Shop By

Il Poggione - Giannikos Winery

Tenuta Il Poggione is the grande dame of the brunello. Its origins go back to the year 1630. An important milestone in recent history is the year 1890, when the Florentine family Franceschi took over the winery in S. Angelo in Colle in the south of Montalcino.

Today, the Italian winery is owned by Leopoldo and Livia Franceschi, who own a 125-hectare vineyard. The large surface area allows the family to produce wines at a consistently high level every year. Due to its location, the winery benefits from the climate around the Amiata mountain and the Tyrrhenian sea and are located at an altitude of 150 to 450 meters above sea level. Because of the variation in the height of the vineyards, it is easier to harvest the grapes at the right time and to produce wines that can stay for a long time. Showpieces are the 'Vigna Paganelli' Brunello di Montalcino Riserva of a separate plot built in 1964, bottled only in the best years, and of course the 'normal' brunello. In 2004 a very modern wine cellar became operational. The wine can mature here in oak barrels at an optimum temperature of five meters. Fabrizio Bindocci, who is known as a specialist far beyond the borders of Montalcino, heads the winery. He keeps a close eye on the quality and ensures that Il Poggione remains part of the best brunello wines. The excellent reviews do not lie.

Il Poggione - Giannikos Winery
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!