Shop By
Liber Pater

Liber Pater

Niet langer komt de duurste wijn ter wereld uit de Franse Bourgogne, maar uit de regio Bordeaux. Het is de Liber Pater, die de Romanée Conti nog in prijs overtreft.

Loïc Pasquet, de Bordeaux-wijnboer achter Liber Pater, "de duurste wijn ter wereld" voor € 30.000 per fles, heeft een nieuw label uitgebracht, Denarius. “Ik wilde iets betaalbaars maken”, zegt Pasquet ironisch. Hoewel hij niet van plan is om Domaine La Romanée Conti te overtreffen in termen van prijzen, is hij nog steeds hoger dan de in 1855 geclassificeerde First Growths. “Liber Pater is extreem duur en zeldzaam. Denarius zet wijnen van eigen wortelstokken neer op de tafels van Franse restaurants. Dit is feitelijke zeer betaalbaar om pre-phylloxera-wijn te kunnen proeven ”, legt Pasquet uit en maakt met deze wijnen zoals ze vroeger gemaatk werden met wijnstokken uit die zelfde tijd. Hij keert terug te keren naar de wortels van de Bordeaux-wijnstreek en daan naar het midden van de 19e eeuw met uitschieters richting 1850 en dat doet hij door gebruik te maken van oude technieken voor wijngaardbeheer (gemengde gewassen en getrainde wijnstokken, grondbewerking met een muilezel, organische sprays en zeer hoge plantdichtheden van 20.000 wijnstokken / hectare) samen met extreem oude originele wijnstokken. Liber Pater beweert de historische smaak van Bordeaux-wijnen te bieden. Pasquet's aanpak is opzettelijk confronterend. De wijnen worden geproduceerd buiten het appellatiesysteem en worden aangeduid als Vin de France.

De wijngaarden momenteel in productie zijn onder andere Cabernet Sauvignon en Merlot met wijnstokken van minstens 40 jaar oud. De Semillon wijnstokken zijn meer dan 80 jaar oud en worden gebruikt voor het maken van droge witte en/of zoete witte wijn afhankelijk van de jaargang en de specifieke omstandigheden. Tevens zit Loïc midden in een proces van aanplanting in zijn wijngaard van een aantal zeer oude druivensoorten. Dit zijn rassen als Castets, Mancin en Pardotte. Variëteiten die al in de wijngaarden van Bordeaux voorkwamen, voordat zij werden verwoest door de phylloxera wijnluis in de laatste decennia van de 19e eeuw. Vandaag is zijn wijngaard de enige in Bordeaux - of waar dan ook in de wereld - waar deze rassen worden verbouwd. Daarnaast plant hij de stokken met een extreem hoge dichtheid van 20.000 wijnstokken per hectare. Dat is twee keer de plantdichtheid van de Premiers Grands Crus in de Médoc. Om aanvallen van de phylloxera te voorkomen legde Loïc drie kleine meren aan, waardoor hij de wijngaard als het nodig is onder water kan zetten omdat de phylloxera wijnluis niet bestand is tegen water.

Grandcruwijnen.nl has been your online specialist for serious quality wine since 2010. In our range you will find more than 2500 different wines and we supply to consumers, catering and retail. We import directly from wineries in countries such as France, Spain and Italy. This allows us to offer our products at the best price. In addition to the classics from the Old World, we have the top wines from the New World!

We show our stock position for all of our wines and we deliver within 24 hours. All wines can be ordered by the bottle. We also give wine-food advice for our wines and you will find the reviews of Parker, Suckling, Wine Spectator, etc.

Would you like to see the wines for yourself or get inspiration? In our showroom in Dordrecht, you can see all our wines and delicacies with your own eyes! You will not find such a wide range of quality wines anywhere else. As a wine lover, you will be amazed both online and in our showroom.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!