Shop By

Josep Maria Castillo - Giannikos Winery

A mini project by Josep Maria Castillo. He was an oenologist in several better domains in Terra Alta, but always wanted to do his own thing. The vermouth's revival brought him back to his roots. Vermouth has always been a popular drink in the 1960s and 70s across Europe. After years of dormant existence, there is now a real revival with all kinds of small family projects that go back to the roots and bring high-quality and original products to the market.

Josep makes the vermouth wines of Garnatxa blanca and Macabeu.

Botanicals: gentian, nutmeg, tansy, lavender, vanilla, royal thistle, licorice, cardamom, cinnamon, star anise, wormwood, centaury, sweet almonds.

Terroir

Terra Alta in the south of Catalunya is a diverse landscape with poor soils, where the Garnatxa blanca in particular is the variety of choice. The botanicals mainly used herbs from this Mediterranean biotope.

Vinification

The botanicals are hydrated in amphorae for 24 hours. Wine is then added to the hydrated botanicals, after which the maceration starts for 30 days. The result is the mother essence of the vermouth or "la Madre del Vermouth". This mother essence is aged in oak barrels for 6 months to create even better complexity between the botanicals. Then white wine based on Garnatxa blanca and Macabeu is added to the mother essence and macerates for 15 days. After that the vermouth is ready for bottling.

Josep Maria Castillo - Giannikos Winery
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!