Shop By

Hondarribi Zuri

Hondarrabi Zuri (on-da-rabbi zorry) is de belangrijkste druivensoort die wordt gebruikt om de unieke knisperende droge wijn uit de Baskische regio van Spanje te maken, bekend als Txakoli (cha-ko-lee), evenals Txakolina (cha-ko-lee -nah) en Chacoli (cha-ko-lee). De wijnproductie in deze regio in het noordwesten van Spanje liep terug tot in de jaren tachtig een grote opleving begon.

Dit is een van de coolste wijnregio's van Spanje en de Atlantische Oceaan in het noorden, de Pyreneeën in het oosten en de Baskische bergen die langs de kust lopen, bepalen het klimaat. Wijnstokken die op hellingen met uitzicht op de oceaan worden gekweekt, profiteren van de zeebries die ze gezond en ziektevrij houdt. Hondarrabi Zuri is hier de dominante druivensoort en wordt uitsluitend gebruikt voor de productie van Txakoli, die internationaal steeds meer aandacht krijgt, vooral in de VS.

Er werd ooit gedacht dat Hondarrabi Zuri inheems was in Baskenland, maar analyse toont nu aan dat het in feite de variëteit Courbu Blanc is uit het zuidwesten van Frankrijk. Er is ook een rode druivensoort genaamd Hondarrabi Beltza, maar die is niet verwant aan Hondarrabi Zuri - het woord "zuri" betekent "wit" in het Baskisch en "beltza" betekent "zwart". Beide druivensoorten zijn vernoemd naar de havenstad Hondarribia in de provincie Gipuzkoa, die zeer dicht bij de grens met Zuidwest-Frankrijk ligt.

Tegenwoordig zijn bijna alle Txakoli-wijnen wit, op basis van Hondarrabi Zuri, maar er zijn enkele Rosés (meestal 50% Hondarrabi Zuri en 50% Hondarrabi Beltza) en een kleine hoeveelheid rood (gemaakt van Hondarrabi Beltza). In de 19e eeuw waren bijna alle wijnen rood, maar toen de Baskische regering de industrie in de jaren tachtig nieuw leven inblies, moedigden ze de productie van witte wijn aan om niet te concurreren met de wereldberoemde rode wijnen van Rioja.

Hondarrabi Zuri is een zeer groeikrachtige wijnstok en heeft veel aandacht nodig in de wijngaard. Het beheer van de luifel - het verwijderen van bladeren om de druiventrossen aan de zon bloot te stellen - is nodig om de druiven te helpen rijpen in dit koele klimaat. Toch worstelen de druiven om volledige rijpheid te bereiken en bijgevolg is de zuurgraad hoog en is de potentiële alcohol (de hoeveelheid suiker in de druiven) laag. Na het oogsten en zorgvuldig hanteren, worden de druiven gefermenteerd bij lage temperaturen en afgedekt gehouden om kooldioxide vast te houden die door het proces vrijkomt, wat de wijnen een licht bruisend of spritachtig effect geeft.

Al deze elementen zorgen ervoor dat Txakoli een behoorlijk onderscheidende wijndrinkervaring wordt, aangezien de wijnen verfrissend verkwikkend en licht van smaak zijn met een zacht sprankelend effect en relatief lage alcoholgehaltes (9,5% tot 11,5%). Deze wijnen zijn nooit serieus of complex, maar het zijn zeer aangename zomerwijnen en uitstekende partners voor vis en zeevruchten; velen vertonen een smaakzuiverende, sorbetachtige kwaliteit.

Aroma's van citrus en wit fruit, samen met kruidige tonen, worden gevolgd door aroma's van citroen, limoen, appel, peer en soms ananas, die gecombineerd worden met een mineraal of zoute rand die leidt tot een aangenaam pittige afdronk. Veel van deze wijnen worden enkele maanden op hun droesem (dode gistcellen en druivenpulp) gelaten om extra smaak toe te voegen en een klein aantal producenten gebruikt eikenhout bij het wijnbereidingsproces.

Hondarrabi Zuri is de overheersende druivensoort die wordt gebruikt bij de productie van Txakoli en vele zijn pure rassen. Afhankelijk van de appellatie - er zijn drie DO's in de regio - kunnen kleine hoeveelheden Hondarrabi Beltza, Folle Blanche, Petit Courbu, Gros Manseng, Petit Manseng, Riesling of Sauvignon Blanc aan Hondarrabi Zuri worden toegevoegd.

Het vinden van deze wijnen is niet eenvoudig, maar als je er een tegenkomt, probeer het dan zeker eens. 

Hondarribi Zuri

Grandcruwijnen.nl has been your online specialist for serious quality wine since 2010. In our range you will find more than 2500 different wines and we supply to consumers, catering and retail. We import directly from wineries in countries such as France, Spain and Italy. This allows us to offer our products at the best price. In addition to the classics from the Old World, we have the top wines from the New World!

We show our stock position for all of our wines and we deliver within 24 hours. All wines can be ordered by the bottle. We also give wine-food advice for our wines and you will find the reviews of Parker, Suckling, Wine Spectator, etc.

Would you like to see the wines for yourself or get inspiration? In our showroom in Dordrecht, you can see all our wines and delicacies with your own eyes! You will not find such a wide range of quality wines anywhere else. As a wine lover, you will be amazed both online and in our showroom.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!