Op het etiket van deze eerste botteling onder de naam La Bota de Amontillado no.1 stond met grote letters not for sale.

Barquín maakt er niet alleen zijn ongeveer veertig wijnvrienden erg blij mee, hij trekt er ook de aandacht mee van schrijvende collega’s in binnen- en buitenland. Jesús: “De eerste botteling was puur voor privégebruik. We wilden geen concurrentie aangaan met de bestaande wijnhandel. Maar toen ook een tweede botteling veel publiciteit kreeg, hebben we in overleg met producenten en handelaren besloten de door ons geselecteerde sherry’s te koop aan te bieden. Dat komt de hele sherrybusiness ten goede.”

Hebberig
De wijnen die Jesús en Eduardo selecteren komen onder de naam Equipo Navazos op de markt. Elke nieuwe botteling krijgt behalve een naam ook een nummer mee. Maar wat het meest opvalt: de flessen vliegen de deur uit! En dat voor sherry, een wijnsoort die al jarenlang in het verdomhoekje zit met een gigantisch imagoprobleem.

Waarom zijn de wijnen van Equipo Navazo zo ontzettend hip en gewild? Jesús: “Omdat ze zo goed zijn. Wij brengen het beste wat het sherrygebied te bieden heeft op fles. Veel mensen denken dat we alleen treasure hunters zijn, schatgravers die de weg kennen in de opslagplaatsen van kleine en grote sherryhuizen en daar de schatten selecteren om te bottelen. Maar dat is niet waar. Of liever gezegd: niet meer waar. We selecteren inderdaad alleen wat we zelf interessant vinden, maar vervolgens behandelen we de wijn op onze eigen manier: we bottelen hem zo uit het vat, met zo min mogelijk filtratie, bijvoorbeeld. Dat is heel belangrijk voor de smaak. Onze fino kan daarom ook best veel geler zijn dan gebruikelijk.

Bovendien zitten we op dit moment ook midden in het proces van zelf wijn maken van gekochte druiven. Onze wijnen variëren van een mousserende wijn en een Florpower – onversterkte ‘sherry’ van 100% palomino fino – tot onze eigen versie van de PX.” Bij het zelf maken van wijn heeft Jesús veel baat bij de inbreng van Eduardo Ojeda. Die is productiedirecteur bij Grupo Estévez, waar onder andere de bodega’s La Guita in Sanlúcar en Valdespino in Jerez onder vallen.

De Florpower 2010 is een van de laatste releases en nu al helemaal uitverkocht, vertelt Barquín trots, maar gelukkig heeft hij voor deze proeverij nog een paar flesjes meegenomen. De beperkte verkrijgbaarheid is een van de geheimen van het succes van Equipo Navazos; elke uitgave bevat slechts 3 tot 6 duizend flessen. Het spul is bijna niet te krijgen en daar worden wereldwijd heel veel wijnliefhebbers heel hebberig van.

Methode Niepoort
Het idee om een niet-versterkte sherry uit te brengen, is overigens niet van Equipo Navazos zelf, maar van een andere wijngrootheid: Dirk van der Niepoort. Die kwam naar Andalusië om in 2008 de eerste editie te maken van de Navazos Niepoort. Een wijn gemaakt volgens de klassieke methode – in grote, niet helemaal volle vaten, zodat de flor de kans krijgt om te groeien – maar zonder alcohol toe te voegen. Het idee dat een alcoholpercentage van 15% noodzakelijk is om de flor te laten gedijen, wordt door Jesús als onzinnig van de hand gewezen. Uit oude boeken blijkt dat het versterken van de wijn pas veel later is toegepast.

De laag-alcoholische Niepoort Navazos bleek een frisse, crispy sherry met veel karakter en werd in snel tempo populair. Waarom dan nog een tweede niet-versterkte wijn onder de naam Florpower? Jesús: “Dat heet risicospreiding. Door een onverwachte temperatuurschommeling in de zomer van 2009 verdween de flor plotseling en kreeg een verkeerde bacterie de overhand. Van de veertig vaten jonge wijn hebben we er slechts tien kunnen gebruiken. In 2010 hebben we er toen voor gekozen om een deel volgens de ‘methode Niepoort’ te maken, met druiven uit Jerez en een vergisting en langdurig verblijf op vaten, en een ander deel op een nieuwe manier. De Florpower komt van druiven uit Sanlúcar de Barrameda en ligt van de 32 maanden dat hij onder de flor zit er slechts 8 op vat. De rest van de tijd rijpt hij op roestvrijstalen tanks. Het zijn twee zo verschillende wijnen geworden, dat het gerechtvaardigd is ze naast elkaar uit te brengen.”

Topwijn
Is wat Equipo Navazos doet alleen een hoop heisa creëren? Met andere woorden: is het oude wijn in nieuwe zakken, of is de hype terecht? Dat laatste is zonder meer het geval. Wat zij brengen, is werkelijk de crème de la crème van wat het sherrygebied te bieden heeft. Wellicht moeten we toegeven dat we nauwelijks nog weten hoe topwijnen uit dit gebied kunnen smaken. Proef een La Bota 42 Manzanilla of een La Bota 37 Amontillado en probeer je te herinneren welke wijn in complexiteit en smaakfinesse in de buurt komt van deze twee wijnen. Dan kom je vanzelf met wijnen met een wereldreputatie.

Een opmerking over de prijzen. De wijnen van Equipo Navazos zijn inderdaad niet goedkoop. Een citaat van Jancis Roberson in dit verband: ‘They are not cheap. But then nor is Grand Cru Burgundy.’ Met andere woorden: het is maar waar je ze mee vergelijkt. In de categorie topwijn zijn ze nog steeds goedkoop!

 

Een uitstekende begeleider bij hors d'oevres, schaaldieren en harde kazen
Rating: 93


Rating:
(91 - 93)

Price ($)
$30

Drink Date
2016 - 2020

Reviewed by
Luis Gutiérrez

Issue Date
28th Apr 2016

Source
224, The Wine Advocate

Same as the MMXII, the 2014 La Bota de Florpower 67 MMXIV does not really carry the vintage other than in roman numbers as part of the name, and it's an unfortified, single vintage, flor-aged white wine from a diversity of vineyards in Sanlúcar de Barrameda, Manzanilla country. The only difference with previous bottlings is that it's bottled in its second year, rather than in its third, as they want to show how the wine is when young. If the Navazos-Niepoort is always from Jerez; this one is from Sanlúcar and the flor is thriving in the vats, and that is transferred to the wine, which is vibrant and has a sharp, sapid palate. What is important with this wine is the palate. Again, it's difficult to reach the level of the benchmark 2012. 3,000 bottles produced.

Every 16 months I sit down with the prolific Equipo Navazos and invariably they have some 20 different wines to show me. Yes, some of those are different bottlings of the Manzanilla I think, or their PX Gran Solera, but the great majority are brand new wines. The whole thing is quite geeky and the wines follow a numbering that means nothing other than the order in which they have been released. Equipo Navazos are in great part responsible for the rebirth of Sherry and they already celebrated their 10th anniversary in December 2015. Happy birthday, guys!
Besides their 'regular' releases, or their usual sources, they also keep unearthing hidden gems (in Chicana this time!), and although some of the very old wines can be too aggressive and concentrated for the faint of heart, they are really unique and world class.

Wijnsoort: Sherry
Druif: Palomino
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Jerez
Wijnhuis: Equipo Navazos
Website URL:
Jaar: Nee
Drinken: 2016-2023
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 12%
Smaaktype: Droog en fris
Serveertemperatuur: 12-14
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Aperitief, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Fris & fruitig rosé wijntje typerend voor een zomerse avond ...

- Karoline
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen